[重開][多圖]韓國8日7夜之旅分享

129 回覆
59 Like 11 Dislike
刪走晒豪玩豪買豪食,大家當正常遊記咁睇啦

同朋友2個麻甩佬無視咗其他人「韓國唔啱男仔去嫁~」、「悶死你地呀~」嘅忠告,照計劃咗呢次行程,我地2個都係第一次去韓國。今次呢個行程由於唔小心撞正中秋節,而原來韓國嘅中秋節又係幾乎=新年,好多地方都唔開 ,所以行程上都一改再改,不過整體上都玩得好開心 。今次我地都冇特別慳住黎洗(相反洗得好豪下 ),事不宜遲,即刻開始分享呢個韓國8日7夜團啦

香港時間8:50AM,準備出發!
到達仁川係韓國時間差唔多2點,由於我地係去到明洞先兌換韓圜,所以已經預先問人借咗少許韓圜同T MONEY(韓國八達通),因為miss咗班機鐵,成朝冇食過野嘅我地決定喺機場食少少野先,黎到韓國梗係要食下炸雞啦

um...kfc炸雞都勉強頂住先啦

食完時間啱啱好,搭機鐵~

45分鐘左右就去到首爾,再轉地鐵搭2個站就去到明洞

韓國我來了

第一站當然係要先去換錢

我諗有去過韓國嘅朋友唔使我多講了,明洞——一品香換錢所(地址:서울특별시 중구 명동2길 26),全韓國匯率最高嘅換錢所
參考資料:https://www.creatrip.net/blog/1491/2018%E6%9C%80%E6%96%B0%E9%9F%93%E5%9C%8B%E6%8F%9B%E9%8C%A2%E8%B3%87%E8%A8%8A%E5%A0%B4%E6%8F%9B%E9%8C%A2%E6%89%80%E8%B3%87%E8%A8%8A%EF%BC%81

我換咗120萬韓圜,朋友仲多,換咗200萬韓圜

換完錢下一步就係擺低行李,我地住嘅酒店唔近明洞,反而近南大門(會賢站,與明洞相隔一個站),我地就由明洞行過去

間酒店叫MUST STAY HOTEL Myeongdong(머스트스테이호텔 명동),平,但質素麻麻,但我地對住嘅要求唔高,所以是旦啦

check in完擺低野,已經係韓國時間5pm,咁就冇咗大半日 ,拿拿臨出發,正式開始我地嘅行程了
c hing 唔使咁認真嘛

正評已給

加油
第一站就係最就腳嘅南大門啦

南大門地圖
[url]http://twobaby820325.pixnet.net/blog/post/47503602-%E9%A6%96%E7%88%BE%E6%99%AF%E9%BB%9E%7C%E3%80%90%E5%8D%97%E5%A4%A7%E9%96%80%E5%B8%82%E5%A0%B4%EB%82%A8%EB%8C%80%EB%AC%B8%EC%8B%9C%EC%9E%A5%E3%80%91%E7%AB%A5%E8%A3%9D%E3%80%81
[/url]

時值中秋節前一日,有唔少店都冇開,但都尚算多人

一黎到已經見到好多靚生果

非常多小食

最後我地係試咗呢2樣:蟹柳棒(2000圜)同海鮮斑戟(7000圜2份share),蟹柳棒姆好食,海鮮斑戟嫌佢硬得滯,同埋太飽肚了

南大門畀我嘅感覺係賣嘅野比較傳統,有人蔘、松茸,仲有d傳統糕點賣

行到口渴買咗呢款柑橘汁飲(4000圜),非常甘甜,至於個樽個公仔係咩黎嫁呢?就係濟州好出名嘅「石頭爺爺」,柑橘係濟州特產,自然就用呢個公仔做樽了
行到咁上下,係時候食晚飯,今餐嘅主角係——韓牛 ,我地嘅目的地係馬場畜產物市場,呢個係一個性價比高、專係賣韓牛嘅市場,地點雖然有d偏僻,但為咗食到好味嘅韓牛,都係值得一去

馬場畜產物市場
서울시 성동구 마장로31길 40 首爾市 城東區 馬場路 31街 40
02-2-2281-4446 / 02-2-2281-4447
平日 03:00~23:00 / 公休日:每周 第1與第3個 星期日
交通方式:
路線1、地鐵 5 號線馬場站 (541 ,마장역) 2 號出口步行約 15 分鐘
路線2、地鐵 2 號線龍頭站 (211-3 ,용두역) 4 號出口步行約 10 分鐘
參考資料:[url]https://voniblog.com/hanu-market/
[/url]

其實都唔係咁易搵,落咗車我地兜咗一輪先搵到,呢個咁浮誇嘅大門就係入口了 \

都係嗰句,中秋前夕,好多都冇開,有點冷清

入面間間舖都係咁上下樣,右上角嘅1++同1+係咩意思呢?原來韓牛同和牛一樣都係分5級的,分別係3、2、1、1+、1++,最頂級就係1++,舖頭咁寫即係話佢地賣嘅都係最頂級嘅1++同1+韓牛

呢d韓牛甚至有禮盒裝,可以畀人拎去送禮

我地就揀咗呢份牛作為我地嘅晚餐(52000圜,約$361)

畀咗錢佢就帶我地上樓上嘅餐廳加工,用熱石整黎食

食得!
呢餐total係52000+10000加工費+5000(叫多咗個蒸蛋)=67000圜(約$465),平均一個人2百幾蚊,計埋質素黎講都好抵食。
由馬場洞返明洞,夜晚嘅明洞更加熱鬧,各種小食多到數都數唔晒

明洞地圖:
[url]https://img.rainieis.tw/pixnet/461e0781e43627ffec76c15d15354fa6.jpg
[/url]

由於我地已經食飽,所以基上都係行下、影下相,越行越發現真係行極都行唔完[img]

唯一係食咗呢款叫宮廷肉排(4000圜),味道唔錯

基本上明洞嘅舖頭10點左右就會閂門(小食晏d),所以返到明洞都唔係行得好耐,10點閂門唔可以話早,但以一個咁多遊客嘅旺區黎講,如果可以遲多少少閂門就好

day1完
多謝
加油 未去過韓國 睇住當去咗

同一檔喎 c hing
我舊年第一次去馬場洞就係幫襯呢檔
呢塊1++韓牛好好食, 二萬五WON好抵啊
day 2,唔係最好玩嘅一日,但一定係最「充實」、最難忘嘅一日。因為當日係中秋正日,去之前我都特別針對性安排行程,但千算萬算仍然算漏一點,令到我地大失預算...

由於前一晚明洞10點冇野行就好早返去瞓,加上今日行程緊密,所以8am就起咗身,出發去景福宮!

仁寺洞地圖

仁寺洞景點介紹
https://medium.com/hondtour/%E9%A6%96%E7%88%BE%E4%B8%80%E6%97%A5%E8%A1%8C%E7%A8%8B%E6%87%B6%E4%BA%BA%E5%8C%85-%E5%85%89%E5%8C%96%E9%96%80-%E6%99%AF%E7%A6%8F%E5%AE%AE-%E5%8C%97%E6%9D%91%E9%9F%93%E5%B1%8B%E6%9D%91-%E4%BB%81%E5%AF%BA%E6%B4%9E-%E6%A3%AE%E5%90%89%E8%A1%97-92446665d2a

去到景福宮站,站入面嘅裝潢係襯返四大宮的

因為我地係朝早9點開門就入場,所以已經算少人了 ,可以影影影 。之所以揀今日去景福宮,係因為中秋期間四大宮後免費開放嫁

景福宮守門將換崗儀式:10:00、14:00(約 20 分鐘),我地行到咁上下啱啱好可以睇到。

應該係成個trip唯一一張同韓妹嘅合照
多謝分享,but去過一次,以後唔會再去了
行完景福宮,下一站就係喺附近嘅北村韓屋村 ,雖然話就話喺附近,但行下行下都要成4、5個字

買咗呢個雞蛋糕黎當早餐,雖然係周街都有,雖然用料係十分普通,雖然後來發現周街都賣緊3000圜偏偏我地幫襯咗呢檔4000圜嘅,但我同朋友2個一致認為,呢個係我地成個trip食過最好食嘅小食

北村韓屋村喺山上,山腳有d紀念品舖,一路行上山左右兩旁就係韓屋,亦有d遊客著住韓服影相,感覺有d似喺京都由山腳行上去清水寺嗰條路咁

本來仲打算行埋昌慶宮、昌德宮,但發現都已經比預計時間行得耐咗好多,又因為尋日行明洞發現完全唔夠時間行,所以果斷cut咗兩個宮

由韓屋行返去景福宮嗰邊,驚見不知名昆蟲小食

有人表演,有d似尖東海港城出面條友。

事實證明,朝早去係好正確的,晏晝時間多人都痴晒線

午餐今次係食好出名嘅土俗村蔘雞湯토속촌삼계탕
土俗村蔘雞湯토속촌삼계탕
地址:
首爾特別市鍾路區紫霞門路5街5 (體府洞)
서울특별시 종로구 자하문로5길 5 (체부동)
電話:+82-2-737-7444
營業時間:10:00 ~ 22:00(全年無休)

一去到,就見到超長嘅人龍,但出乎意料地,等咗10分鐘左右就入到去

店員帶咗我地去別館,事後聽講,凡係香港人/中國人,店員都會安排佢地去別館,因為經常有本地人投訴佢地聲浪太大,真係好羞家

叫咗呢款烏雞嘅蔘雞湯,D雞聲稱係搵人蔘餵大嘅,真唔真唔知,但個湯都好入味,不過個人就鍾意再濃多少少。

呢餐盛惠58000圜($402),每人大概$200,如果你叫普通雞唔叫烏雞就仲平d,門口有賣蔘酒。
食完野,我地把握時間,返明洞shopping

成幢嘅line friends,裝潢幾靚。

一邊買下袋、買下零食做手信,一邊都不忘掃下街 。買咗番石榴汁(6000圜/杯)、炸雞(5000圜2份分)。番石榴汁酸酸甜甜幾正,不過比較貴,炸雞加埋醬甜甜地,感覺冇咁滯。

而之前提到嘅算漏搞到行程出事,就要由5pm我地準備地首爾塔睇日落講起...

由明洞行15分鐘,就係通往南山纜車嘅電梯,南山纜車就可以直上首爾塔。

一去到,見到咁嘅長龍,我地已經心感不妙。本來我地行咗大半日,對腳已經好攰,但朋友話為咗睇日落,一於唔搭電梯,行上去啦

結果好辛苦行到上纜車站,見到嘅係...
我地 >>> >>>

如是者,一路排排排,排到入纜車站仲要逐層逐層排,排咗個半鐘,由睇日落已經變咗睇夜景,由站入面望出去,仲見到更多更多人努力喺下面排緊

終於上到纜車,全程8分鐘,當然拿拿聲影多幾張靚景啦
咁咪幾好 正正常常
唔係屌你 以前係舊登睇人豪玩
剩係機票已經等於你成個trip
係喺呢個市場買先咁平,出面食要貴成倍
樓主訓雙人床 ???
留名十一月中去
第一眼都想問
呢間冇提供2張單人床
好難得連登仔去首爾!支持
其實韓國野又平又好食
雖然shopping真係麻麻地
利申 絲
LM
好食?睇黎你食開屎
炭爐鐵絲網好食過上面果種PAN
留名遲啲去韓國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞