有冇人阿媽煮飯好冇誠意

387 回覆
151 Like 1513 Dislike
頂硬上啦
我老母都唔似其他師奶咁識煮野 叫佢又唔肯
煲湯都好似詩姑尿咁 但你都食左佢十幾年飯啦
你咁撚大個人肯煮俾你咪算好 仲想奢求d咩
一係你自己煮得好食過佢 一係你自己出去食
點解你想食但你唔煮
唔啱食咪唔好食
到你一個人住的時候
你就唔會咁諗架啦
日日返工攰到PK
返到屋企仲要自己整野食
真係屎唔臭都拎來食
有好多主婦真係對煮餸無興趣
自己亦對食物味道無乜要求
咁咪將啲基本餸係咁loop
但求屋企人有菜有肉營養勻衡
其實我覺得家庭主婦做到咁已經ok
大佬佢唔係淨係煮飯仲要做其他家頭細務㗎
廚野食得50分
咁清潔理財個啲高啲分咪得囉
人無完人呀
真係食到悶咪自己落廚順便孝敬下佢老人家

利申:我阿媽煮餸都好難食 所以我搬左
唔啱食未自己煮囉 再唔係你學完教返伯母囉
ok我都試下諗得正面啲
無錯, 咁有要求就自己煮

老母煮出黎既野最少佢自己肯食返
召喚麥樂雞炒蛋
當你試下餐餐都係你煮一個月
就唔會嫌三嫌四
嘩 上面班友仔簡直係愚孝
樓主屋企老母做全職家庭主婦 家用又收得足
有返少少要求唔過份啫
你唔明日日煮飯要諗食乜係幾慘
近排老母去左旅行要自己整
煩過閪
終於有人講公道說話 要求真係唔高
只係想佢學下煮多啲唔同嘅嘢 同佢家用一定成正比

而且又唔會洗多咗錢嘅 係用佢少少時間姐 唔過份吖
我老母仲屈
蒸魚
加炒菜
365日都係咁上下
最多炒菜加幾舊肉
不過佢要返工
而家差唔多日日都唔返屋企食
老實講 你有冇洗碗先,冇就証明你只係飯來張口既人 唔知煮飯有幾辛苦 好好反省一下,有既咪同佢交換黎做囉,佢洗你學煮
我以前都會怨啲餸日日差唔多,
到大嗰咗有次兩老要出門自己煮,
仲要諗帶飯盒問題,
出到去買餸熱到仆街又要諗錢銀又要諗餸,
最煩係每次用唔晒啲食材又要諗點處理...

煮咗一個星期,
我就再冇怨過屋企人煮嘅飯,
最多都係俾小小意見咸咗啲定淡咗啲咁。
其實仲有個case,好似我老母咁
其實佢煮野食好得,但係佢係已經煮太多年煮到唔知煮乜好

所以有一段長時間餐餐都係:
肉A;肉B;肉C,random 3選1
菜A;菜B;菜C,random 3選1
湯A;湯B;湯C,random 3選1
每日不論午晚,都係AAA/ABA/ABC/etc
其實係好食既,不過來來去去都係ABC
雖然又唔係日日真係100%一樣,但

直到有日我老豆頂唔順,問佢可唔可以整下其他野
佢先同我地講佢已經諗唔到
叫我地想食啲乜就朝早/早一晚同佢講
如果唔係就照舊ABC random

自從果一次,大家有乜就直接拎出黎講
家庭關係改善好多,大家可以試下,溝通真係好重要
我咪就係話random abc
仲要佢唔會接受我哋講煮咩其他餸
係咁上下啦
有得你食仲想點
唔夠膽話餐餐洗 但都有洗
但就算如果無洗嘅 就唔可以叫佢煮好啲?
你都on9 有飯你食仲想點
我十幾年冇食過老母煮飯啦
係,因為通常煮完飯已經好攰,再洗埋碗真係頂唔緊。。咁攰既情況下煮咩都唔好食喇
煮完先洗喎 洗碗攰會影響之前煮餸咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞