覺唔覺Surveyor 好多餘,Engineer 已經可以屌打測量師

166 回覆
79 Like 47 Dislike
我錯。我同你認真左 係啊。Surveyor無用。工程唔係一門生意。係一個比engine發揮既地方
講生意,起咩 item 最賺錢又係工程仔話事,改 design 改到變成賺錢 item 又係工程仔話事。連出信屌尻上家都係工程仔。survey 仔咪又係要睇住工程仔做乜黎上單
咁邊個幫距地勾出來?Engineer?
原來唔洗老闆同意 照你logic。你幫老闆起穿梭機都比你起
管錢班QS都係
乜都問engineer拎料
有時做撚埋foreman
無話邊個重要d,正如無會計師,保險佬,基金佬,個世界一樣運作到,但秩序會無咁好

測量師都要根據合約同一d規範去做野,如果工程師熟既係可以唔要測量師,但要請多d工程師,或者唔理合約,自己同判頭deal,但會引起好多紛爭同利益輸送
好簡單,做 pipe jacking 一個價 open cut 一個價,我寫哂信令到上家揀做 pipe jacking 等老闆賺多 d 駛乜老闆 approve? Qs 呢?截數前上單啦
唔洗理距噶。brother。 波台D友來 猜下波姐。唔洗認真
會計文員吹到幫公司賺錢
跟手上家同你講。合約係做Open cut 窩。你做Pipe jacking ?多謝曬。合約無包。打官司。又係搵QS底既律師打
官商勾結既野又吹到同你有關
原來你真係唔識
我當合約無係 missing item ,個客出埋 vo ,老闆仲唔當我神咁拜
仲有班QS成日以為自己好熟合約野
好似得佢會睇咁
都唔知邊個係吹 你望下HKIS D委員係咩底再講
Ching
點屌打?

冇Engineer 層樓會冧

Engineer自己有能力起樓
但Archi自己冇能力起 一定要靠Engineer
唔該
最呃飯食應該係qs 做到既野其實求其搵個工程仔都做到
勁既 Building surveyor 幫業主諗奇則或者瘋狂發水都發達
Yes 同做得呢d既人都懶撚到豬西咁
如果唔係有政府,班友屎都冇得食
呢d連唔讀書
識字既人都做到
識字睇specs做既既都會過到BD
archi撚表示
我地日日o到冇地鐵喺office玩賓周 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞