有冇人阿媽煮飯好冇誠意

387 回覆
151 Like 1513 Dislike
有幾多人冇認真睇樓主篇文?
我睇完好有共鳴呀屌,我老母唔係白烚菜,就係蒸魚,出去食又有說話聽!好啦自己煮費時佢煮又有說話聽!下下要迫人食佢鍾意煮既野,食佢煮d野食得小又比佢罵罵罵!唔好吹奏全天下老母都好偉大啦
其實好簡單,間中你比個驚喜屋企人,由你間中煮一餐。
咁咪你又有新菜式食,又唔駛麻煩阿媽諗。
煮飯真係幾煩架,你自己煮下就知,頭幾次好過癮,但如果你1星期煮5~6日你就知咩料。
你真係未見過啲老母地獄劣食 雞翼魚蛋湯 蕃茄炒蛋 香蕉公仔麵 果啲相
望望下...有個再簡單少少方法。
轉唔同牌子既醬料去煮,都會有少少新鮮感,而你阿媽可能會接受。
我試過我同細佬食完之後病左幾日 d人話難食自己煮 屌你佢煮到屎咁樣我都食!但食完訓左3日 之後我媽好似真係有改善
仲要幾送一湯
我住宿煮自己 頹頹地煮一味已經煮到唔想再日日放學就諗煮乜,狂返屋企食
得閒嘅話同老母一齊買餸一齊煮飯啦
伯母好後生?
正常有返咁上下年紀嘅阿媽唔會咁 煮飯買現成餸輸一半
咩輸一半?
全職主婦煮住家飯 正常係去街市/超市買材料返去煮
點會執現成餸當其中一味
所以我先好奇係咪後生老母
睇完好想問

樓主老母後生好靚?
唔識煮飯都被樓主老豆娶返屋企既?

返工都係搵兩餐
但果兩餐都食得唔好
返工真係冇動力
係囉
其實好多人都知超市現成餸係啲次貨再調味、再煮
掩住陣雪藏味
都唔知放咗幾耐
幾平都唔會買
專職家庭主婦咁煮的確hea到爆
同食狗飯一樣
巴打你不如自己煮下兩味,同老母互相切磋一下廚藝啦
屌你 無返工又收家用 煮餸又唔係唔識
都要煮到咁難食
知唔知返工到屋企見到咁既餸
真係會心情低落
我好明樓豬感受
但其實樓豬唔係最差果個了
睇完呢個post,我覺得好幸福😃😃

我娘親係睇心情煮飯,心情好先煮,大概一個禮拜煮一餐,每個禮拜都唔同款,而款款都有水準,三餸一湯!

有陣時佢睇完邊本書入面某道餸,都搵我試做白老鼠,我都好樂意做,因為煮完都唔差

對於我娘親黎講煮飯唔係責任,而係一種藝術

利申:娘親由佢八歲就跟我婆婆入廚房,幾十年既入廚經驗
一屌就嘈 我老母好厚臉皮
鬥慘大會:見過呀媽連買餸都懶,永遠都係一次過買大量襟擺既豆角/絲瓜/荷蘭豆然後食足一星期未?
佢懶得逐樣逐樣材料揀 唔知點解

唔算後生啦
鬥懶鬥hea

你贏
我都想有個享受煮嘢食嘅阿媽 大家都開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞