[重開][多圖]韓國8日7夜之旅分享

129 回覆
59 Like 11 Dislike
寫得幾有心機~
留名

中秋=韓國新年
Lm
終於搭到上去南山,但其實只係去到首爾塔塔底。呢度有商場、有好多食肆,感覺就好似香港嘅山頂咁

中秋節正日,我地就喺首爾塔塔底賞月

山上人流非常多

本身我地係經klook買咗首爾塔門票嘅,但係一行埋去,見到又係要排隊上塔頂,職員仲話要個半鐘 。當時已經成8點,最後唯有果斷放棄,又排咗20分鐘纜車落山
事後諗返,最on9就係我地冇為意中秋正日係會有好多人上去賞月,失策
補充返,南山纜車每位來回票9500圜($66),亦有單程票賣

行程嚴重delay,飯都係要食嘅,返到明洞8點半,我地食咗成個trip最豪嘅一餐,冇錯就係醬蟹了

咸草醬蟹(함초간장게장)
地址:首爾中區忠武路2街11-1 陽光大廈 B1F(서울 중구 충무로2가 11-1)
電話:+82 2-3181624
營業時間:11:30~23:00
參考資料:http://aileen1596.pixnet.net/blog/post/47287284-%5B首爾%5D-到明洞『咸草醬花螃蟹餐廳』品嚐鮮味

咸草醬蟹位於地下一層。

叫咗2個醬油蟹套餐,再加一碟醬油蝦。第一次試醬油蟹,可能我同朋友都唔係好食得慣個口感,加上唔知係唔係d蟹唔新鮮,有d腥腥地,結論係我地覺得麻麻
價錢都幾貴下,total 123000圜($854),平均每位成4百幾,可能呢間個名氣係堆砌出黎「湯」遊客都唔定,應該會有d抵食d嘅醬蟹舖。

食完已經9點半,本身其實係預咗早食完夜晚去汗蒸幕,但首爾塔遲搞到所有野都遲了 。最後我地決定照去汗蒸幕,最多搭的士返去

首爾德龍宮Dragon Hill龍山汗蒸幕
首爾市龍山區漢江路洞40-712(서울특별시 용산구 한강로동 40-712 용산 드래곤힐 스파)

入面係唔影得相的,我就簡單講下入面有咩做啦
首先擺晒d野入locker,之後就要去沖一沖身,然後就會去到大堂,可以去浸溫泉、浸凍水、蒸氣房、桑拿等等(免費),佢亦有提供一d付費套餐,有唔同部分嘅身體按摩。
按完之後再沖個涼,之後就可以落下層嘅公共休息區(男女共用)

d韓國人都係拎個枕頭(甚至唔拎)就咁瞓喺地下

有蒸氣房,亦有呢間雪房,好似話逗留喺入面一段時間又係對身體有好處。

d一格格係畀人入去「冥想」或者瞓覺。

由於加咗付費全身按摩服務,唔計一早用klook買咗嘅入場劵,一個人都洗咗108000圜($750),都幾貴下 。最後差唔多2點先搭的士返hostel,結束咗呢個超chur嘅中秋節。
day2完
留名
平就絕對稱唔上,不過野食so far食過咁多餐都係好食居多。
係呀,下次一定唔會揀中秋節呢段時間去。
咁都得
留名
近排去完 主要係首爾玩
留名
12月帶媽媽去
睇下有咩行程啱使
韓國有無入口啲日本朱古力?
你指樓主同男團友食日本朱古力
係呀無錯
day 3
由於前一晚太夜瞓,本身打算早少少出發,決定瞓多一個鐘,9點幾起身,出發去樂天世界

樂天世界係由好多部分組合而成,包括有超大個樂天商場、水族館、室內園區、室外園區等等,認真行嘅話,一日都未必行得晒。

樂天商場有限時pokemon store。

商場大到行都行唔完

樂天世界喺商場入面定出面都有入口。

張飛是咁的

成個樂天世界室內園區好似有成8,9層,地底係大型溜冰場。

就算唔玩遊戲,就咁行其實都幾好行,d裝潢幾靚。園內最多嘅係餐廳,行幾步就有一間,中西日韓泰越乜都有,真係口水都流埋出黎

入面嘅雪條都整到鬼死咁靚,味道唔知點,但賣相係好吸引。

入面仲有個民俗博物館,不過靜到不得了

室內園區2樓行過天橋就會穿到出去室外園區。

室外多d比較刺激嘅機動遊戲,跳樓機、海盜船都有

去嗰陣臨近10月,有鬼屋是常識吧

個城堡都幾靚。
黎緊去韓國
參考下先
推 醬油蟹我怕肚痛
其實我都怕,不過諗住一場黎到試一次,之後應該唔會再食
人去韓國食過最伏係雪濃湯
agger 淡到唔知食緊乜
雪濃湯我都有食,遲d會講
lm
行完樂天世界之後,我地搭地鐵黎到江南 ,呢個站係位於江南區嘅三成站。

午餐本來想試呢間嘅,不過中秋節翌日唔開 。不過老闆娘喺度,見到我地用流利嘅英文同我地傾咗幾句,問我地點樣得知佢地呢間餐廳,又問我地韓國好唔好玩,都幾nice

食唔到唯有去商場食啦,呢度叫江南COEX Mall,係全韓國最大嘅購物商場,面積有85,000平方米,有超過300間商店同餐廳,行呢個商場我覺得係需要一人一部

最後係去咗food court食。

一個幾好食嘅牛肉蓋飯(右上係飯),有幾個小食,一個大醬湯,一個凍湯,盛惠14800圜。

江南COEX Mall最出名就係呢個了,星空圖書館(별마당도서관),個圖書館點解叫星空同埋點解要黎打卡,睇到相大家就會明白了 。而入面嘅藏書都係韓文,所以大家都係當打卡景點睇下就可以
接住落黎我地返到明洞,因為我地book咗韓國著名嘅nanta show

推介呢間喺明洞站嘅奶皇餡餅,新鮮熱辣好好食 。我地除咗即場買咗一份黎食之外,仲pre-order一盒臨走之前帶返香港做手信

搵咗一輪,終於搵到nanta show嘅門口。

準備入場!

入面就影唔到了,唔畀影相,不過絕對值得一睇,2個鐘有雜技/烹飪/音樂嘅結合,亦都有故事性,2個鐘碘都冇悶場,不愧為韓國最出名嘅表演節目

nanta由5點睇到7點,又係時候食飯,我地先試咗呢個炸醬麵(4000圜一碗),老闆仲擺晒pose畀我地影

跟住要介紹下呢間,我地今晚嘅晚餐,可以話係成個旅程入面其中一間最好食嘅餐廳,叫安東燉雞
安東燉雞 안동찜닭
地址:서울특별시 중구 명동2가 2-22
電話:+82 2-310-9233
營業時間:11:00-22:00

成間店只係賣一款,就係炖雞,可以揀size同辣度,但最細嗰個1-2人份量炖雞已經夠2個成年男人食到飽 。除咗d雞之外,最好味係佢落咗d冬粉,d冬炒吸晒d汁,簡直係欲罷不能 。價錢都非常實惠,我地2個人埋單都係21000圜,即係除返每人都係$73

之後就冇點影相了,因為一食完飯,我地就喺明洞作最後血拼 ,頭2日已經睇中咗嘅野今日都買埋,衫褲鞋襪呢D不在話下

最後11點返到hostel,門口見到一隻好得意嘅貓咪

day3完
補返安東燉雞嘅參考資料
https://albee.tw/安東燉雞/
景福宮嗰幾個韓服女仔似架妹多過韓妹喎

樓豬有冇去樂天嗰座塔?
我覺得個景靚過首爾塔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞