一張圖就知東大嶼係幾咁神經病

138 回覆
699 Like 23 Dislike
如果只係齋for住人,就業要跨區,咁每日50-60萬人逼出島返工返學就好睇囉
嘩 傻鳩呀 一個城市既容量靠向上發長展就得
油尖旺竟然唔叫迫
係咪限制d人唔比落地下呀?點過區呀?
你係咪想搭架十層高既巴士呀?
呢幾日好多五毛
葵涌碼頭上蓋
政總上蓋
高爾夫球場上蓋

學校係一個我覺得極之on9嘅應用
點解到2018年,仲要特登起d 5層高,然後唔俾學生搭lift
大佬,自己細個要行樓梯就要人地行埋一份咩

廣華醫院又係一個事實證明
只要裝夠lift嘅數量去疏導人流,根本幾多層都無分別

交通果方面,我都覺得係問題
不過呢點香港有邊忽無
仲有一點
on9政府打算將港豬澳同埋北大嶼山既人流車流,經人工島分流去港島/市區

厭你未夠逼

更on9既係

政府打算長遠係長洲以南再填海,好有可能做貨櫃碼頭,而人工島會變成駁去貨櫃碼頭既唯一通道

講到呢到,有玩過simcity 都會知有乜結果
玩cities skyline都唔會亂填海
第一怕影響航道
第二接駁道路成本高
第三 而家政府好似玩養豬咁 求其起就算 無規劃
笑死
唔係話支持起東大嶼
但你個point真係有d問題
要計就計人口/平地
港共有個好撚好笑嘅錯覺
密度增加冇相應道路交通冇相應公共設施
搞撚到香港生活質素好似第三世界國家咁

就咁起高一倍就得
要幾小學雞先講得出
水電煤先行呀
邊有可能
長洲南係香港第二機場
港島中間一大座山,得最北面有一排平地
旺角成堆矮舊樓,一棟樓住好少人
要反都搵個好啲嘅理由呀

利 住旺角
我唯一支持起人工島既理由就係將個島變成arkham
掉曬班每日150入去

呢一萬億就當壯士斷臂
有就業配套就唔會一大朝仲有一大班人係大西北去九龍 / 港島啦
你計下將軍澳又有幾密先...
而家仲話要插針式一幢幢公屋
咁你又直觀左D,東區有幾多平地山地舊樓都未知就兩樣拉埋黎比。
廢話就少講
大嶼城寨
到又塞撚爆晒港島線
高鐵
觀塘5.9萬/平方公里
如果人工島會整商業設施
應該同依家觀塘/九龍灣差唔多
肯定朝朝一大堆人港九新界逼入去返工
同一時間又有第二班人逼出港島
講土地密度可能好抽象 某d位好多某d位好小 講起沙田又人頭湧湧咁 不如大家睇下圖 下面條link係城規會ozp 入面show左香港規劃左嘅土地 簡單講 可以間接睇下有幾位起左野https://www1.ozp.tpb.gov.hk/gos/default.aspx?
另外有張十八區界嘅圖比大家有個概念

先睇下樓主講嘅東區

再睇下沙田區 60平方60萬人嘅沙田區

容納人數當佢吹大左2.5倍 40>100萬

照呢個scale計個建造成本吹細左2.5倍 5000>12500億
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞