IT界討論區(43)傻人有傻福,IT狗無

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
唔ot就講明無問題,但壓我1k
睇到都覺得慘
OT先值得1k
1)平時點稱呼(有人會撻中文全名
2)做過乜freelance/PT,冇就FYP
3) 有興趣做乜(寫program都好多範疇,知道自己個in個位大約做乜都好緊要)

我自己去interview一般黎講唔夠45秒就講完

Btw,interview 眼神交流好重要,尤其自我介紹
閃閃縮縮會唔想傾落去
我會咁interview開頭:
1. 預期薪金比唔比到
2. 薪金增幅
3. AL?天 有冇醫療保

比唔到走人 無謂哂時間
職訓學校/教人interview果班
話唔好著重薪金福利真係on9
12k-20k果d工?
理想:20k
理想底線:18k
真係底線:17k
實際:13k
薪金增幅我又冇問
但expected salary/benefit/OT culture 一定會問
問完duties就問呢啲
0/按表現增福 一定唔做
1年exp黎講2萬人工算唔算低?
yes
fg第一日返工
E+係到睇佢地d code扮工(第一日冇野做)
捱多1個幾鐘就放喇
好好珍惜呢一日
第日ot到仆街
話說小弟fg 第一份java p仔工得17k
做左兩個月後覺得人工低就去搵工

家下搵到份20k而且福利勁好既p仔工
今日第二日返工就已經覺得自己唔會學到太多野
公司無svn 玩struct (第二條team) 而且我條team唔會接觸到任何db 唔洗寫sql

想請教下巴打們我應唔應該再轉工好
我上一份玩vaadin, angular js, RESTful API, svn, 而且要同唔同db玩遊戲 學到好多野

公司無svn 玩struct (第二條team) 而且我條team唔會接觸到任何db 唔洗寫sql

我上一份玩vaadin, angular js, RESTful API, svn, 而且要同唔同db玩遊戲 學到好多野

而且啲log垃圾到無朋友 係比普通人睇 我睇完真心覺得寫左等於無寫
3k都轉係咩玩法?

3k都轉係咩玩法?

兩個月加3k變返正常價而且福利好 點知係咁...

求介紹
做半年多少少 叫23-4k好過啦
2個月多3k
咁要幾多先合理
me只係hd仔
點樣先可以唔變廢j 我垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞