HKCC 2018-19討論區[9] 1001又唔開po祝每科都Fail

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
上個sem mt問埋「会話表現」假名添
你話呢
咁知唔知拗音長音果啲佢會點考 溫得好無頭緒
背哂佢咪得囉 你背哂就唔驚㗎啦
我依加呢個sem用indicate subject preference 都入到
hkcc最好嘅lecturer
cc最好既lecturer係Bo Zhu
教IT科甚至教埋電
今個sem教it for language studies
遲d可能會教Applied Computing, Database system, basic ee, ...
10/31/2018 0:38:10

good things need to happy sharing ;)
1 grammarly 這應該算是最常見、較多學生知道的實用網站。grammarly好用的地方在於可以檢查文法,並提出意見幫用戶糾正錯誤。
2 Google dictionary 只要在Google搜尋Google dictionary,就會找到擴充功能的下載版面。
3 Thesaurus 寫Essay時為免用來用去同一個字眼,經常要想爆頭找同義詞,令學生們十分煩惱。
4 Netspeak 有沒有試過,腦海中想到一個單字,卻又不知道前後該配搭甚麼字詞使用?這時你可以找Netspeak幫忙了!它有以上四種用法。
5 Hemingway Editor 這個網站幫你改掉冗長的句子,不同顏色有不同意思,分數愈低成績愈好。
6 PrePostSEO 有時候網上「Copy&Paste」,怕抄襲度會過高時,便會想把句子重寫一下。
7 .RefME 寫完整篇Essay之後,最討厭就是要整理參考資料的格式,因為最花時間!

https://www.hk01.com/%E9%96%8B%E7%BD%90/251003/%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%AF%ABessay-paper%E5%BF%85%E5%82%99-7%E5%80%8B%E5%B9%AB%E4%BD%A0%E6%85%B3%E4%B8%80%E5%8D%8A%E6%99%82%E9%96%93%E7%9A%84%E7%B6%B2%E7%AB%99%E5%92%8C%E5%B0%8F%E5%B7%A5%E5%85%B7#media_id=2014325

係咪secret俾人講個位
小麗老母呢
Mo 易到...
垃圾政棍

三不一沒有:
不參選
不助選
不投票
泛民沒有不總辭的理由
最好係on..jai..
16樓office條隊長過美食節就知咩事
mo真係算易
有溫一定坐底8成
但後日科itb都唔知點死
同學首選係咩睇下有冇得換吖
考完mid term 之後啲熱誠好似冇晒咁
溫唔到書
有冇咩方法令自己集中啲
有無人知Mega sale幾時派機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞