點解彩虹英文譯Choi Hung,但鑽石山譯做Diamond Hill?

114 回覆
437 Like 10 Dislike
[edit] 特別係有舊啟德機場喺度
文翠珊係英國駐香港總領事館改嘅官方中文名嚟
英國官方人物好多都有官方中文名,大部份都改到係正常中文名咁係三個字,第一個字真係係個姓嚟
文翠珊個「文」字真係由個姓譯出嚟,你話佢唔係姓文唔係好啱喎
主權移交之前,啲中文譯名係由香港某政府部門改
19世紀末,由於來往香港島東西需繞路或坐船經過銅鑼灣甚為不便,故此興建了一條連接海灣的海堤,即是現今的高士威道。這亦是銅鑼灣的英文名「Causeway Bay」(海堤灣)的字源。而銅鑼灣為四環九約的下環及其中一約。
好啦想知答案不如簡單回顧歷史

「彩虹邨」早於1962-1964年已經落成,由華人負責,而當時負責嘅華人由於英文水平低,所以用咗拼音 "Choi Hung" 直譯。

而「鑽石山」喺幾十年前本身係一個石礦場,本意「鑽」係動詞,「石」喺名詞,本意係解 “礦採岩石的山” ,而喺地鐵興建之前,係冇英文名。

香港地鐵係 (前稱: 修正早期系統) 喺1975年開始興建,1979年10月1日通車,當時由做主導。喺決定站名嗰陣,由於當時「彩虹邨」已經採用 "Choi Hung Estate" 呢個名,所以英國佬都就返個名,用咗 "Choi Hong" 做站名。但鑽石山由於未有英文名,喺冇翻查歷史嘅情況下,就誤將 「鑽石」 直譯做 "Diamond",其後就約定俗成將 「鑽石山」 叫成 "Diamond Hill" 啦

好似係 ,有錯屌細力啲

2. 一定錯,”Diamond Hill” 起地鐵之前已經有record

[edit] 特別係有舊啟德機場喺度,地圖實會mark埋

[edit] 慈雲山同斧山有英文名又有村落聚居,鑽石山石礦場歷史耐咁多
喺=in/at 會唔會好少少

「彩虹邨」早於1962-1964年已經落成,由華人負責,而當時負責嘅華人由於英文水平低,所以用咗拼音 "Choi Hung" 直譯。

而「鑽石山」喺幾十年前本身係一個石礦場,本意「鑽」係動詞,「石」喺名詞,本意係解 “礦採岩石的山” ,而喺地鐵興建之前,係冇英文名。

香港地鐵係 (前稱: 修正早期系統) 喺1975年開始興建,1979年10月1日通車,當時由做主導。喺決定站名嗰陣,由於當時「彩虹邨」已經採用 "Choi Hung Estate" 呢個名,所以英國佬都就返個名,用咗 "Choi Hong" 做站名。但鑽石山由於未有英文名,喺冇翻查歷史嘅情況下,就誤將 「鑽石」 直譯做 "Diamond",其後就約定俗成將 「鑽石山」 叫成 "Diamond Hill" 啦

好似係 ,有錯屌細力啲

2. 一定錯,”Diamond Hill” 起地鐵之前已經有record

[edit] 慈雲山同斧山有英文名又有村落聚居,鑽石山石礦場歷史耐咁多

[edit] 重有鑽石山火葬場,新九龍8號墳場亦喺鑽石山;大磡村石屋大觀園石屋都係石礦場提供原料
唔少record係源於 (New) Kowloon Dairy Farm,啫係維記,農場以牛池灣對上彩雲邨為中心東至茶寮坳順利邨,可能西至鳳凰村;與此同時新九龍7號墳場範圍網上講法就不一,文獻話斧山,擴建部分包含上述地帶,甚至同新九龍8號墳場命名有互動;唔知兩者同二戰後需要有咩確實關係
同埋鑽石山有拼音譯名 Tsuen Shek Shan,真係唔識,今日第一次知;"Diamond Hill"嘅地圖大把唔貼喇,純文字討論下主題

https://industrialhistoryhk.org/quarry-maps-jordan-valley-anderson-road-diamond-hill-kwai-chung-cha-kwo-ling/
(頭先冇睇過晒search result)

淨係上網,而家呢個時候冇咩嘢手或者去到邊可以check/reference
Wiki問題:「銅鑼灣」首先唔係四環九約或者維多利亞城分區名;下環相對中上環定義變得多啲,由己連拿利以東改劃到軍器廠街-灣仔道(金鐘站即是吸收咗嘅中環東部),歷史冇個固定嘅descruotuin畀佢
香港仔原本稱為「石排灣」(現多指香港仔半山的石排灣邨)。水上人漁民,源自遠古百越族,自遠古時代開始就在廣東一帶聚居,他們是香港最早的居民。香港島的香港仔、赤柱和九龍的油麻地等地以往聚居了不少水上人。1841年第一次鴉片戰爭爆發後一批英軍登陸香港仔,一名叫陳群(「阿群」)的水上人漁民,帶領英人從香港仔越山循此路至上環一帶為英軍開路,因而得名。其為一位水上人漁民,因為路是阿群帶的,所以就稱之「阿群帶路」了。有說英軍初抵港島時,由陳群帶領在赤柱一帶登陸,經香港村, 薄扶林等地到港島北部一帶。經香港村時,英軍詢問該處地名,陳群以水上人音回答「香港」,英人即以水上人音「HONG KONG」為記,便因而成為全島的總稱。當時「香港」一詞僅指香港仔和石排灣一帶,後推廣至全島[2][3]。這也成了香港名字由來的其中一說。此地則被稱為香港仔[4]。後來香港政府將此地命名為鴨巴甸(阿伯丁),其英語「Aberdeen」成為香港仔的英文名稱,以紀念當時英國的外交大臣鴨巴甸勳爵。而於香港日佔時期,香港仔曾被改名為元香港,代表「香港的起源」的意思。

更正一下,睇wiki見到
雨過後有彩虹
你個傻西 柒左就認啦
descruotuin?
屌條on9仔阻住曬睇正經嘢
lm
Show Blocked User - 強勢回歸

以為自己語言學家,其實就係鳩嗡仔
我入黎一心係想學野
點知見到你地全部圍插條on9仔
直接block 9佢咪得
同佢講咁撚多野做乜9
污染曬成個post
仲有
九龍 Kowloon
新界 New Territories
屌,吾既口語加個口變唔,厄既口語加個口變呃都講得出
見人屌人吾你老母就以為乜字都要加個口
聽過九龍十三鄉未
以前有個鄉叫彩虹鄉

d鬼佬邊敢無啦啦幫人改過意譯名
然後兩方都唔知個名係代表呢個地方

好似係 ,有錯屌細力啲

[edit] 重有鑽石山火葬場,新九龍8號墳場亦喺鑽石山;大磡村石屋大觀園石屋都係石礦場提供原料
唔少record係源於 (New) Kowloon Dairy Farm,啫係維記,農場以牛池灣對上彩雲邨為中心東至茶寮坳順利邨,可能西至鳳凰村;與此同時新九龍7號墳場範圍網上講法就不一,文獻話斧山,擴建部分包含上述地帶,甚至同新九龍8號墳場命名有互動;唔知兩者同二戰後需要有咩確實關係
同埋鑽石山有拼音譯名 Tsuen Shek Shan,真係唔識,今日第一次知;"Diamond Hill"嘅地圖大把唔貼喇,純文字討論下主題

https://industrialhistoryhk.org/quarry-maps-jordan-valley-anderson-road-diamond-hill-kwai-chung-cha-kwo-ling/
(頭先冇睇過晒search result)

淨係上網,而家呢個時候冇咩嘢手或者去到邊可以check/reference

真係有Tsuen Shek Shan
屌。。Fragrant bay?
咁叫Drilling Hill 啱d
喺同係,唔同音
Weak gentleman
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞