一張圖就知東大嶼係幾咁神經病

138 回覆
699 Like 23 Dislike

上圖係香港各區面積及人口密度
咁東大嶼人工島係點呢?
面積17平方公里,相當於東區大小
人口110萬,接近香港島人口

所謂東大嶼人工島
即係將全個港島既人口屈晒落東區度
你話係咪癡撚線丫
人工島幾多%平地 港島幾多%平地
計平地用油尖旺計啦
油尖旺4.8萬人/平方公里
人工島6.47萬人/平方公里,係全港最多人最密集區域
油尖旺全部舊樓,無向上發展
每棟樓起高1倍,密度高1倍添
人工島照顧咁多腥香港人
要幾多間醫院
睇人口密度啦,矮唔代表塞得少人,油尖旺密度係全港第二
如果要追得上人工島密度,油尖旺要再塞多34%人口落去
香港有43間公立醫院/醫療機構,平均17萬人一間,110萬人要塞6-7間醫院落個島到
不嬲政府都係會吹大哄香港人落搭架啦
我都覺
110萬根本就唔make sense
呢個人工島仲要預留空間做CBD&道路交匯系統,我覺得頂多40萬人
成件事根本係用吹大住宅供應黎昆人支持
當一半人留係島返工返學
每日都有五十萬人出島
好睇過動物大遷徙
個島咁多人,條橋冇返8線雙程行車都幾難車到咁大批人往返港九新界返工
所以呢
如果油尖旺地下唔係呢d濕鳩街舖
而係一個個商場,行人活動範圍就唔止係條街
而係整個佔地面積啦喎

咁如果起2層商場,行人活動範圍其實就乘2啦喎
起3層,怎至4層的話
你個所謂人口多左又有乜問題

根本,你個人口密度計法就有問題
就咁用人口除佔地面積
你計緊嘅係所有人唔準入商場
淨係可以停留係馬路邊果條行人路
咁梗係逼啦

但係實際情況係,有d人會入商場,有d人會係馬路邊
商場起2層,公共空間就乘2
起3層,就乘3
樓主反得好低質⋯
唔係下下靠向上發展塞人落去就得
你人口密一倍就要番相應醫療/學校/交通/娛樂/就業配套
以旺角做例,唔好話塞3成人,塞多1成人條彌敦道即刻overload
仲講就用黎起
再教育營
以5萬人一個直選立法會議席計
1.5萬人一個區議員計
人工島需要6個直選立會議席
73個區議員
保皇黨發喇
520萬人一個直選立法會議席計
1.5萬人一個區議員計
人工島需要6個直選立會議席
73個區議員
保皇黨發喇
借問聲,醫院,學校,娛樂,呢d點樣唔可以向上發展
然後有舖頭就有就業配套嫁啦

得返交通,呢點就真係要睇規劃啦
如果政府可以貫徹人車分隔,即係類似荃灣咁
行人上晒1樓,車行地面
最好禁埋地面有街舖
咁就唔會有問題

同埋唔好再拎旺角做例子
旺角唔得個原因係無得拆走d舊樓
你俾政府一次過拆晒d樓再起過一定得
唔奇,港共早有先例
政府又吹大
大白象永遠報大數有幾多人用
人工島應該類似將軍澳
九成用黎住,返工就出返去,星期六日就區內商場

將軍澳依家四十萬人左右,面積就得十平方公里,4萬人/平方公里

但依家將軍澳既交通問題已經好嚴重,而星期六日區內基本上係人山人海

人工島仲要再多咁多人,而啲基建質素又低左,可以想像到時應該好易變孤島
你諗真d,5層高中學,唔通你起10層變2間
廣華醫院重建後頂多17層,你再多d人口難道想起到30層

交通,你簡單d臨,多3成人同你逼地鐵逼巴士會有乜後果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞