香港音樂係咪已經玩撚完

217 回覆
52 Like 4 Dislike
香港“樂壇”係一個圍威喂,成班友圍爐打飛機嘅行業

有能力有才華嘅作曲作詞人我見過好多,但無一個可以正正式式入到行

十年前自己都有玩作曲編曲,做咗CASH會員。無奈行內班友真係密封式圍爐,所以見著一個又一個有potential嘅音樂人離場

廣東歌,今時今日wfc

香港有邊個行業唔係圍爐打飛機?
香港“樂壇”係一個圍威喂,成班友圍爐打飛機嘅行業

有能力有才華嘅作曲作詞人我見過好多,但無一個可以正正式式入到行

十年前自己都有玩作曲編曲,做咗CASH會員。無奈行內班友真係密封式圍爐,所以見著一個又一個有potential嘅音樂人離場

廣東歌,今時今日wfc

香港有邊個行業唔係圍爐打飛機?

it
成個業界爛到唔抵可憐
幾年前阿漿拎個唔知乜乜獎果陣已經批死一池死水, 無撚得救

大文豪都拎男歌手同開演唱會啦
仲講咩樂壇
局限係主流商業音樂就真係玩撚完啦
一早完左
方皓文
香港地做音樂真係收得皮
其實都唔止音樂
是但啦 wfc
你唔試下聽周國賢?
周柏豪都係歌手

你唔試下聽周國賢?

講緊整個樂壇
我成日覺得香港人偏見太重
以前有林峯
近D有淫KAY
而家有偽毒坤
其實佢地D歌係好聽既 (當然你可能唔鐘意某類型既歌)
不過D人睇形象多過聽歌

仲有大部分香港人都係偷歌撚
都唔知有幾多人會真金白銀買歌聽
以前有林峯
近D有淫KAY
而家有偽毒坤
不過D人睇形象多過聽歌

條偽毒啲歌都好聽 ?
以前有林峯
近D有淫KAY
而家有偽毒坤
不過D人睇形象多過聽歌

條偽毒啲歌都好聽 ?

係幾好聽
利申唔鍾意佢
人才缺乏
樂壇圍爐圍威喂
全球化令年輕一代更易接觸各地音樂
同外國音樂一比就相形見絀
非法下載,免費下載等
音樂人收入減少
無資源,動力做好音樂
曲風變化少,為迎合大眾合味情歌氾濫
歌手實力大跌 連偶像派都稱唔上
音樂商業化
仲有一樣個人認為係樂迷質素下降
話題性遠大於實力同歌曲本身
根本就係環環相扣,相輔相成

出面班所謂主流樂迷淨係識聽/鐘意聽情歌
睇吓dear jane 啲次次聽都以為係同一首歌嘅咩咩部曲幾受歡迎
編曲/作曲/唱腔只要有少少新野
有少少新路線都接受唔到

另外好認同話題性大於實力同歌曲本身
睇吓坤哥 睇吓欣宜 睇吓dear jane
出面真係好多人拍晒手掌話支持佢地好鐘意佢地
同埋舊年/前年dear jane 突然hit 起上嚟嘅時候
多咗好多人話鐘意自己係鐘意band

Dear Jane 未紅之前d歌幾正
一紅成隊band俾d mk聽到爛

男兒當打交
其實舊年首羅賓,我覺得好有驚喜
以前有林峯
近D有淫KAY
而家有偽毒坤
不過D人睇形象多過聽歌

偽毒都叫好聽
小明
上次行十元店聽到有首歌好熟,幾好聽
返去search下發現原來係鄭俊宏

其實有時真係因為TVB而拒絕一d佢地既歌手

許庭亨同孝子其實都幾好
之前林峰都好多歌唔錯
當然以上係以pop角度講

冇pop其實撐唔起其他原素既音樂
AGA, JUNO

聽嗰班都有責任
佢2個用心唱作,換到咩?
“你個樣好似賓妹”
“你頂冷帽想點”

利申:好鐘意AGA

唔覺得咁樣批評影響到咩 周杰倫好靚仔? 唱歌一舊舊 但佢有既真係實力 真係值得爆出既 一定唔會比你講既因素影響 利申:冇份批評

唔覺得你咁樣評論比達到d 咩
依家係講緊香港出道香港歌手
你拎個台灣人出黎比做乜鳩
台灣個邊音樂生態係好好多
同埋你都算帶到個重點
香港人係崇外
聽外地野就係高級
外地人做就係型
香港人做就係不知所謂
你試下香港有個歌手咬字糢糊少少
即刻比人屌到反艇
有時作曲又古靈精怪
雙節棍,牛仔很忙個d 香港人唔會接受到
所有係香港周杰倫一樣紅唔起
AGA, JUNO

聽嗰班都有責任
佢2個用心唱作,換到咩?
“你個樣好似賓妹”
“你頂冷帽想點”

利申:好鐘意AGA

唔覺得咁樣批評影響到咩 周杰倫好靚仔? 唱歌一舊舊 但佢有既真係實力 真係值得爆出既 一定唔會比你講既因素影響 利申:冇份批評

周杰倫台灣架喎 台灣樂壇未死得住
人地黑金屬band都上到大台
聽 LMF 傲氣長存吧
人才缺乏
樂壇圍爐圍威喂
全球化令年輕一代更易接觸各地音樂
同外國音樂一比就相形見絀
非法下載,免費下載等
音樂人收入減少
無資源,動力做好音樂
曲風變化少,為迎合大眾合味情歌氾濫
歌手實力大跌 連偶像派都稱唔上
音樂商業化
仲有一樣個人認為係樂迷質素下降
話題性遠大於實力同歌曲本身
根本就係環環相扣,相輔相成

出面班所謂主流樂迷淨係識聽/鐘意聽情歌
睇吓dear jane 啲次次聽都以為係同一首歌嘅咩咩部曲幾受歡迎
編曲/作曲/唱腔只要有少少新野
有少少新路線都接受唔到

另外好認同話題性大於實力同歌曲本身
睇吓坤哥 睇吓欣宜 睇吓dear jane
出面真係好多人拍晒手掌話支持佢地好鐘意佢地
同埋舊年/前年dear jane 突然hit 起上嚟嘅時候
多咗好多人話鐘意自己係鐘意band

Dear Jane 未紅之前d歌幾正
一紅成隊band俾d mk聽到爛

男兒當打交

香港人就係鐘意mk情歌,人地都係搵食姐,btw新歌都好正
https://www.youtube.com/watch?v=JE-PloFDpkw
以前有林峯
近D有淫KAY
而家有偽毒坤
不過D人睇形象多過聽歌

條偽毒啲歌都好聽 ?

係幾好聽
利申唔鍾意佢

佢啲歌比盡叫catchy 唔係好聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞