一張圖就知東大嶼係幾咁神經病

138 回覆
699 Like 23 Dislike
岩呀 我認同其他方法更好 我都傾向支持近岸填海 或者棕地 但你話佢個數唔成立咁唔係一個理由囉

你可以話各有各講 我都係跟數字講 就係油尖旺樓因為舊機場好多樓都好矮 差果35%根本跟返正常公屋咁起就解決到

我認同人工島仲有好多唔好嘅因素同風險 但你我唔認同你標題所講個數同張圖有幾痴線 密度上同e家香港冇咩分別
但如果你要用立場論 只要係反人工島嘅 就應該認同你 無論咩論點 合唔合理都要支持嘅我覺得我唔係囉

我唔係為反而反為撐而撐 希望你都唔係為反而反為撐而撐
第時人工島起完得嗰兩條主要道路
打風過後成百萬人喺個島度爭住逼出嚟返工
都咪話唔震撼
政府係咪吹大個數然後同立法會 bargain,到最後都係填,但係規模無咁大,相反整個細啲嘅版本?

不過,真係用咁大筆錢整,香港會唔會變到希臘咁
心水清👍🏻
10 平方公里我有睇到, 你試下拉出黎, 就會包埋圍住市中心啲斜坡, 果到起唔到樓
憑空生塊地出黎, 預佢全平地就啱數

當然, 係都要揀離岸填海唔做近岸填海, 係都要揀樣貴既黎做就要質疑
係理解唔同,計人口密度係要計埋綠化休憩地,你唔計呢d,純計住宅地只不過係計"監獄"面積而已

如果純計住宅面積都冇話唔得,咁就要係同一條起跑線
ytm扣晒所有cbd時,人工島同樣要扣cbd,再扣人工島休憩地(例如大型公園),就算當3成cbd,2成綠化地,交通100%地下,齋計住宅地得番50%,人工島住宅地密度就要升一倍,咁ytm就要加到70-80萬人口先追到人工島密度。

我已經解釋得好細緻,起高d只不過係令人口更密,但唔會因而減少住宅密度
拿老實講 唔係唔得
但會好多配套 交通問題搞唔掂
舉個例 天水圍4.3平方公里住左28萬人
乘番4就17平方公里住112萬人

但係屌你老母 個人工島係海喎
姐係有d邊位唔用得
你砌4個天水圍係海
仲要本身天水圍唔夠醫院 其他野自足到
個新填海裝到40-50萬人而齊所有基本建設配套都偷笑啦
靠你d 廢柴係度反真係死得
搵座山同平地黎比
除左五毛假膠會覺得合理,真心覺得冇問題嘅人是咪住緊籠屋劏房,咁細地方住過百萬人公屋仔都會厭住得迫啦,而家起集中營咩
老實講,人工新市鎮規劃的容量比較於過往已發展區域容納更多係正常。

利申,反對人工島,支持近岸填海

再加一個補充資料
上面係團結香港基金2200公頃個plan
留意返實際只有3成地即700公頃(7平方公里)用作住宅地,110萬計,相當於每平方公里住宅區住15.7萬人,可以估計到d樓會起得又高又細。

政府個1700公頃plan只會更大穫
直頭租借大嶼山附近d島將d野搬晒入去,慳錢慳時間
有邊次唔係埋尾話改,一改就大執,人口cut一半,公私比例調轉,份嘢佢哋想點改都得,到時沿海個啲豪宅會佔幾多成 一早計好數
同高鐵一樣
又會出黎講最佳預算
咁你不如計埋其他區嘅人口密度(用平地唔准計埋山)
咁快下結論

利申︰冇計過
你諗吓人工島既交通有冇可能比得上油尖旺
記憶中最原本既規劃係40-60萬人
不嬲政府都係會吹大哄香港人落搭架啦
我都覺
110萬根本就唔make sense
呢個人工島仲要預留空間做CBD&道路交匯系統,我覺得頂多40萬人
成件事根本係用吹大住宅供應黎昆人支持
記憶中最原本既規劃係40-70萬人
咁你要留意返人口密度係呢個情況係反映緊d咩先 係咩概念先 油尖旺人口密度咁高係因為佢範圍內係冇山/大量斜坡

所以如果你用其他區做比較嚟界定(油尖旺係香港住得最迫嘅地方) 嚟定論左我覺得又唔係反映到現實囉 亦都對油尖旺區唔公平 而且油尖旺多商場 外來人多 好易產生錯覺 反映唔到現實

其他區包左d山係到 你平時日常生活都唔會去搞9d斜坡同山地 最多行下郊野公園 但都未必係當區
佢個比例大概等於觀塘,全港第二
觀塘咪起到咁多公共屋邨咁先裝到咁多人
同埋觀塘應該係有相對多人原區/附近工作

人工島肯撚定大部分人要出港島/九龍
冇地鐵站,幾十萬人一齊搭車湧出去番工,
啲交通
動物大遷徙 想睇返工
香港有幾黐線東大嶼咪有幾黐線
鬼叫上面有個地獄之赤鬼國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞