沈陣營第一百九十期 - 港股淡友無淡倉,未到直落預咗坐

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
下一站睇吓英國王帝去邊個市,去日本就日本入熊市,去歐洲就歐洲入熊市

跟住佢黎沽
係一個月內發生了
FBI及國土安全部長:華欲影響大選 威脅更甚於俄
10月11日(四) 05:35

美國國土安全部部長尼爾森和聯邦調查局(FBI)局長克里斯托弗‧雷周三(10日)出席參議院國土安全和政府事務委員會聽證會時指,中國正以前所未有的力度試圖影響美國民意,以干預下月舉行的中期選舉,認為當下中國對美國的威脅,更甚於俄羅斯。

有參議員在會上問到,中國政府是否如總統特朗普所言,干涉美國國會中期選舉。尼爾森回應指,美國選舉正面臨外國勢力的兩大威脅,分別是黑客入侵或破壞選舉硬件,例如投票機等,並補充:「中國不斷影響美國輿論,這是前所未見的。但迄今為止仍未發現中國企圖破壞選舉基礎設施的證據。」

當被問到,中國是否比俄羅斯構成更大威脅時,克里斯托弗‧雷說:「在很多方面,中國是我們至今所面對最廣泛、複雜、時間最長的反間諜威脅。」「我們與俄羅斯的對抗是當代的戰鬥,而與中國的戰爭,則是未來的戰鬥。」

美國總統特朗普及副總統彭斯,早前接連指控中國試圖干預美國中期選舉。特朗普先於聯合國大會議中,指控中國希望美國換一位總統;彭斯其後的講話重覆特朗普論調,直指中國干預美國選舉。

任務達成
有,嗰啲唔理佢,我個倉舊年利潤嚟,亦預咗長擺,全球經濟不景氣就梗咗,大唔大鑊過08又未必

暫時未見有咩嘢事件令金融系統崩潰,如果要估就係美帝、歐盟、贏國呢堆冚家剷國家嘅債務爆破

呢十幾年全球靠借錢、印銀紙消費未來,所謂美帝收水加息萬劍歸宗唔好信,根本冇把握可以控制

往後話唔定黃金先係穩陣之選
下一站

如果唔係全球債務危機,20000估唔會到,我睇21500-23000之間磨,或會上下多少少,不過唔知要磨幾耐

根據本門聖物圖反方向睇,22000上嚟係咁上下

斷鳩估嘅
大陸債, 特別內房, 比較驚

喺基本因素講,一個地方人口增長率長期趨升,房地產價格同租值點可能長期向下?

我唔買日本樓除咗法例問題外,主要原因係日本嘅人口增長率係長期向下、甚至負增長,人口政策唔用許咁易移民入籍

純粹靠嗰100萬贏國合法經商居留及非法居留黑工,呢啲人唔係長久嘅,人口先係房地產嘅基本因素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞