有冇人阿媽煮飯好冇誠意

387 回覆
151 Like 1513 Dislike
日日咁食得算差
有無一刻懷疑過老母家用落格私己?
有新鮮菜葉同魚呢d 食已經好好
佢以前係唔會煮魚蝦,因為有一個屋企人唔食,所以佢覺得煮呢野唔抵,唔符合economies of scale
係近年話得多先有得食下,但魚都係冰鮮個d
一樣現成餸都唔平喎 都成舊水啦
應該真係懶姐
新咩鮮吖 菜同超市pack好嗰啲肉都係擺幾日㗎
你個仆街仔
你試下煮一個月飯先再講
一個禮拜先一餐實好心機啦 叫佢日日煮就無藝術了
咁平時其餘日子外賣?定工人煮
你屋企幾千萬未開頭 知唔知煮餐飯幾辛苦 仲要係煮成家人 唔係個個餸都兩三下功夫搞掂架 屋企有工人執頭執尾就話姐
而家D人下下都反老豆老媽
但有幾多人明白"包生唔一定要包養"呢個道理
咩"生得就要養埋""養唔掂唔好生"
如果有留意下新聞,就會見到不時都有棄嬰遺留在公廁外等等新聞
呢D BB咪又會入兒童院,咪又會順利長大成人
所以生左你,唔一定要養埋你,養你係因為愛呀哈利
煮飯比你食係咩原因?義務?又係生得就要煮埋?
好好自己諗下
無老母可以點算
佢肯煮已經算係咁啦
我老母好食懶非
由我出世果日開始已經屌唒鬼話唔想煮飯
老豆半推半就咁比佢一星期煮5日算 六日落街食

但佢嘅屌鬼從來冇聽過 借口多多 又話咩買菜難買食唔唒 又話咩手痛腳痛 又話熱 最離譜聽過係落街食重平重健康

終於老豆都灰機左 比老母革命成功
而加已經冇食煮家飯4年

我理得佢煮得好唔好食
但落街更加冇啖好食 又唔健康 又貴 又要浪費時間等位等野食到
老豆老母日日買外賣你食 食到便秘咁樣好好?
佢肯煮已經算係咁啦
我老母好食懶非
由我出世果日開始已經屌唒鬼話唔想煮飯
老豆半推半就咁比佢一星期煮5日算 六日落街食

但佢嘅屌鬼從來冇過 借口多多 又話咩買菜難買食唔唒 又話咩手痛腳痛 又話熱 最離譜聽過係落街食重平重健康

終於老豆都灰機左 比老母革命成功
而加已經冇食煮家飯4年

我理得佢煮得好唔好食
但落街更加冇啖好食 又唔健康 又貴 又要浪費時間等位等野食到

所以珍惜重有得食煮家飯嘅日子
其實好多野都係比上不足 比下有餘
要學識珍惜同感恩 冇野係必然
身在福中不知福
有幾多人想食媽咪住家菜
你話係餐餐咩燒賣麥樂雞送飯先放上尼屌兩聲都有得笑下
負皮不解釋
我老母煮都唔撚煮添呀
睇完呢個post,我覺得好幸福😃😃

我娘親係睇心情煮飯,心情好先煮,大概一個禮拜煮一餐,每個禮拜都唔同款,而款款都有水準,三餸一湯!

有陣時佢睇完邊本書入面某道餸,都搵我試做白老鼠,我都好樂意做,因為煮完都唔差

對於我娘親黎講煮飯唔係責任,而係一種藝術

利申:娘親由佢八歲就跟我婆婆入廚房,幾十年既入廚經驗
一個禮拜先一餐實好心機啦[img]assets/faces/mf/bye.gif[/img] [img]assets/faces/mf/bye.gif[/img] 叫佢日日煮就無藝術了
咁平時其餘日子外賣?定工人煮[img]assets/faces/mf/sosad.gif[/img]

咁又係....
平時佢放工都已經七八點,所以都係食外賣.....
都理解到既,返FT返去仲要煮飯真係好難頂
我想像到如果我返FT要煮自己果份應該會放棄 成日買外賣算,
如果仲要諗埋全家人d胃口、營養既,真係極攰
有得食好食啦 仲嫌三嫌四
老母炒麵係椰菜加豬柳,仲要無調味
仲要炒埋d濕鳩上海麵果d
老豆煮飯一人一隻煎蛋,一碟生菜,咁又一餐
我娘親永遠得三味
豆角炒蛋
蒸排骨
蒸魚 加豉油擺落電飯煲 蒸到無味又過熟
以上三抽一加滾水煮菜心無油鹽
食左廿幾年
原來我屋企係咁幸福
呢D只係重覆單調者
肯煮足咁多年已經係最大既誠意
冇錯,都唔明點解要嫌三嫌四
一諗到終會有一日會冇得食佢煮嘅飯
就會好想喊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞