香港音樂係咪已經玩撚完

217 回覆
52 Like 4 Dislike

Kpop 唔係得煩膠洗腦歌
淨係排行榜頭十已經起碼3-4個genres 唔似香港十隻有九隻情歌

kpop好唔好聽呢樣野就各花入各眼啦,但係泡菜個制度係做得唔錯
d獎係靠音源,投票,銷量(當然都有部分係造馬) ,自然吸引到fans買碟,而且producer可以收到好多版權稅,呢樣野香港就做唔到啦。

有d係幾好 佢地作曲編曲都有好多唔同元素
但我唔鍾意既原因係覺得佢地一首歌入面冇靈魂

其實有時覺得無靈魂會唔會係因為你地唔明韓文
一個人聽歌除左聽旋律仲會聽歌詞
國語歌 廣東歌 英文歌 呢啲歌既詞對香港人黎講相對韓文日文比較易明
咁自然就會去睇埋歌詞既深度而對首歌作出評價
而當唔明歌詞先會去聽旋律去評價
香港人口味太單一啦 其實地下音樂好多種類 只係學港人唔知
除左制度有問題,大部份香港樂迷淨係識j歌詞,鍾意聽k歌
佢地聽歌多數係分情歌,勵志歌,熱血歌,你有幾何見到佢地係跟音樂既類型黎分辨
香港人口味太單一啦 其實地下音樂好多種類 只係學港人唔知

Agger
其實都講到口臭
香港樂壇係屬於娛樂圈
但係香港地下樂隊比好多地方精彩
好多時大家一聽到band就會聯想起 死臭飛 食煙 吸毒 嘈吵
但呢班人先正正係到不求回報咁推動香港音樂藝術既發展
當大家都唔支持非商業音樂既時候
我諗香港音樂先係真真正正玩完
玩撚完架喇,自己搵清泉算啦
Juno
搞搞d頒獎典禮先算喇

大台始終最多人睇
但成日播埋d垃圾歌
女歌星邊撚到洗識唱歌?
識幫人除褲就得㗎啦
以前最鍾意嘅林峯就係畀香港樂壇玩死
死因係啲聽眾問題
因為一首Chok就插到人落谷底
現場唱Broken更加畀人話做戲
我至今都覺得呢兩首就算唔係好歌,都唔值得畀人插成咁,起碼肯做新嘗試

到唱返咩幼稚完嗰啲情況香港人又好受落啵,講乜柒「唱返呢啲歌咪好囉」咁樣嘅on9笑話
林峯係其中一個證明咗大部分香港人只識聽情歌唔識接受其他曲風嘅人

有冇人有同感,覺得只係識聽情歌又要扮晒識音樂嘅人好撚膚淺?

Yes

Yes
嗰時dubstep留白俾人屌唔知做乜9,明明好曲好詞好歌手,香港聽眾真係好低質

有一部份嘅原罪係因為TVB俾個金曲金同亞太區比佢
AGA, JUNO

聽嗰班都有責任
佢2個用心唱作,換到咩?
“你個樣好似賓妹”
“你頂冷帽想點”

利申:好鐘意AGA

呢兩個都好正
上次行十元店聽到有首歌好熟,幾好聽
返去search下發現原來係鄭俊宏

其實有時真係因為TVB而拒絕一d佢地既歌手

許庭亨同孝子其實都幾好
之前林峰都好多歌唔錯
當然以上係以pop角度講

冇pop其實撐唔起其他原素既音樂

Tvb 最鍾意就係捧殺 唔理乜人膠層鍾意就死推難推
想唔反感都好難
周柏豪都係歌手

呢個可以收皮

周柏豪係高同靚仔,關乜𠹌野唱歌事???

難分真與假
怒人無得輸 不過好似唔多人識
https://youtu.be/inks60sraVc
講真
好既音樂人係仲有
但係佢地仲堅持到幾耐係一個問題
https://youtu.be/v5Su3USlNbs
https://youtu.be/LdYAHVYTO1U

Heyo啲歌j撚左我幾個月
新碟花華真係好撚神
但係幾多人又識佢幾多人識欣賞

佢啲新歌我反而覺得有啲造作/走火入魔
但繼續走真係好撚正好撚有feel

有一場Live個版本真係好正
點睇metalica 有13000人睇
究竟係香港人冇taste 定出品問題
睇下隔離post連衛蘭都有人屌係樂壇小強就知玩撚完啦
怒人無得輸 不過好似唔多人識
https://youtu.be/inks60sraVc

呢條撚屌你仲攞出嚟?
叫佢登記選民先啦

其實有時覺得無靈魂會唔會係因為你地唔明韓文

你唔明咩係真音樂
一首歌既靈魂唔使用歌詞都傳達到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞