香港音樂係咪已經玩撚完

217 回覆
52 Like 4 Dislike
唔少歌好聽囉 近年都有十首八首 係歌詞填到九唔搭八 其他都幾好

反而覺得詞係唯一仲聽廣東歌嘅原因
編先係最弱
唔少歌好聽囉 近年都有十首八首 係歌詞填到九唔搭八 其他都幾好

編先係最弱

編唔弱
作曲先係最弱

編先係最弱

編唔弱
作曲先係最弱

好多編曲都千篇一律

編先係最弱

編唔弱
作曲先係最弱

編黎編去都係咁
有時唔係唔好聽但悶
諗住叱咤唱作人 腎仔/小明 金銀 ,Aga 銅,點撚知比自己人
AGA, JUNO

聽嗰班都有責任
佢2個用心唱作,換到咩?
“你個樣好似賓妹”
“你頂冷帽想點”

利申:好鐘意AGA

唔覺得咁樣批評影響到咩 周杰倫好靚仔? 唱歌一舊舊 但佢有既真係實力 真係值得爆出既 一定唔會比你講既因素影響 利申:冇份批評
Supper moment 紅到台灣 中國

Supper moment都算正常

supper moment點算唔正常

編先係最弱

編唔弱
作曲先係最弱

編黎編去都係咁
有時唔係唔好聽但悶

作同編都弱呀
香港好多所謂音樂人都係「參考」外國作品
雷x德,陳x仁果D唔洗講啦

加上詞大過曲
樂迷睇詞多過聽曲

以前80-90年代頭
主流大熱都係改編歌
原創力量弱
弱到宜家

編唔弱
作曲先係最弱

編黎編去都係咁
有時唔係唔好聽但悶

作同編都弱呀
香港好多所謂音樂人都係「參考」外國作品
雷x德,陳x仁果D唔洗講啦

加上詞大過曲
樂迷睇詞多過聽曲

以前80-90年代頭
主流大熱都係改編歌
原創力量弱
弱到宜家

王雙駿、蔡德才唔錯喎
Juno 周爸 廣偉

王雙駿、蔡德才唔錯喎

仲有Eric Kwok
呢三個唔錯
香港“樂壇”係一個圍威喂,成班友圍爐打飛機嘅行業

有能力有才華嘅作曲作詞人我見過好多,但無一個可以正正式式入到行

十年前自己都有玩作曲編曲,做咗CASH會員。無奈行內班友真係密封式圍爐,所以見著一個又一個有potential嘅音樂人離場

廣東歌,今時今日wfc
你睇下欣宜靠老母上位
你睇下坤狗偽毒博上位
你再睇下廣偉默默付出,佢得到啲咩?
已經冇野值得人為左香港音樂仆心仆命
過多幾十年可能都冇人出到一首令人值得尊重嘅歌

其實都講左好耐,係得番娛樂圈
無新聞無價值既,好多都生存唔到喇
好似小肥呢d實力派,無外型食左屎喇

仲有符家浚,首自動棄權成日都見到有人講,但主流都無乜人講

符家浚好似係短期合約咋?
咁側田都冇外型啦
咪一樣hit到幾首歌
小肥都有首寵物呀
問下有幾多人會俾錢買歌聽先啦
問下有幾多人會俾錢買歌聽先啦

我會俾錢

其實都講左好耐,係得番娛樂圈
無新聞無價值既,好多都生存唔到喇
好似小肥呢d實力派,無外型食左屎喇

仲有符家浚,首自動棄權成日都見到有人講,但主流都無乜人講

符家浚好似係短期合約咋?
咁側田都冇外型啦
咪一樣hit到幾首歌
小肥都有首寵物呀

側田一早食咗屎啦唔係靠支那節目佢會有翻曝光?
千禧後有幾多個識側田?
你都識講小肥都有首寵物
俾盡你時光機,負親,高登歌又點
香港音樂收緊皮係事實
人才缺乏
樂壇圍爐圍威喂
全球化令年輕一代更易接觸各地音樂
同外國音樂一比就相形見絀
非法下載,免費下載等
音樂人收入減少
無資源,動力做好音樂
曲風變化少,為迎合大眾合味情歌氾濫
歌手實力大跌 連偶像派都稱唔上
音樂商業化
仲有一樣個人認為係樂迷質素下降
話題性遠大於實力同歌曲本身
根本就係環環相扣,相輔相成

反而覺得詞係唯一仲聽廣東歌唄嘅原因
編先係最弱

d人成日話香港人重詞多過曲
我覺得係相反 而家d詞真係唔多掂
編曲弱我都認同
作得再好都係比人話垃圾
人才缺乏
樂壇圍爐圍威喂
非法下載,免費下載等
音樂人收入減少
無資源,動力做好音樂
音樂商業化

呢個真
fans 郁啲又鬧
完全漠視人地音樂成果
人才缺乏
樂壇圍爐圍威喂
非法下載,免費下載等
音樂人收入減少
無資源,動力做好音樂
音樂商業化

出面班所謂主流樂迷淨係識聽/鐘意聽情歌
睇吓dear jane 啲次次聽都以為係同一首歌嘅咩咩部曲幾受歡迎
編曲/作曲/唱腔只要有少少新野
有少少新路線都接受唔到

另外好認同話題性大於實力同歌曲本身
睇吓坤哥 睇吓欣宜 睇吓dear jane
出面真係好多人拍晒手掌話支持佢地好鐘意佢地
同埋舊年/前年dear jane 突然hit 起上嚟嘅時候
多咗好多人話鐘意自己係鐘意band

Dear Jane 未紅之前d歌幾正
一紅成隊band俾d mk聽到爛
諗住叱咤唱作人 腎仔/小明 金銀 ,Aga 銅,點撚知比自己人

小明
成個業界爛到唔抵可憐
幾年前阿漿拎個唔知乜乜獎果陣已經批死一池死水, 無撚得救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞