一張圖就知東大嶼係幾咁神經病

138 回覆
699 Like 23 Dislike
你咁講,成個人工島全個面積垂直咁起一百層咪最好 可以再容納多100倍人口

1700公頃既100層高大樓 做埋世界文化遺產
會唔會起鐵路呢?
政府綜合大樓
學校醫院消防局一廈式服務
綠色土地山林其實正正可作休憩用途,本來就應該多多少少都要計埋

就算退一步講,當綠色地帶唔計
齋計平地,你可以直接用全港第二密既油尖旺(4.8萬人/平方公里)比較
人口密度人工島(6.47萬/平方公里)都完勝

仲要計埋政府個計劃人工島唔係純住宅區
當中要預留埋CBD發展區同埋交通基建輸紐用地(東區/油尖旺唔使留太多呢類用地),所以實際上人工島密度會比帳面數更擠迫

人口過密呢個問題其實係1000公頃方案時已經俾人狂插唔現實,點知政府唔修改不突止仲再整密d

真係當香港人係豬咁養
個島主權係中國唔係香港
最後應該變左做軍事設施,香港人變左南海戰爭橋頭卒
d五毛都當自己唔係人
係喎 佢地坐緊監 連五毛都無
今日東大嶼, 明日軍艦島
綠色計埋都佔唔到東區一半 問題係大部份綠色都係斜坡嚟 斜坡入都唔比你入點休憩

另外我唔同意你話油尖旺區冇商用地冇基建喎 成個海港城 icc 3號幹線 西隧入口係哂油尖旺 仲要油尖旺d樓本身唔高 isqure 3x層已經高過哂隔離d樓凸哂個頭出黎 e家公屋正常都40啦 私樓仲高d

個數可能大小小 但冇100都有90萬 你話痴線又有d誇張
將軍澳 5.x 平方公里
都住到40+萬人
好似係

https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20180521/20397307
話你知:將軍澳人口 逼近馬爾代夫
將軍澳樓價急升跑贏指數,其中一個原因是該區人口已超越40萬人,即使該區樓盤供應不絕,亦全數被買家高價消化所有新盤。

如果淋病話同時即刻收復粉嶺哥爾夫球會發展新區
會唔會少咗人反對填海?
好撚辛苦, 根本香港已經多人到就黎逼爆
政府唔係解決個源頭:人口問題, 每日150蝗
而係不斷搵地/填海/垃圾人工島, 咁無論幾多地都唔會夠嫁喎
因為人口從來只加不減
林鄭就係想迫曬D頂唔順既香港人走, 移民又好去大灣區又好
總之香港係要俾蝗住, 不停換血, 最後只剩下蝗種人, 到時班賤民就乖乖聽晒大陸話
屌, 真係痴撚線
規模唔同,政府個規劃係想要將人工島打造成第3個cbd,養起島內就業,同尖沙咀冇得比
道路網就更癲,數得出都要有5-6條大型鐵路/隧道/橋/公路 接駁九龍大嶼山新界/港豬澳
將出面d車流引晒入個島

要做晒咁多樣野,一定密過豬場

你可以話,人工島全部起50層公屋咪得囉
得,變晒海中心巨型神主牌
人地新加坡日本起人工島,唔會咁樣起超密住宅囉

人工島多數係綜合用地甚至重工業,冇人咁樣係海中心起110萬神主牌,完全無視沉降

仲要香港年年颱風,海中心食正東南風
人工島隔離個沙洲 ,平時打八號波都會錄到接近10號波幾風力,咁住係更應風既人工島,8號都要當10號 ,d 50層高公屋居屋變左用黎擋風
一百萬蝗 結果係冇人返工等我地養 problem solved!
點樣重工業 cls 香港仲點會發展工業 你仲吹到重工業
講規模 你去睇下油尖旺區用左幾多%地有商/基建先啦
再者 個島新起由0開始 好多野都可以安排係地底 特別係幹道/大型運輸
講返數字 用返油尖旺做比例 油尖旺特別係彌敦道2旁 旺角油麻地同大角咀好多樓都係2x-3x層 當30層 只要好似公屋咁起返40層解決左你多左果35%差距
其實填海本來就沿海填
易過你填大個島
宜家係都要用人工島
係咪 2047 好似新彊咁
成個島係改造營
真係for 香港人住
有冇多啲關於人工島的規劃資料?
如果要起改造營,喺新界偏遠地方起就得啦
唔重覆論點喇,起高一倍意味交通配套全部要加碼,消防局學校可以起一倍?地鐵班次可以密一倍?
無人話要係香港搞重工業,只不過林鄭最愛既新加坡例子:裕廊島人工島就係用黎搞石油化學工業,日本神戶人工島1000公頃都只下10萬樓下人口,根本冇人好似香港咁起,政府引外國做例根本係誤導
如果學你話齋全部交通經地底,得唔得?
得$$$$$咋嘛,風暴潮一炮浸晒唔好喊
個人工島咪夠偏遠
佢收多啲舊唐樓,舊公屋已經住多兩三倍人
當然住客都要有地方住
工廈發展做過渡房屋,同時有新居屋公屋
再等埋果班嬰兒潮老野死左,就會free到更多可住空間
我寧願佢恨心地將大欖郊野公園成個產走佢仲有地方過起個人工島
科大,赤柱眼見都有地方填
仲可以慳番起一大堆交通配套
大嶼山果個位做乜撚
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%B0%87%E8%BB%8D%E6%BE%B3%E6%96%B0%E5%B8%82%E9%8E%AE
人地講將軍澳區40萬人口係冇錯呀
但唔係你自己google map拉晒市中心既地區就叫將軍澳區嘛
你直接喺google search"將軍澳區 面積"都已經話畀你知面積係10平方公里啦

唔知你有心搞誤導定真心膠左
但呢D數據性既野麻煩做多少少FACT CHECK先好攞出黎傾啦
呢度大把人就咁睇完就當係事實架
夠古洞北, 粉嶺高球場偏遠?
你果d消防學校佔幾多位 佔成個油尖旺區幾多% 比佢起大一倍又會有咩影響

地鐵加唔到咁密因為好多野係用緊幾十年起落嘅野 仲要擴展唔到 如果新起 點解唔可以加密班次

大型運輸系統起係地層有咩問題?

你講油尖旺迫 形象上油尖旺區好似好迫 去親都人頭湧湧 咁係入面迫緊嘅係咪當區居民? 幾多係入面嘅商廈返工先入去迫? 去買野嘅又佔幾多? 搵個實際d嘅例子 係油尖旺區你搵後幾條街 冇乜地舖嘅街 係咪又真係咁人頭湧湧

你搵其他地方嘅人工島做例子 話人地d島都唔會起到咁迫 但老實講 人地就算唔係人工島都唔會咁迫 有幾多地方會不停起4x層大量嘅公營房屋 根本上呢個城市結構都唔同 你可以話咁係好痴線 但係係成個香港不嬲都咁痴線 我冇講話咁冇問題 但唔好拉落去人工島都當係一個point
油尖旺人口33.7萬,要去到人工島密度,起碼要45-46萬人,如果均真d扣除人工島/尖嘴cbd用地做比較,油尖旺隨時要塞60萬人先相當於人工島密度。

你話塞到,我話塞唔到根本就各有各說,視乎你既忍受力,忍得既話城寨都可以係天堂

咁點解要講新加坡,講颱風,講交通配套
因為呢個係涉及可行性及財務成本
如果根本上起左年年水浸,話者要花好多錢先搞到維護到,咁人們就會比較棕地,收地,租地其他方案邊個成本合理d,點解非要掉錢落鹹水海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞