香港音樂係咪已經玩撚完

217 回覆
52 Like 4 Dislike

「或者韓國高質既音樂唔會上到人氣歌謠 」
呢一句你可能講得啱 某啲女團經常賣肉都係事實
但係人哋聽眾高質過香港好多 人哋識搵其他唔同曲風嘅好歌手 有時綜藝節目好似無限挑戰都會搵好多樂隊/獨立音樂人同明星合作捧紅佢哋
變相另其他曲風歌手都有大有市場唔會窮死佢地
有時上YouTube搵一搵都有好多唔同類型嘅韓國好歌

只係你班香港人來來去去鍾意嗰幾隊Kpop
好似只係聽慘情廣東歌咁
自己唔搵下其他歌就喺度叫春話樂壇而死/Kpop賣肉

有咩唔同類型
有無韓國Jazz 介紹下
唔少歌好聽囉 近年都有十首八首 係歌詞填到九唔搭八 其他都幾好

反而覺得詞係唯一仲聽廣東歌嘅原因
編先係最弱

Agger

其實有時覺得無靈魂會唔會係因為你地唔明韓文

你唔明咩係真音樂
一首歌既靈魂唔使用歌詞都傳達到

每次呢D post都會有人出黎屌D人唔識欣賞音樂淨係識睇歌詞
都係果句,音樂本身就係需要鑽研先可以有深入了解既野黎,唔係個個都有音樂底,所以對音樂無深層認識既人認識一首歌通常由歌詞開始先係正常既。
反之,一首歌無論作曲編曲幾勁都好,首歌九成既message都係透過歌詞傳達比聽眾。你可以話其實好多歌個曲已經蘊藏左作曲家想表達既信息,無奈對音樂無深層了解既人真係好難聽得明,畢竟日常生活我地都係用文字黎溝通。成日話要推動本土文化,其實粵語歌詞呢樣野本身就係一種好地道既文化載體,點解要忽視?

其實有時覺得無靈魂會唔會係因為你地唔明韓文

你唔明咩係真音樂

每次呢D post都會有人出黎屌D人唔識欣賞音樂淨係識睇歌詞
都係果句,音樂本身就係需要鑽研先可以有深入了解既野黎,唔係個個都有音樂底,所以對音樂無深層認識既人認識一首歌通常由歌詞開始先係正常既。
反之,一首歌無論作曲編曲幾勁都好,首歌九成既message都係透過歌詞傳達比聽眾。你可以話其實好多歌個曲已經蘊藏左作曲家想表達既信息,無奈對音樂無深層了解既人真係好難聽得明,畢竟日常生活我地都係用文字黎溝通。成日話要推動本土文化,其實粵語歌詞呢樣野本身就係一種好地道既文化載體,點解要忽視?

唔係否認歌詞價值
但而家講緊靈魂丫屌
而家話D 音樂罐頭又垃圾丫, D 詞再靚最多咪係加左垃圾音樂既好詩
死嘅只係香港樂譠
香港音樂或Canto Pop其實呢兩年幾好
香港沒有樂壇,只有娛樂圈

你唔明咩係真音樂

唔係否認歌詞價值
但而家講緊靈魂丫屌
而家話D 音樂罐頭又垃圾丫, D 詞再靚最多咪係加左垃圾音樂既好詩

好啦,我只係唔明點樣唔用歌詞都將個靈魂傳達到比對音樂無研究既聽眾姐
不過其實香港都有唔少好音樂,好似樓上介紹過果D咁,只不過唔係好多香港人願意認識同發掘姐,正如林峯首CHOK、莊冬昕食軟雪糕之類,當初出果陣比香港人屌到飛起,而家先開始有連登仔出黎幫佢地平反
再唔係睇下juno隻新碟同羅生門隻碟D人既迴響有幾大反差就知,明明前者曲詞編以致成隻專輯個概念都高後者幾班,但係竟然無人理,香港聽眾既質素真係只適合聽D三幅被既情歌
農夫
其實n年前
活著viva
Pirapira zakura(come and dance with me果首)
唱這歌
今期流行
重口味
登錄太陽
Kissy kissy
依啲都係好洗腦既歌,又易上口
個人已經好大壓力既時候仲要聽啲悲慘既歌真係好辛苦
有時候啲歌詞唔一定要好華麗,當然都不能太on9
間唔時mk一下係可以放鬆一下
有時候動畫粵語op都好撚好聽
不過最重要係無人肯去捧新人
同時無去發挖同栽培有外表年輕有實力既新人
依家樂壇好撚多老野
我覺得好多港女唔會比唔上韓妹
Dear jane幾欣賞有情歌又有勵志歌如運動遠征 跑步聽一流
屌你老母dearjane都有人屌,人哋都起碼捱左10年先上位啦 如果咁都屌咁香港音樂就真係玩撚完,人哋唔聽佢地d所謂唔係主流嘅歌就叫做玩完? 好撚心唔好咁井底蛙啦,三部曲咁都可以曲解做mkpop?
講真
好既音樂人係仲有
但係佢地仲堅持到幾耐係一個問題
https://youtu.be/v5Su3USlNbs
https://youtu.be/LdYAHVYTO1U

Heyo啲歌j撚左我幾個月
新碟花華真係好撚神
但係幾多人又識佢幾多人識欣賞

禪修Rapper 仲有悼鵑 我歌 吶喊無用

未見過其他歌手啲詞可以咁靚

石頭記 弱水三千都係靚詞
講真
好既音樂人係仲有
但係佢地仲堅持到幾耐係一個問題
https://youtu.be/v5Su3USlNbs
https://youtu.be/LdYAHVYTO1U

Heyo啲歌j撚左我幾個月
新碟花華真係好撚神
但係幾多人又識佢幾多人識欣賞

禪修Rapper 仲有悼鵑 我歌 吶喊無用

未見過其他歌手啲詞可以咁靚

石頭記 弱水三千都係靚詞

咪係,又唔好講到佢係神咁
heyo啲詞係香港hiphop黎講係數一數二,但係差唔多級數甚至更高既靚詞係主流樂壇比比皆是
屌你老母dearjane都有人屌,人哋都起碼捱左10年先上位啦 如果咁都屌咁香港音樂就真係玩撚完,人哋唔聽佢地d所謂唔係主流嘅歌就叫做玩完? 好撚心唔好咁井底蛙啦,三部曲咁都可以曲解做mkpop?

屌,終於有知音人講返句人話!明明佢地依家rock撚到爆!

屌,終於有知音人講返句人話!明明佢地依家rock撚到爆!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞