[薄大] 點解班港女講野咁鍾意中英夾雜?

111 回覆
38 Like 4 Dislike
"我覺得呢個係最worst既情况囉..." --> 點解唔可以講"最差",而要夾硬講"最worst"?
"我人生最大既goal係..." --> 班港女係咪連小學中文詞語"目標"都唔識?
"個professor好charm啊,但係有少少harsh..." --> 屌你一係成句英文啦,又中又英聽到人好撚攰
次次聽到都好撚躁
唔知
但見到鬼就淨係識YAYAYA

你真係好mean架jack
扮abc同扮上菜
呢d都無咁討厭
有d講講下會全句轉英文,然後複雜少少唔識表達又轉番中文
呢d都無咁討厭
有d講講下會全句轉英文,然後複雜少少唔識表達又轉番中文

咁撚柒
應該即刻問下佢地係咪唔識講
[qu ote]

你真係好mean架jack[/quote]
講英文比較威
識有個朋友,六歲左右全家過左去美國,前排返左黎

佢識廣東話,同我講野都係用廣東話,但可能講慣英文,不時會中英夾雜

不過佢每次唔小心跳左個英文字出黎,佢都會停一停,諗下個字既中文係咩,之後將個字轉返中文再繼續講

同佢講野成日都會停下又停下,不過我唔討厭呢類中英夾雜
我唔understand lor,乜你think咁樣好weird咩?
BU City都有好多

HKU都話可能真係ABC

屌你BU嗰啲真係...

鄉下妹咁

係咪班女一上大學就覺得自己突然變做abc
唔知

咪撚出聲啦屌你老母

佢識廣東話,同我講野都係用廣東話,但可能講慣英文,不時會中英夾雜

不過佢每次唔小心跳左個英文字出黎,佢都會停一停,諗下個字既中文係咩,之後將個字轉返中文再繼續講

呢d先好 完勝垃圾abc港女

自然流露既當然唔緊要
乞人憎既係講野甩甩cut cut又造作既港女
我岩岩食左個lunch...即係中午飯,d vegetable 炒得好salty, 我叫左個waiter 俾杯water我, 因為我個時真係好thirsty...個feeling you should understand......
個friend成日講chill
但從來冇會明咩叫chill

哇佢地好chill呀..
唔知幾時開始班港女特別鍾意用 "worst" 呢個字
好worst啊~最worst啊~咁worst既
真係好撚un耳
我岩岩eat左個lunch...即係中午飯,d vegetable 炒得好salty, 我
ask左個waiter 俾杯water我, 因為我at that time真係好thirsty...個feeling you should understand......

教你成為一個abc
對唔住 戒緊
對唔住 戒緊

你個名
i mean .....
you know ......

I mean 再加埋啲港女口氣真係好難頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞