覺唔覺Surveyor 好多餘,Engineer 已經可以屌打測量師

166 回覆
79 Like 47 Dislike
LAND Surveyor
QS

2樣野黎
LS人見到你依句真係笑死,LS不知幾撚難,但眼見喞ARE飛一飛去英國考,話咁易又一個考到牌
你岩呀,所以 QS 真係好唔重要
同年資engineer 高人工d 啦
qs 勝在出少好多地盤啫
有好有唔好啦,出去行下係開心 d
出得多地盤真係唔想留係寫字樓
壓力大又逼
班engineer識撚run contract
單單工程都delay超支正廢柴
計數剩係坐係部電腦入數run programme
我請個中5仔都得啦
arch都屌打enginee仔
好似你咁講,成個地盤得arch就夠
就係識玩先超支
乜撚野屌打
無工程仔執屎,arch 返去砌模型啦
照你咁講地盤CRE位一早換哂做CRQS啦
但合約寫左要survey仔上單
無survey仔你地無糧出聽食屎
呢句真 佢地著眼係contract方面揾位入你 英文要好勁同頭腦要幾清晰先做到 從中少少咁賺你 玩到業主不要 不要
咪又係同一學會
佢講嘅係真事 真係可以做到律師
讀番個JD/LLB再有PCLL收咪做到囉
鬼唔知咩
冇測量開線,冇qs出糧,冇bs執你d engineer改完曬structure d屎,engineer仔點起貨,點有糧出,點有得改完唔理bs野就咁飛出街?
攞黎講
咪打飛機
Qs係多人讀law
唔係多人做lawyer
至少香港班claim consultant通常都係engineer出身的lawyer,因為claim得都係civil 野多
不過班engine仔又唔好係到打飛機
人地係讀過engine再讀law考埋牌的lawyer
你班剩係睇下contract 就以為識contract 就收皮啦
認同

除左多靚女
利申:做緊則樓
如果請中5仔得,一早請曬啦,點解要俾兩倍人工請Engine
入數背後既理據先複雜,咩時候入多d,有咩數可以ignore.

用計電纜為例,電纜散熱不良會引致火警。
點樣設計先會安全?
Current Carrying Capacity 點計?
有咩factor 可以影響到電纜散熱?
Ambient Temperature/ Grouping factor/ Insulation 點樣影響散熱?

你搵個中5仔答到,我乜都得。
冷靜D 我只係講返勁嘅QS會做咩 因為我都見過勁嘅QS 自己就得個望字同酸
其實攞嚟講,成日都話乜乜乜是但搵個人都做到,根本係 bullshit...好多人都話 surveyor 做嘅嘢其實普通人肯花時間都學得識,咁掉返轉問你地,咁 engineering design 呢啲計數嘢係咪要 IQ200 先學得識 ? 咪又係肯花時間都學得識,唔明點解要咁樣去釐定一種職業嘅高低

唔係想將貶低某行某業,我絕對尊重 engineer 嘅專業,但咁比較唔同行頭真係好無謂,揸車煮嘢食門檻都唔高啦,又唔見 surveyor / engineer 田螺車司機同廚師 ? 建造業咁多範疇,要分工嫁嘛 ...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞