[重開][多圖]韓國8日7夜之旅分享

129 回覆
59 Like 11 Dislike
冇去呀,費事重複
幾有趣 留名
Day 4

凌晨4點幾,我地默默放低鎖匙喺hostel櫃檯check out(已事先知會職員),準備出發

2個人拖住2個大gip,向住首爾站前進。

我地本來要搭5:20嘅機鐵頭班車,因為朋友搞晏咗遲咗出門,我地趕頭趕命下5:19先去到 ,好彩有驚無險

咁早去邊呢?就係要搭6:50嘅機,出發去濟州 。我地會合咗一個喺背包客棧識嘅80後女仔,佢係一個韓國通,會同我地一齊包車。

時間啱啱好,寄埋行李。

喺機場極速食咗呢個魚餅烏冬做早餐,出乎意料地又幾好食

呢架就係我地搭嘅內陸機,我地2個都係第一次搭內陸機

一個鐘頭後就去到濟州了,黎到濟州機場,發現真係比仁川機場細勁多。

呢個就係我地呢2日濟州之旅嘅司機啦,平時搵包車一日都要150000圜,除3每人一日都要50000圜,但呢位司機係韓國通女仔喺淘寶搵嘅,每人一日只需要38000圜。
留名
旅伴係咪係背包客棧到搵?
自膠 睇到了
去酒店放低咗d行李之後,我地即刻上返車,正式開始我地嘅濟州行程,我地第一日係先去東面

搭咗9個字車左右,我地黎到第一站——萬丈窟。

入場費每人2000圜,特別嘅係呢度好環保,3個人佢都係出1張飛

由呢條樓梯行落去就係入口啦。

入面淨係開放1km畀人行,而行到盡頭係冇另一個出口的,要行返轉頭

洞入面氣溫都幾低嫁,一定要著返件外套先好入去

由於今日天氣麻麻,又落過雨,洞內積水都幾嚴重,仲會滴水添。

大概行咗9個字,就行完一個來回

我地下一站就係月汀里海水浴場。

呢個就係濟州周圍都見到嘅石頭爺爺啦

想去買支柑橘雪條食,點知又冇開

呢個時間雖然冇落雨,但好多烏雲,而且超!級!大!風!企喺海邊感覺好似畀山竹吹緊咁 ,一個個白頭浪冚埋黎。

呢幾張顏色櫈係畀人打卡影相嘅。

行咗一陣,天色又突然好返唔少,可以影d靚d嘅相

濟州最多嘅,就係呢d特色嘅cafe。

午餐嘅餐廳係韓國通女仔介紹的,話呢間餐廳係當地人先識去嘅正野,但個老闆好有個性的,之前一直未決定今日開唔開舖,今日先決定開,但開咗門又要準備下先,叫我地1個鐘後黎,所以我地就去cafe坐住先。

我地求其揀咗一間cafe入去坐,呢間cafe係出名橘子特飲同牛油果咖啡嘅

內裏嘅裝潢都好有特色。

一人一杯cheers~

差唔多夠鐘,我地就去隔離呢間期待已久嘅餐廳了。

呢間餐廳menu就係得呢3款野食,都係以濟州最出名嘅黑豚肉為食材整嘅,3款入面我地一致認為飯最好食,d黑豚肉肉同脂肪比例啱啱好,好食過平時d豬肉好多 。就咁睇個拉麵好紅咁好似好辣,但食落唔算真係太辣,反而個紫菜包飯先係最辣嗰樣,第一啖咬落去唔覺,之後d辣味滲晒出黎,好誇張
繼續支持
ching 加油
食完飯之後,我地就出發去城山日出峰,喺呢度我影咗好多相,係其中一度我覺得成個旅程入面最值得去嘅地方。

黎到城山山腳,個天又變返風和日麗。

山腳有唔少賣紀念品嘅地方,主要係賣柑橘嘅產品同石頭爺爺公仔

城山都係2000圜一位,票上寫4000因為韓國通女仔唔去城山,只有我同朋友2個上。

沿路行上去,旁邊係一大片草原,非常舒服

行完一輪終於上到山,由於唔夠瞓嘅關係,都幾攰下 ,山頂就係呢個瞭望台。

從瞭望台就可以飽覽成個濟州島嘅景色

行返落山之後,我地向海邊方向走。

旁邊嘅小屋就係海女之屋了。

海女拎住啱啱捕獲嘅海鮮叫賣,一份份的,有海膽、鮑魚、海螺、八爪魚等等,睇到人流晒口水

我地2個最後嗌咗一份鮑魚、海螺拼盤(30000圜),畀完錢佢就直接拎入去加工,之後我地就坐喺出面D櫈,對住個海食海鮮,真係人生一大樂事
我12月都會去,好奇怪好多人去完一次就會話無咩必要都唔會再去玩😑
支持!
韓國通睇番人地去韓國係一件幾得意既事
因為又發掘到啲自己未去過既地方
因為佢地只去過首爾遊客景點 去下釜山 濟洲就知兩個世界
離開咗風景咁靚嘅城山,我地就去下一個景點,呢個亦都係我地2日濟州行程入面最伏嘅一個景點

開估,呢個景點就係mazeland迷路公園

入場費11000圜,貴過城山/萬丈窟5倍有多

迷宮地圖,分3個迷宮。

一開頭有個迷你嘅小迷宮,冇咩特別。

喺迷宮入面行就咁嘅樣,冇咩景睇,行到好悶。

唯一可以影下嘅就係行上高處,影返成個迷宮。

喺瞭望台影影到,見到穌光

個迷宮就係咁,不斷噴d水氣出黎,d水氣多到係可以濕到入條褲,on99

之前嗰個係草迷宮,呢個就係石頭造嘅。

去完迷路公園已經5點幾,我地襯未天黑,就去我地今日東部郊區嘅最後一個景點啦~

呢個地方係韓國通女仔介紹嘅,話係本地人先識黎嘅波斯菊花田,係當地一間釀酒廠種植嘅,可以免費入去影相

波斯菊有橙色同紫色兩種,橙色比較多,可惜黎到呢度個天色又陰返,而且臨近天黑,都比較暗,冇陽光下影出黎麻麻地。
行完花田就天黑,我地就啟程返市區食晚餐,濟州兩大美食,黑豚肉已經食咗,跟住當然係要試下另一樣——海鮮鍋啦

呢間就係我地去嘅餐廳~

睇圖已經可以feel到有幾正啦,d鮑魚又大隻又新鮮,落咗鍋都仲係郁郁下 ,食到咁上下落個麵落去食更加係一流~

因為租車嘅鐘數夠晒,所以我地要搭的士,黎到今晚最後一站——東門市場。

由3號街入去,呢條街係專賣海鮮嘅。

好多好多魚生

呢度就係今年3月先新設嘅東門夜市,好多好多其他地方未見過嘅小食都可以喺度搵到

因為海鮮鍋食得太飽嘅關係,我地最後淨係買咗「一瓜兩味」嘅西瓜汁

臨返酒店之前,我地都去咗東門市場隔離嘅七星街行咗陣

據韓國通女仔所講,七星街以前好旺的,不過依家已經冷清咗好多 。值得一提嘅係,濟州首爾都有嘅舖頭黎講,唯有圖左邊嘅ARBOX係濟州分店仲大過首爾明洞,明洞有3層,呢度足足有4層嫁

呢間就係我地住嘅酒店,喺七星街隔離。

酒店房同之前明洞嗰間係一個天一個地,而且因為我地咁啱捕到agoda特惠,呢間酒店仲平過明洞嗰間
多謝支持
你係韓國通?不過我地去嘅都係比較大路
可惜我地得2日喺濟州,唔係應該會去牛島
Day 5
一早起身,我地出發去第一站——濟州民俗5日市場。濟州有好多個5日市場,顧名思義都係每5日開一次嘅,其中濟州民俗5日市場係最出名嘅一個,逢每個月嘅2,7,12,17,22,27號開。

呢個就係市場正門啦,我地係搭的士去到再同韓國通女仔會合。

成個市場係非常之大,同東門市場比,呢度更加似一個街市,但賣嘅野種類豐富好多。

有寵物

韓國出名嘅冬甩,有唔同款式,有d入面係有餡嘅

我諗係韓國嘅一d舊式vcd/dvd

有手信舖頭,但唔多,東門市場會多d。

呢條街就賣衫嘅,不過相信大家唔會買呢d,都係睇下

朋友同韓國通女仔買咗呢款韓國嘅米露黎飲。

好多好多生果舖,濟州出名嘅生果有柑橘、水晶梨、提子等等

成個area都係賣海鮮。

乾貨亦都有得賣。

本地人自制嘅醃製食品,泡菜、海鮮等,唔怕辣可以試下

賣菜嘅area應該係全場數一數二大。

仲有d餐廳,可以食下雪濃湯、韓國粥之類。

最後我地買咗冬甩做早餐,2000圜3個唔同味,都幾好食

買埋提子(4000圜)上車食,又大又爽甜。
尋日去完濟州東部,今日我地就去濟州嘅西南部,因為要去最南部嘅西歸浦市,所以都搭咗個半鐘車

第一站就係呢度了,天帝淵瀑布,濟州3大瀑布之一

入場費2500圜一位。

園區地圖,分主瀑、第二、第三瀑布。

好人工咁整晒樓梯同指示牌。

主瀑你冇睇錯,係冇瀑布的 ,呢度就係天帝淵個淵。

第二瀑布有瀑布睇了,但唔可以行過去,有野攔住。第三瀑布太遠了,我地放棄咗

呢條就係仙女橋

喺橋上睇個風景幾靚,而且好好天,但重點係……唔係好睇到瀑布

之後我地去咗西歸浦市區嘅呢間店,係韓國通女仔介紹的,喺本地人中非常出名嘅手信店。

主打呢款手工做嘅焦糖糖,有8款唔同口味,最好味係海鹽味

亦有好靚嘅禮盒裝

行到咁上下,係時候食飯啦,今次午餐我地黎到呢間食豬扒嘅餐廳

入面嘅裝潢係傳統嘅韓屋設計,係需要跪坐嘅,但因為我地行得太攰,所以都係就咁坐算

好邪惡嘅芝士肉醬意粉,以為呢個份量已經好多?

sorry ,店入面招牌吉列黑毛豬扒,呢個係2人份,但我地3個人食都覺得好飽。擺隻手做scale你就知幾大塊
食完午餐繼續出發~我地嘅下一站係睇草

今次黎到呢間cafe,就係為咗睇一年一度嘅粉紅亂子草

間cafe嘅內部都好靚,但係我地個心已經飛咗出後園了

想入場睇草,最低消費係一杯野飲。

然後佢就會畀條手帶你入後園了。

靚係好靚,不過對單身狗嘅我黎講就……

除咗粉紅亂子草,仲有芒草睇。

離開cafe,我地黎到雪綠茶博物館。呢度真係濟州必去景點,點解咁講?因為呢度可以參觀、可以食、可以買手信,乜都齊

好多綠茶產品賣,從最大路嘅綠茶、煎茶茶包、茶果,到好少見嘅綠茶鹽、綠茶冷麵都有。身為綠茶控嘅我滿載而歸

想食綠茶甜品都可以喺度食。

博物館行過隔離有innisfree分店,女士最愛

入面除咗普通產品外,仲有雪綠茶博物館限定產品。

呢度一樣有綠茶甜品,賣相比博物館嗰d仲精緻。

最後我地買咗一個3個人share,對住個景食真係一流

最後仲有綠茶園,一片綠色望落好舒服,不過我地就冇走落去行了。
行完雪綠茶博物館,又係黃昏嘅時間了,今次我地去漢潭洞涯月海岸睇日落。

呢間係GD曾經注資嘅Monsant cafe,好多人都喺呢度欣賞日落。

當日天氣好好,太陽冇畀雲遮住,我地都影到好靚嘅日落照

Monsant cafe有一大片落地反光玻璃映照出身後嘅夕陽,都幾特别。

睇完日落就天黑,我地都搭車返返市區,同韓國通女仔分別之後,我地返一返酒店擺低戰利品,就開始最後嘅夜市之旅

我地酒店-七星街-東門市場下面係有一條好長嘅地下街

返到東門市場,我地就睇下有冇d值得買嘅土產。

結果見到呢檔蛋糕仔,外面嗰層同明洞嗰款類似,但入面係柑橘口味。雖然大同小異,但我地覺得柑橘味仲好食,所以都買咗小盒裝(5000圜)

喺生果舖買咗呢款柑橘返去食,外型有d奇怪,但貴過其他d款,食落又真係好甜好好食

另外我就買咗一set柑橘(10000圜)打算偷運返香港

是日晚餐我地夜市搞掂~

黑豚燒(6000圜)。

蝦/魷魚蛋漢堡(4000圜x2)

鮑魚雜錦(8000圜)

柑橘炸雞(3900圜)

day 5完
仲有冇人睇緊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞