覺唔覺Surveyor 好多餘,Engineer 已經可以屌打測量師

166 回覆
79 Like 47 Dislike
樓上有條友仲好笑
你搵engine出標度數 我係判頭就多謝你
標書好多細節位claim得 engine/則師專注desgin功能未必會留意到 你同判頭對過數先知唔係阿豬阿狗都做到
其實樓主似係contractor ge engineer俾人搵左去落標。

冇架, 佢咁叻咪自己一個做晒所有野囉

如果d engineer真係咁識得合約嘅野, 就唔洗qs 做到咁辛苦啦, 次次出親標, drawing and spec 永遠唔夾, 則師同engine ge圖互相 contradict, 個個就旨意qs去找錯處, 又好似唔知行drawing and spec 的話, 佢地d圖唔執好, SOR寫得幾好都冇用

你估我地出Query俾你地係真係有野唔明? 係話緊你地d圖出到鳩流流呀
講真果句, 做contractor唔識contract野真係會死, 有個判頭上我幾千萬vo, 一眼睇佢用嘅名目, 只會有一半係valid, 仲未計check佢度數多數會再cut多一筆。

我都想睇下如果由 engineer去 claim的話會好幾多
仲細咩,喺度講邊個勁
明明係各有各嘅用途, 冇咗邊一個專業都唔得
detail?
叫佢sell下個design有咩設計idea已經企左係度啦
我講講下都唔想拗
謝謝你
Ae_c_而加仲有冇得考LS (engineering 個面)?
小學雞式嘈交,淨係識講邊個勁、無邊個唔L得,就正正反映左條友做野、視野唔得宏觀
誠哥表示, 唔洗爭, 在座各位都係垃圾
civil job 無architect
土地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞