有冇人阿媽煮飯好冇誠意

387 回覆
151 Like 1513 Dislike
我老母成日睇煮野書同電視節目
但從來都唔見佢試下跟住黎煮
我介紹阿媽睇master chef 宜家成日有新餸食 上次仲整左食戟之靈個煙肉包薯蓉比我
咁正
我老母煲飯亂鳩嚟 一人唔夠一碗飯又試過 剩返三四碗飯又試過
一時煮到淋到好似食粥 一時好似冇落水 硬到食生米咁款
屌你咩 我老母飯都唔撚煮呀
自己試下煮一個月先啦!
生菜,菜心,介蘭唔好用豪油啦買幾隻鮑魚煲汁啦!
我都明嘅 四隻字明唔明點解呀 返去讀小學啦
老豆煮飯好勁
跟住出面食小菜嘅餐牌點就有
小至茶記常餐,大至成枱西餐同盤菜

老母就.....清水煮生菜,腸仔加火腿就係一碟餸,我自己煮好過
老豆學過廚?
唔係,只係有一年挑起左條筋佢就開始鐘意極野食
跟住陳根記個餐牌點佢就聽日煮黎食
煮完佢好有成功感
節日仲整d咩水煮魚,酸菜魚去鄰居屋企一齊食
我老母淨係識煎午餐肉同蕃茄炒蛋蛋
叫佢煮其他即刻收皮 但係我自己煮就係隔離指手劃腳
老豆又係唔識煮
屋企人退左休就自然高質番

不過本身鐘意食又真係唔會咁悶。

香港一般出街食到除左炸之外都好易整。
其實煮野真係講天份,
好多人,就算你比晒食譜佢,
開埋條片叫佢照住整,佢地都係煮唔掂

我本身都鍾意煮野食,
但係呢幾年日日都要煮飯,我都好多時頭痛諗唔倒煮咩

何況你老母根本唔係鍾意煮既人,
我明白佢係好痛苦。
而且佢果句唔鍾意就唔好食係講真架,
佢真心想你地唔好食就唔使再煮
有得食仲想點
我十幾年都係食外賣
夜晚從來無煮家飯
你屋企點整都叫正常入到口
我老母係整完 係擺唔撚到入口
講緊最普通 煮飯 可以煮到個底結焦之餘 d 飯爛到粥咁
屌 我明你啊樓主

我都經歷過啊 而家我老母連煮都唔煮 日頭搵啖飯食 夜晚番屋企都係想搵啖飯食 都係咁艱難 人生好苦
到底啲老母知唔知係出面番左成日工 只係想放工番到屋企可以食下飯休息下個感覺
放工已經夠夜 周圍啲餐廳已經食到唔知食咩好 出面食完回到家都十點
D負皮多能到
高質帖 留名
我講下第二邊極端
我老母一話煮飯就好大陣仗
下下都九大鬼
先唔講食唔曬一餐要分3餐食 呢D小事慣左

屋企得兩個爐頭
任你有三頭六臂
炒完8味出黎頭個三味一定凍左
我偷食個下正呀
埋到枱就已經第二回事

海產就實有魚蝦蟹蚌任二
視乎個賣魚佬/婆嗰日落咗幾多牙力
你以為自己講多兩句就熟客執到寶
人地當你傻閪幫人清貨呢啲我都唔好意思同佢講
餐餐係屋企食仲貴撚過出去食大茶飯

到真係食啦佢自己扒兩啖好似試菜咁
一味食一樣就話飽
一家其餘四口都已經打咗個突
佢仲笑笑口問食唔食生果

有咁既老母你地又有幾開心
講真,如果日日煮蒜蓉炒通菜,晚晚番屋企食又點話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞