睇施政報告 睇到好撚嬲

319 回覆
2450 Like 28 Dislike
有咩高見?有咩更好解決方法
政府起沙中線,藍田大橋,海水化淡呢d真係有利民生既野邊有人反

而家要起貴價大白象先反不知幾合情合理

盲撐撚果然係盲既

決策個班人都唔計入件事,機管局又唔計入政府,咁點先算對事唔對人,d基建識自己計劃自己起既
洗唔洗剩係比較填海用個粒石頭先算對事唔對人啊
唔識對人唔對事就唔好亂用啦

玫瑰園既核心計劃係取代單跑道既機場,係填唔到海,擴建唔到既情況下,有合理理由,冇其他選擇下起好正常
而家純粹係住宅需求,有大把棕地可以用既情況下,仲要擲一萬億去起就真係大白象喇。盲撐撚解釋左點解好打得既林鄭連新界牛屎佬都搞唔掂先再講有咩必要起人工島啦

又講專家仲未柒夠咩,團結香港基金個專家話人工島附近海浪最高得兩米,一個天竹就收你皮啦。你識唔識用自己個腦分析下啊。你真係完美演繹緊盲撐撚缺乏獨立思考,人云亦云既個性。

又回到起點,即係貴既工程反就合理? 用番你個句話番你就啱: 重點係值唔值,唔係貴唔貴啊傻鳩. 成日貴價就標籤大白象, 你知唔知填海造地帶黎經濟效益幾大, 仲有填海造地唔代表放低其他方法呀, 咩郊野公園, 新界好多土地都要繼續開發, 目標就係要快為下一代提供多啲地起屋, 解決住屋問題, 而唔係得一個方法咩棕地, 講左十年都無郁過, 香港再好似有你依班人咁拖延落去就真係死得
多謝共匪推post
呢類topic 兩日已經消失於熱門
屌你老母
琴日已經係
共匪真係符碌鳩hea得天下
推爆有關施政報告既post
務求多啲人留意
但係可以流連兩登應該就係最撚得閒嘅人
都冇人關心政事
其他有家室好多為左屋企,連屌共匪都唔敢
更加唔會理
香港咁點救
又點回到起點啊,你講d謬論咪全部破哂囉
一開始你話人盲反,但係你連機管局唔係政府都講得出就話人盲反三跑。點睇都係你盲撐啦。

填海做地帶黎經濟效益有幾大啊,你又講黎聽下
收地既錢只有填海既三分一,收完既地用黎起樓咪一樣有經濟效益。慳番既錢都夠用黎放係醫療,救護,教育,體育,甚至回購領匯港鐵個效益咪重大。仲好意思講話香港政府效率高,唔整理好現有資源就亂洗錢,火燒眼眉既野唔救,用同一舊錢走去考慮三十年後既事。呢d 係叫戇鳩,唔係有遠見。

棕地講左十年都冇郁過咪就係因為個政府廢。欺善怕惡,收菜園村就叫人包容,同地產商牛屎佬收地就鵪鶉咁聲都唔聲。而家好打得既特首連新界牛屎佬僭建都搞唔掂,剩係識洗庫房既錢。用行政手段dq人,叫律政司打壓反對派就叻。有條例收地又唔用。香港再畀港共政府統治落去就真係死得喇。

唔該繼續講多d 繆論盲撐,真理越辯越明。
多謝你推post 畀更多人睇到呢個政府有幾廢
咁機管局真係=/=政府, 你可以話半政府, 因為有政府資助包底, 但功能上好大差別, 機管局/MTR果啲主要係要賺錢, 但政府唔係賺錢既機構, anyway, 依個topic唔係討論重點, 重點係填海造地依個政策應唔應該推?

填海做地經濟效益真係3歲細路仔都知, 香港寸金尺土, 地係幾值錢, 而家有個方法直接產新地而政府又肯推, 我唔明點解要反? 新地上起屋起商場起道路等等, 所有工商業活動都係地上面, 經濟效益幾咁大.

你話收地既錢只有填海既三分一, 如果收地係成功既唔會搞左十幾廿年都係劑牙膏咁續啲續啲劑出黎, 我唔反對咩西九19故宮 郵輪碼頭 閒置官地 軍事用地 仲近開發8千頃農地等等, 但依類要顧及好多人, 填海理論上「顧人」因素係少好多,你係市區攞地,方圓百里既人都要咨詢,所以填海相對係煩少好多野 (環保撚阻住除外。) 當然你可以繼續係電腦後面話政府廢, 你嘈多佢十年佢都係續啲續啲推出黎真係死得, 除非推番左個政府, 所以眼前最實際都係填海, 其他野唔係唔造停左, 可以繼續嘈政府, 唔係到時兩邊都做唔到又浪費多十年時間.

無錯, 真理越辯越明, 所以我從不懼怕辯論, 係啲心虛既人唔夠人講先人身攻擊
如果香港人肯全體罷工應該都有得做

不了 聽日翻工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞