[薄大] 點解班港女講野咁鍾意中英夾雜?

111 回覆
38 Like 4 Dislike
真係未聽過人講最worst 好柒
夾雜唔係問題,文法錯先係重點
其實地盤好多人都係咁 (管工/pc/engineer etc)

Terms vs language
Champ就係champ
Harsh就係harsh
Chur就係chur
Chok就係chok
呢d係香港話言,咁唔鍾意咪唔好用囉

JM偽ABC個類過晒火既另計

冇屌呢啲喎對號入座?
其實有時中英夾雜真係會表達得好啲,始終世上冇一種完美嘅語言,中英夾雜更加係港式粵語獨有嘅文化
不過有啲聽得出係夾硬加英文嘅真係好撚肉酸
話說以前試過做group project,嗰組人明明全部都係local,得一個叫做所謂名校出生,雖然都冇咩關系架啦,屌你班臭港女開會嗰陣可以全程用英文傾但係又表達唔到個idea 扮乜撚野唧講中文好失禮你呀?
利申唔敢屌佢地,但係啲英文好過佢地十七條街咁上吓

系你老母
男人都係
一開始真係因為醒唔起中文點講
或者貪英文快(goal一個音目標兩個音)
然後其他人見到人地講自己又跟埋
咪變左norm
最好笑係樓主個名
真係嫁?橙色巴打 個肥閪都鍾意講英文?
其實屌緊乜 中英夾雜乜唔係香港特色嚟咩
定我認真左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞