【十月新番】強風吹拂

762 回覆
42 Like 5 Dislike
1位差廿分鐘下一棒就要出發
我都係睇chatroom
動畫做咩停播?
比你睇真人版
I see
真係慘
呢套動畫真係好睇
我好似王子咁都想跑步了
想問今年係咪特別勁
東海比舊紀錄快成5分鐘
今年又刷新一堆區間紀錄
係好L好睇, 但我睇完都唔會想跑步
早幾日追火車跑400米用咗5分鐘已經就死咁
王子短時間咁大進步現實應該冇可能
呢套動畫真係好睇
我好似王子咁都想跑步了
係好L好睇, 但我睇完都唔會想跑步
早幾日追火車跑400米用咗5分鐘已經就死咁
王子短時間咁大進步現實應該冇可能

你係咪平時無做運動
以前最top fit的時候五分鐘已經跑完千五
行路扮跑步
見有人講動畫同現實差,說簡單講解下班日本大學生係勁得幾誇長

香港渣馬半馬得0.01%跑得過1個鐘10分鐘,即係1萬個人先得1個人得

而箱根既距離係
1区(21.3km)
2区(23.1km)
3区(21.4km)
4区(20.9km)
5区(20.8km)
6区(20.8km)
7区(21.3km)
8区(21.4km)
9区(23.1km)
10区(23.0km)
即係除左456區之外全部長過渣馬半馬,而且唔好忘記箱根既路係好多上斜
而跑包尾既上武大学都只係用左11:31:14,除返開每區平均都低於70分鐘
大膽D咁講,箱根驒傳既220位大學生全部都係萬中無一既跑者
動畫可以將班無運動底既人一年就操到有訓練過既人入面最頂尖0.01%係咁超現實

當然你可以話渣馬呢個國際金牌既馬拉松比賽阿貓阿狗都可以報名既 但班人真係好超人類囉
咁你又唔可以咁比既,話唔定人地拎好多野啦,你仲要拎自己最fit個陣黎比
再比多個數大家,呢年既半馬男性挑戰組中位數(即係最快個組既男人)係1小時54分21秒,渣馬基本上只會比練過同有往續既人入挑戰組
就算係香港最top個組既中位數都比日本班大學生慢40分鐘
岩岩check過Google map, 應該係600米4分幾鐘
同埋條褲太鬆一路跑一路甩褲(好似賴地硬咁 )

但我平時的確唔多做運動, 從來唔跑步, 似王子咁囉
真係好落力跑㗎,雖然有兩個日本仔慢慢行都好快追到我
跑完仲要追唔到班車, 坐低抖返5分鐘先回到氣
我知自己係廢㗎 所以當初睇到駅伝門檻咁高d人咁勁真係嚇一跳
青山最後都追唔返
東海第一次贏
今日睇完,其實牙走屌人慢都合理
短板仲重要過強棒太多
青學4個拎區間賞仲要2個刷新紀錄
但4,5區兩棒敗得太多追都追唔返

反而東海得1個區間賞,但有5個區間二
往復都唔係最快,但總成績就破晒紀錄
成件事真係團體遊戲,唔係一兩個強棒可以carry到
作為一個有跑開馬拉松既人,我跑唔出箱驛既入門要求
但我唔認為箱驛既要求好高
箱根驛傳係日本係一個傳統,會上電視直播,會有好多人係執邊打氣加油,會名流一世影響入公司
箱根驛傳係日本跑者夢想既頂點,出名既大學入面陸上部既學生將自己所有既青春投注入去
就算港足都未瘋狂至咁,人地投入既熱誠、努力係香港hea下hea下又一日既人都未深感過
如果將驛傳既入門標準定到好似渣馬咁行都趕得切係標準時間完成
咁對跑頭幾位既學校學生係一種侮辱,都唔尊重呢個幾十年種統既節日傳統

簡單D黎講,香港無驛傳咁統一人心既比賽,更加無幾多人係將全副心思投入去一個比賽入面
咁講真挑戰組好似入啦,同埋邊到有咁多人挑戰,早幾年我都著公仔衫去玩
但跑得箱根嗰啲全部都快過晒香港紀錄
所以呢樣先係阿走同灰二既分歧點,都係呢套野好睇既地方
阿走既目標係羸羸羸,羸到尾
而灰二既目標係參加箱根驛傳,唔係羸箱根驛傳,令到青竹莊既人學識享受跑步既樂趣
去到第一季最後個集阿走為左王子放棄第一,代表佢已經成長,真係描寫得好好
2015or16年,神野大地畀封三代山神嗰年好似穿10:50,今次唔係破紀錄
挑戰組的確唔難入,有時渣馬會將後補丟人挑戰組
我舊同學係PTU都要1小時44分,我自己都係跑挑戰組,1小時54分係一個需要訓練過至跑得出既時間,所以點解渣馬會選中位數時間而唔係平均數時間出黎
以十公里為例,佢地d時間幾乎是半小時多一點就跑完十公里,幾乎已經是全力衝刺的速度了
青學4,5區會唔會受千夫所指 我見樓上報導個監督都開名屌佢哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞