覺唔覺Surveyor 好多餘,Engineer 已經可以屌打測量師

166 回覆
79 Like 47 Dislike
QS 出糧,乜咁就叫專業
你所謂既出糧咪就係判頭張單左手交右手
唔好講到自己好 value added 好無。

QS 唔落地盤,想問下點引證判頭無上漏?
屌 咁撚多嗲 係咪人工唔加 你ot做埋人地果份先
落 tender 叫 QS 唔識做 take off 咪又係工程仔做
之前講到除engineer 外都冇用,依加就spin除engineer以外都唔係專業
呢個世界有on site qs, 傻尻
你自己上糧單睇下上家找唔找俾你
QS 出糧有幾難?判頭上漏野,想問下 QS 點把關?
根本班engineer仔見冇乜civil job就開始發顛
又唔比心機學下building野
On site QS 落地盤
同你做埋出埋你份糧好冇?
QS要做d乜咪去wiki下,再唔係咪上揾工網睇囉,唔係咁都唔識嘛,engineer
你已經預設on site既都唔落地盤
咁engineer盤數係咪又要預設尻計實錯?
個井做深一兩MM 可以收第二個價,on site QS 咪又係工程仔同佢講先知判頭上少左
阿 QS ,你上個星期落過幾多 site 去睇下判頭有無上漏單?
有冇出works order? 有出既咪又係叫qs自係server揾。如果冇出,咁憑咩叫人做野?
1個星期上1次單?
我老闆屌 QS 屌得岩
下下判頭上單先計數,都睇死你唔知人地做邊

知唔知咩叫 remeasurement
1mm 出 works order ,你係咪真係識架
乜都remeasurement你都幾得閒
emgineer仔改好design未?定又成個月乜數都出唔到?
即係唔識啦
你老闆唔係你咁叻唔好靠qs咪自己做1mm remeasurement成條underground drain幾百米度佢做多左1mm claim返client. 你記得講得出好做得到
知你唔識工程
駛乜 claim 呀,另一個深度自動收另一個價錢,你究竟識唔識睇 bq ?
你識睇bq就唔會問d咁傻閪既問題
contract有要求,做好正常
contract冇要求但你深多1mm, 即係做錯啦。

講咁耐,都係講唔到enginee仔咁把閉,點解唔1個人頂曬成個地盤。 咁巴閉咪開你公司名比大家圍觀睇戲囉。個個都廢得你有用,你做曬去囉

冇qs落tender, 有鬼project你run
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞