覺唔覺Surveyor 好多餘,Engineer 已經可以屌打測量師

166 回覆
79 Like 47 Dislike
呃飯食 19學會自己圍威喂打飛機
Archi 屌打Engineer
其實係,工程師嘅範疇專業好多,相反surveyor算叫做文書。
工程撚可以學到surveyor嘅野,但surveyor未必學到工程撚嘅野。
但係surveyor實際過engineer
現實根本冇咁多數要計
engine 管理施工+design surveyor既用處真係少好多

利申 做main con
其實都係相輔相成,冇話邊個屌打邊個。
畫完咪又要人幫你起
啲野冇surveyor開位點能樣做呀
樓主未應該未見過勁既Surveyor。勁既測量開線係幫過山車,鐵路開綫果D低誤差工程。勁既工料測量可以玩Claim玩到業主on99 或者 壓榨承建商一蚊都賺唔到。好多QS都做做下考埋律師牌

利申:Main coin engine 果邊。
講緊qs bs
唔係land survey 呀
仲有無Surveyor估價落標點接工程賺到錢
archi則樓除左多靚女基本上不值一提 。完全係sales黎, 如果engine識sell做埋archi嗰份呀
On9仔
無工程話你聽點做點做,點估價呀?
Land Survey唔係survey
你揀嚟講
無錢賺邊有人做工程啊?
測量最早未只有land survey....其他呃飯食係之後先有
無工程起舊野出黎,你篤手指?
塊地既潛力都未估到,地都未買,你計空氣?
如果你認為surveyor 只有地盤做起先計,我比個叻你
最撚無謂係果班 building surveyor
真係零作用 個牌真係圍威喂打飛機用
地既潛力係官商勾結出黎,關你班測量仔咩事
你估你地話塊地值錢就值錢咩
師兄邊個stream?
無班地產商屯地,你估條毛咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞