【十月新番】強風吹拂

762 回覆
42 Like 5 Dislike
佢意思係點解唔調神童做回程
咁咪起碼唔洗燒住跑
小說有講過好似無得調去第二日跑
好似係
後備可以一換一正選,正選次序無得轉。
所以皇牌通常先放後備,最後一日先換入去迷惑其他學校。
練左咁耐跑 又成班親戚睇住
有得換 神童都唔換啦
你見阿雪佢地都唔忍心叫佢放棄 ,鼓勵佢又唔係咁
初期阿走咁睇成績短板已經唔適用
跑步意義唔止係咁

有人會等自己
王子同神童都係,靠呢種信念撐落去
想換都無得換,5區係上坡區黎,成隊得神童一個係上坡型跑者
走れ、「速く」ではなく「強く」だ
有冇中文?
跑步,不是追求「速度」而是「強大」

呢句係小說日文介紹攝要既一句說話
究竟所指既強大係咩 我仲未明
跑過長跑就會明,長跑唔係諗住不斷要加速,而係保持一個平均(較快)嘅速度去完成賽事,呢樣嘢先係最辛苦

強係指毅力、堅持、意志力

練跑都係,練得愈多先會愈快,靠嘅係堅持
速度有物理極限
唯有追求心靈上的強大
正如灰二話齋
跑步意義無得靠人哋去定義
要自己去感受

真係要代入每位角色,到底佢哋背負緊d乜
點解就算討厭、即使粉身碎骨,都要堅持落去
What doesn't kill you make you stronger
咁耐以黎 係咪無show 過灰二個喊樣
好似無 唔知會唔會比賽後喊
有冇人劇透下 阿雪最尾個表情即係點

神童真的辛苦了
看著隊友和他的家人那樣無助看著他強行堅持下去實在是催淚
我覺得意義同強大理念上好相近,但實質上係兩樣野
今集神童拼命跑個陣,阿走做旁白我覺得講得好岩
點解跑得咁辛苦仲要跑,意義可能無人知,但係撼動人心
神童就比人見識到佢「堅持同撼動人」既強大
今集,佢地每個人我都覺得好強大
「接受同伴表現失常」的強,「和同伴一齊感受痛苦」既強
呢兩點,係以前單純追求速度阿走學習得黎既強
上一集,城太(大孖)既自白,雖然搵唔到自己繼續跑落去既意義
但係佢都有「支持他人(細孖)」既強(雖然最後陰鳩左細佬)

好期待黎緊幾集
講少左,我覺得接受「人外有人」都係一種強
神童咁遲完成
係咪第二日阿雪要遲幾多岀發???

有咩目標可以人人唔同,意義可以無答案
但強會從角色中體現到

今集仲有一個位
廢老教練講緊傳統上(圍棋)認為嘅強者
適當時候係會識得放棄

神童選擇咗相反決定
但就震撼人心,你感受到佢係強大
遲第一名10min以上就遲10min出發 好似係
姐係有得追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞