[重開][多圖]韓國8日7夜之旅分享

129 回覆
59 Like 11 Dislike
我睇緊, 11月尾我都會去濟洲同首爾
打咗好多篇都冇人回,灰灰地
多謝你
等你up埋淨低3日
睇緊架, D野食流晒口水
我都有睇緊 巴打 想問下 SPA LAND可唔可以同海雲台放埋同一日?
我冇去釜山呀
記錯左另一個巴打
想問你食完有冇乜係推薦去食
馬場洞韓牛、安東燉雞、濟州DAY 4嗰2餐、仲有最後一日食嘅平壤水冷麵
Day 6
終於出發離開濟州,我地呢個行程分為三個部分,分別係明洞、濟州、弘大,三個地方入面,我最鍾意嘅始終係有度假感覺嘅濟州。

我地同韓國通女仔都係搭同一班機返首爾。

本身搭8:30AM機應該9:30到,點知佢check in又delay,上到機起飛又delay,結果足足遲咗成粒鐘

同韓國通女仔分別之後,就陪朋友去金浦機場outlet(佢要幫屋企人搵手袋),不過最後都搵唔到

終於,到咗中午,我地正式到達弘大了

就咁睇條街已經feel到好旺

第一時間都係去hostel放低野先啦,呢間就係我地呢2晚住嘅hostel

呢度係外國人開嘅,仲有個common room添

lunch我地決定試下呢間神仙雪濃湯

個湯呈奶白色,聞落都好香,食落就覺得淡咗少少,不過佢有鹽同胡椒粉畀你落,落完就啱啱好。

嗌咗呢個牛肉片送飯,有d搵笨,肉只係得外圍嗰幾片

甜品係一盒條裝嘅朱古力芝士蛋糕,幾特別所以影下。

一邊行,一邊感受弘大嘅朝氣同繁華,行人都係比較後生的

成幢new balance,真係好誇張
可以呀 釜山2號線
車程6分鐘左右
但要注意返時間安排
兩個地方都有機會玩好耐
Sorry 亂入
系朋友圈中算係啦,去過韓國4次,每次都去唔同既地方,首爾濟州釜山大邱都去過,plan緊下次去光州,利申有學韓文同鐘意韓國文化ㅋㅋㅋ
有冇hostel地址可以分享下,同埋間hostel如何呀?

下一站就係成個行程我地2個影得最多相嘅地方,甚至比城山仲要多,呢度就係好多唔同小動物嘅Meerkat Cafe
Meerkat Cafe(미어캣)

地址:首爾麻浦區臥牛山路 21段 19-12號3樓 (서울시마포구와우산로21길19-12 3층) (顯示地圖)
電話:+82-(0)2-2333-4683
營業時間:12nn-10pm
交通:地鐵2號線弘大入口站9號出口步行約9分鐘
參考資料:https://mrpolarbear.blog/2018/03/23/meerkat-cafe-在韓國被超可愛的狐獴大軍包圍-最可愛cafe之一/

入場費每人12000圜,入到去要消毒、著拖鞋。

入面嘅動物有幾種嘅,最多嘅係狐獴,佢地比較細膽,所以只限於圈內區域活動,要排隊入去同埋只限10分鐘,而且除咗影相用嘅手機/相機,其他都要收起,因為佢地習慣挖洞,會挖你褲袋

藍眼暹羅貓,呢張係難得影到佢起身

袋鼠,佢地嘅活動範圍係成個cafe,真係會雙腳跳咁前進的

黑白雙狐,只有喺特定時間先會行出黎,平時只可以隔住玻璃望,好唔好彩我地去嗰陣佢地都猜出黎

呢隻唔知叫咩,睇落同狐獴有d似,可能係狐獴bb ?不過好嗲

麝貓,一直喺籠度冇出過黎

浣熊,唔知點解佢眼神硬係睇落有d楚楚可憐咁

結果我地就影到唔知時間,留咗喺度2個鐘
好得意
佢地臭唔臭?
正喎,好少見呢啲動物仔
BTW 加速
lm
濟州住呢間叫HOTEL ROBERO JEJU
https://www.agoda.com/zh-tw/robero-hotel-jeju/hotel/jeju-island-kr.html?
當時我地撞正優惠,一晚係260港紙,即係每人$130,完全有4星級酒店嘅質素,仲有靚景睇。
弘大嗰間叫弘大PATIO 59民宿 (Patio 59 Hongdae Guesthouse)
https://www.agoda.com/zh-tw/account/editbooking.html?bookingId=12kmBZXvbG31phcuLsEdRw%3d%3d
價錢係一晚270港紙,係歐式公寓嗰種每個單位一間房,出面有common room,風筒要同人share咁,床得上下隔床,但好好彩都叫有獨立浴室,喺弘大市區同樣價錢黎講已經算最好。
少少味,但唔臭的,cafe衛生做得好好
幫推
下年櫻花季會去9日韓國 本身諗住去全州 鎮海 釜山 見到濟州又幾吸引 個日落
內陸機機票幾錢啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞