香港音樂係咪已經玩撚完

217 回覆
52 Like 4 Dislike
呢個論調由twins出道講到而家成廿年都黎緊,香港樂壇都未死,相信呢個問題應該會loop多廿年
同支爆論一樣
以前最鍾意嘅林峯就係畀香港樂壇玩死
死因係啲聽眾問題
因為一首Chok就插到人落谷底
現場唱Broken更加畀人話做戲
我至今都覺得呢兩首就算唔係好歌,都唔值得畀人插成咁,起碼肯做新嘗試

到唱返咩幼稚完嗰啲情況香港人又好受落啵,講乜柒「唱返呢啲歌咪好囉」咁樣嘅on9笑話
林峯係其中一個證明咗大部分香港人只識聽情歌唔識接受其他曲風嘅人

有冇人有同感,覺得只係識聽情歌又要扮晒識音樂嘅人好撚膚淺?

Yes

未見過其他歌手啲詞可以咁靚

悼鵑個句「未完也罷 是緣也罷」真係畫龍點睛
Heyo唔應該係而家呢個位置,佢值得更好

但係都冇撚用
我試過share比個fd
佢一聽到係rap係hip hop就即刻唔撚聽

佢同Dough-Boy、Mastermic我都覺得浪費左
你朋友係咪剩係聽Dear Jane同垃圾坤啲歌
死因係啲聽眾問題
我至今都覺得呢兩首就算唔係好歌,都唔值得畀人插成咁,起碼肯做新嘗試

到唱返咩幼稚完嗰啲情況香港人又好受落啵,講乜柒「唱返呢啲歌咪好囉」咁樣嘅on9笑話
林峯係其中一個證明咗大部分香港人只識聽情歌唔識接受其他曲風嘅人

Yes

Yes
嗰時dubstep留白俾人屌唔知做乜9,明明好曲好詞好歌手,香港聽眾真係好低質
呢個論調由twins出道講到而家成廿年都黎緊,香港樂壇都未死,相信呢個問題應該會loop多廿年
同支爆論一樣

變的不是香港樂壇
是我們老了
死因係啲聽眾問題

Yes

Yes
嗰時dubstep留白俾人屌唔知做乜9,明明好曲好詞好歌手,香港聽眾真係好低質

其實好撚多有心做嘅歌比人話係膠歌
香港人永遠只係停留係聽ballad野嘅層次
死因係啲聽眾問題

Yes

同意
我嗰時成日同人講:插林峯唔識唱歌嘅人,試下唱返首“broken”黎聽下先,包佢即刻收皮
我成日覺得香港人偏見太重
以前有林峯
近D有淫KAY
而家有偽毒坤
其實佢地D歌係好聽既 (當然你可能唔鐘意某類型既歌)
不過D人睇形象多過聽歌

仲有大部分香港人都係偷歌撚
都唔知有幾多人會真金白銀買歌聽

條偽毒啲歌都好聽 ?

係幾好聽
利申唔鍾意佢

佢啲歌比盡叫catchy 唔係好聽

香港人唔知咩叫真音樂
求其俾D 罐頭野就覺得好
鐵記

sunny上左位都不忘用自己既影響力幫indie

AGA, JUNO

聽嗰班都有責任
佢2個用心唱作,換到咩?
“你個樣好似賓妹”
“你頂冷帽想點”

利申:好鐘意AGA

唔覺得咁樣批評影響到咩 周杰倫好靚仔? 唱歌一舊舊 但佢有既真係實力 真係值得爆出既 一定唔會比你講既因素影響 利申:冇份批評

如果咁樣批評完會聽歌當然唔會有影響
但問題係香港好多人淨係focus係批評到唔去聽歌
咁就死得啦
死因係啲聽眾問題

Yes

Yes

食軟雪糕
你睇下欣宜靠老母上位
你睇下坤狗偽毒博上位
你再睇下廣偉默默付出,佢得到啲咩?
已經冇野值得人為左香港音樂仆心仆命
過多幾十年可能都冇人出到一首令人值得尊重嘅歌

到時啲人聽乜撚野歌?
Mr 同dear jane就係最好嘅比較
你睇下欣宜靠老母上位
你睇下坤狗偽毒博上位
你再睇下廣偉默默付出,佢得到啲咩?
已經冇野值得人為左香港音樂仆心仆命
過多幾十年可能都冇人出到一首令人值得尊重嘅歌

到時啲人聽乜撚野歌?

個世界大把好歌聽

咁又係
到時可能廣東話都無人講
聽嘜9廣東歌呀

到時啲人聽乜撚野歌?

個世界大把好歌聽

咁又係
到時可能廣東話都無人講
聽嘜9廣東歌呀

就咁玩完

個世界大把好歌聽

咁又係
到時可能廣東話都無人講
聽嘜9廣東歌呀

非主流個d廣東歌你地又唔聽
個d頒獎禮年年都係咁就嘈嘈嘈

啲頒獎禮都就快可以收皮
死因係啲聽眾問題

Yes

Yes

食軟雪糕

起碼人地試下新野
而且外國根本大把呢類歌
如果呢首歌用英文填一定冇人屌
香港音樂唔會玩完
玩完嘅最多係主流樂壇啫
地下音樂好精彩
香港音樂唔會玩完
玩完嘅最多係主流樂壇啫
地下音樂好精彩

同意
死因係啲聽眾問題

Yes

Yes

食軟雪糕

起碼人地試下新野
而且外國根本大把呢類歌
如果呢首歌用英文填一定冇人屌

個人覺得曲詞編都好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞