IT界討論區(43)傻人有傻福,IT狗無

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
豬肉佬又唱淡IT
呢行唔唱都咁淡
好似之前我做個間公司咁
想請個有經驗P仔,請撚左成大半年都請唔撚到
換住另一個Post請教畜,一個教畜位都幾十人份CV
等我反駁你啦

IT毒冇人傾計 - 渣貨VAN咪又係咁
冇女 - 地盤佬咪又係成班廢中棍, 又係有老婆有囡
成日OT工時長 - 會計HR唔講?
比人當狗撚 - 搵10,11k果D文員係咩
要成日Upgrade - 未必,做it inhouse D tech好舊
易比FG取代 - 大學,IVE教果D課程都好撚舊
唔夠FG轉數快 - 職場, programming(support) sense/exp贏哂
易人兜走 - 今時今日大撚把工轉哂contract, 冇哂長約
做咩最近又變左唱好
你見唱好d point全部都係搵屎比就知係反面踩緊,新玩法
害FG入行
不過唔緊要,我唱淡還唱淡但都係成日講,
死都唔信入左行,幾年之後,後悔個時就遲
你又唔講埋做IT既衰野
即將入行
有2個offer: programmer(web) or IT officer
長遠來講做programmer好定係infrastructure+network+server穩定?
穩定:programmer
升職做management:infrastructure+network+server
如果我選擇it officer應該要一腳踢+非交易時段要返工做backup/upgrade不過多野學
Programmer就唔使ot
長遠我諗會唔會做10年8載it officer之後假設升到system admin/manager 人工會高過向developer發展+穩定D
Programmer高1k左右,假/福利都好D
YES, 40,50歲你仲係打曲真係幾好笑
40,50歲舊底sup果班升左做senior engineer
番工quota下vendor價
得閒巡下閪,仲他條過曲狗
日日番工phone call煲下電話粥support d user

有D support 一個call傾成2,3個鐘
內容大約20% sup, 80%傾下去旅行果D狗屎垃圾
你一日接3,4個call已經放得工
係,平時無野做不過如果一有問題要孭鑊,inhouse金融行業到時跳樓都唔掂
你隻豬就黑
唔好比佢打呀
ricoh有個it trainee programme點睇
見佢請fg寫.NET
申利ee狗乜都唔識
FG跟我學,18k
番工批下腳皮又一DAY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞