[重開][多圖]韓國8日7夜之旅分享

129 回覆
59 Like 11 Dislike

我兩個月前都去左釜山+首爾 一共9日8夜
住釜山真係好悠閒好渡假feel
住海景房更加一流

呢個係我地個陣住間酒店 岩岩今年五月定唔知六月開業
係agoda搵 $612一晚 可能係有啲貴 但見到個景都值返哂
同埋酒店附近有間食水冷麵同餃子既餐館啲野好好食
可能話係我地成個trip最好食既野
唯一缺點係離地鐵站有啲遠 係松亭站行返去都要十分鐘左右

雖然去左9日咁多但其實係好唔夠玩 有好多地方都未去
野食既話我覺得可接受啦 我個人好鐘意食中華料理
所以韓國啲中餐館我都接受到 明洞大使館換錢個間野附近有間中餐館佢啲炸醬麵好好食 我到而家都好想食多次

傳統韓國野食都唔錯其實 個啲孔陵一隻雞個啲 幾好食
但有時部分韓國野會落好多醬 搞到好重口味 我就麻麻地
部隊鍋個啲更加狗也不屌 我相信應該冇人去韓國會走去食部隊鍋
如果大家去首爾 我會推薦大家去報啲local tour去玩鐵路單車 我個人覺得幾正 鐘意挑戰自我個啲可以去埋玩飛索

其實韓國都冇大家諗得咁無聊既 唔係剩係行街掃貨
真係睇你識唔識去玩
石烤五花腩好似好正 但多唔多油
唔多呀,正正常常,係可能佢乾烤又冇抽風機,成間餐廳都成陣油壓味,好辛苦
你呢個行程chur唔chur
淨睇你d文字+圖片,好似日日都好chur
我上次去首爾無去食韓牛,淨係狂食炸雞
如果有機會再去都想試下
chur到一個點,千祈唔好學我地
每朝最遲都係8點幾就起身,好似朝早搭內陸機嗰2日同黎緊講嘅第7日更加係超早,夜晚返到去攪完一輪至少1點先瞓到,尤其係去汗蒸幕嗰晚同第7晚夜遊東大門
韓國係超多樓梯的,喺首爾幾乎個個地鐵站都係得樓梯(除咗大站),明洞弘大d舖頭全部一幢幢,都係要行樓梯上上落落,好辛苦。
繼續
水冷麵餐館有冇地址
無 sorry
但就好近我地間酒店 叫hotel laon
我地成程trip都係見到ok就入去食 冇記低/跟書跟片去
放兩張相比你睇真係好正
Day 7
因為第8日晏晝機返香港,所以其實Day 7都算係最後一日 。我地參加咗首爾近郊一天團。

7點幾,我地準時上咗呢架旅遊巴。

每人獲分發一枝水同呢個奶油包,又幾好食喎

搭咗2個鐘多d車程,我地終於黎到第一站——小王子村

大大張野寫住呢度係《星星》嘅拍攝場地,利申冇睇過

入面大概就係畀人地影下相,好多小王子嘅野,但都有好多唔知有咩關係嘅野,例如木偶奇遇記同小王子有咩關係呢

紀念品舖仲離譜,hulk同spiderman都有,唔知做乜9

行完小王子村就搭車去食lunch,食春川最出名嘅炒辣雞

呢盤係3個人份量,我地嗌咗小辣,個紫菜炒飯索晒d雞汁超好食
炒飯
一個月後去首爾留名
巴打好有心機
睇完你分享會跟你去第一日食牛個畜生市場
另外想問問唱錢係咪係香港唱左美金?
唔係呀,港紙去到一品香直接唱韓圜
最尾小王子嗰到係咪kkday?
KLOOK
樓主用咩數據卡?
我買咗AIS,希望好用
我貪平買咗呢款上網卡,正正常常,網速唔算快但夠用。
https://www.datasimstore.com/74g-_p0118.html
食完春川炒辣雞之後,我地黎到首爾近郊之旅嘅第二站——南怡島,亦都係三個站入面(小王子村、南怡島、江村Rail Bike鐵路自行車)最值得去嘅

呢度就係南怡島嘅港口啦~至於點解會叫immigration呢?就係因為韓國將南怡島打造成一個世外國度,所以去南怡島要「入境」咁話

去南怡島需要坐船過去。

10分鐘唔洗,就踏足南怡島「國境」了

路牌風格有d土著feel

有人喺度表演,不過我地影完相就走咗

南怡島地圖,形狀好似叮噹個百寶袋

去到呢日其實10月都未到,估唔到可以睇到少少楓葉,喜出望外

架火車係會圍繞南怡島,比較適合上咗年紀人士休閒咁睇風景。

呢個噴水池都幾得意,旁邊擺咗好多好似晶石咁嘅物體

島上係有鴕鳥睇嘅,不過好臭

呢d牌感覺好似聯合國、地球村咁嘅feel。

沿途d建築都好有異國風情

呢款空中單車睇落都幾過癮,心思思想玩,不過睇到d路軌都幾短 ,就放棄咗。

打斜嘅廁所,可以打下卡

作為旅遊熱點,成個南怡島有n咁多間紀念品舖畀你慢慢行

我買咗呢款南怡島出名嘅薄荷噴霧,除咗有清涼效果仲可以消除疲勞,買畀長輩最啱。

呢條林蔭大道,唔同時間分別可以睇到櫻花、楓葉、雪景,依家雖然乜都冇,但都仍然係幾靚嘅

行到最盡頭嘅海岸線,有好靚嘅木橋可以打卡

我地行嘅路線係一直向東行,行到盡頭就沿海岸線U型返轉頭,返轉頭見到架坦克,好多人影相但總係有種九唔搭八feel

呢道彩虹都唔知係天然定人工,不過遇到當然要影低啦 ~

拜拜南怡島 ~
離開南怡島後,上車搭咗20分鐘左右就到最後一站,江村Rail Bike鐵路自行車(金裕貞站)。

Railpark個設計……唔明鐵路自行車同書有咩關係

呢架就係Rail Bike嘅模型了!

呢度居然又有楓葉,某d位仲好過南怡島嗰d

就一就個角度,就影到全紅楓葉

排隊上車

上到車其實都等咗好耐先開,仲要西斜,曬到痴線

本身對呢個鐵路單車係好撚興奮、好撚期待,點知景真係完全唔特別 ,踩咗成粒鐘,都係得d草同田 ,入到山洞就整d特效(泡泡、音樂)你歎 ,而且有段時間仲有d勁臭嘅牛屎味 。我地每人加咗5000圜upgrade VR,個VR就係戴住個頭盔,入到最後一個山洞就播D怪獸畀你打,但個制又壞埋,一隻都打唔撚到 。真係好失望

鐵路單車只係踩一段,踩完之後全部人就坐返呢架火車去第二個鐵路站離開。

上返旅遊巴大概係5點9,再搭咗個半鐘車返首爾,呢個近郊之旅就結束了 。特別想提下呢位導遊,有d驚訝因為比較少見女導遊。雖然只係一日團,但佢全程真係忙到冇停手,又好照顧團友,呢度畀個like佢
作為最後一晚,我地都決定chur盡佢。差唔多8點返到明洞後,我地首先第一時間去地鐵站拎埋我地pre-order咗嘅奶皇蛋糕,然後馬不停蹄黎到鐘路站。鐘路站位於東大門站嘅隔離,呢度就係我地晚餐嘅地方

鐘路站一出站,向住東大門站方向行,點知我地唔小心行過咗目的地,見到呢條牛小腸街

呢度間間店都係食牛內臟的,鍾意嘅人會好鍾意,我就麻麻

行返轉頭,終於見到我地此行嘅目的地——陳奶奶一隻雞
呢度又叫一隻雞街,入面間間都係食雞,亦都有好多間叫自己做正宗,不過睇人流同埋上網check過,都係呢間陳奶奶一隻雞最吸引。
陳玉華一隻雞
地址: 首爾特別市鐘路區鐘路40ka街18 (鍾路5街)
서울특별시 종로구 종로40가길 18 (종로5가) (google map)
交通:
地鐵1、4號線 東大門站 8、9號出口
地鐵1號線 鐘路5街站 5號、6號出口
電話: +82-2-2275-9666
營業時間:
10:30-次日01:00 點餐至23:30
中秋節與春節連休,當天與前一天休息
參考資料:https://rainieis.tw/2015-09-22-546/
由於太多人嘅關係,店員同我地講要等起碼半個鐘,我地就決定行一行去隔離嘅廣藏市場睇下

廣藏市場 광장시장 Kwangjang Market
https://www.alina00.com/kwangjang-market/

開頭睇網上資料話廣藏市場收6點,本身都唔抱太大期望,點知竟然仲係好旺

唔止呢一檔,好多檔都有賣活章魚

賣水果嘅舖頭都好多,而且d生果睇落都好新鮮

勿勿忙忙兜完一個圈,就行返去陳奶奶度,夜晚9點正,終於可以入座食野

個雞湯同我想像中唔同,冇用到d咩特別嘅料,就咁食隻雞嘅鮮味。

食得!食完唔夠飽可以order麵,不過佢d麵有d似中國嗰種闊麵,感覺硬係唔多match ,同埋個雞湯都略淡。

食完又返去廣藏繼續行,由於晏咗個幾鐘,明顯靜咗好多。

呢d就係生章魚,呢款係撈生蛋一齊食。坦白講,生章魚我都勉強ok,但撈生蛋真係有d嘔心 ,不了

入到去見到呢檔好旺,d人坐埋一齊又同個老闆娘吹水,好溫馨嘅感覺

其他地方都未見過嘅,係烤魚+蛋漿 ?anyway已經食唔落

離開廣藏之後我地繼續行到去東大門,又見到有呢d車仔檔,仲有d人食宵夜

d舖頭冇咩特別,特別在嗰陣已經11點幾了

之前明洞舖10點閂、弘大舖11點閂,黎到東大門,竟然旺到同6,7點冇分別

一個幾特別嘅鵝蛋型landmark。

呢個牌指住唔同嘅著名城市同埋相距幾多km

夜晚差唔多12點,東大門嘅批發區充滿住黎搵戰利品嘅人(包括我地),買完出面一堆的士接佢地走

商場營業時間,上午10點半至……凌晨5點
雖然我地好想行,但黎到呢一刻我地望住咁大面積嘅東大門批發區。可以想像下,只係一條街入面其中一個大d嘅商場(就係頭先張相嘅DOOTA),已經有成十幾層(地底去到B5/F ),每層仲要超大。再加上連日來嘅體力、金錢透支,所以結果我都只係買咗一件冷衫,行到1點幾就打道回府
Day 7完
Day 8
原本前一晚如果唔行到咁夜,我地係打算今朝早d起身去廣藏掃街,同埋食埋個活章魚做早餐的,但真係已經散晒 ,所以我地最後一日瞓到10點幾,執好晒行李,11點幾先出發。我地今日嘅行程只有一個
乙密臺平壤冷麵 을밀대 평양냉면
地址:서울 마포구 숭문길 24
交通:地鐵6號線大興站2號出口走路7分鐘
營業時間:11:00 ~ 22:00
參考資料:https://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/sukilovekorea/2018/05/eulmildae/

好在我地算係比較早黎到,等嘅人唔算多(到我地出黎嗰陣已經排咗一大條龍)。

呢度嘅選擇唔多,就係水冷麵、白灼牛肉同綠豆餅。

入面嘅裝潢係傳統韓屋,入去之前要除鞋。

等咗一輪終於有得食 ,麵條好彈牙好好食,加d黃芥末更加係超級match

相比之下,個牛肉就好普通,就咁白灼,冇乜味

食完野就拿拿聲飛的趕去機場,2點7上機,我地1點7先趕到櫃台check in,好在有驚無險

check in完我地就去搞退稅(呢樣大家都記得要搞 ),然後喺最後召集嗰陣趕到去board

韓國8日7夜之旅 完
我嘅分享就到呢度啦 ,大家有咩問題或者有咩想傾嘅都可以喺度留言,我會繼續睇個post
一次過打晒但冇人回
多唔多鋪頭有即場退稅, 唔想去到機場搞
有嘅,但你諗下,無論你10間都冇即場,定10間有8間有,得2間冇,你都係要喺機場搞一轉
啱啱去完返嚟,得一間冇得即場退
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞