IT界討論區(43)傻人有傻福,IT狗無

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
咁岩係星期六日/紅假可以 提早放 / 遲放
寫埋Expected AL
18 cs fg p仔
20k * 12 + not guaranteed bonus
13 al, medic, dental, $5000 study allowance
lm
做呢行柒頭IT,咁撚大壓力,
想胃好都幾難
識我都知我呢度屌柒IT呢行既常客,
都係個句,我成撚日就叫人咪撚入行做IT
係有班人就死都唔撚信仲入撚埋行,
香港IT就係賤.
燒錢部門,有獲就IT死先
公司資金短又係IT死
工作環境極度毒,我做個咁撚多間,我可以講你知,大部分IT狗工,(全撚部都係毒撚食飯)
就算有女,班女一樣唔會show尻你
仲有香港IT工就大撚把
閪既公司真係懷疑佔IT工既百份之85
比你搵到份好真係汁撚到
差既日日卒柒你,日日OT,認code唔撚認人
7日AL 既工,得罪講個句,百份之98%係閪工
我包你做唔耐
講真巴打,如果你做IT未深,真係咪撚再做呢D code狗
愈做愈撚自閉既工,有得比我簡,我一撚做就轉行
日日對撚住堆code,想唔自閉都幾撚難
加上你估真係唔撚大壓力既咩
有bug起身又趕,個人都急起身,
咩撚野慢性胃病都發作啦
唔差在啦,都得返半條命

而家做 in-house 都係俾人撚吓,唔洗點 OT。

食抗抑鬱藥都食咗成十年,差唔多啦。

依世人都係賤㗎啦

以前真係好有心學㗎,由初中玩 Flash 開始,都算攞過吓獎。

一心諗住大個做專才,入 Google, Facebook。

而家幾好呀,做咗隻狗

當年冇錢過美國讀,係咁㗎啦,埋土出嚟,咪入大公司做狗囉

窮命冇得怨嘅
今年其實先 24,如果死得真係有排捱,望都望快啲死,下世投胎去矽谷
http://lih.kg/ABeOdV
講真巴打,如果你做IT未深,真係咪撚再做呢D code狗
愈做愈撚自閉既工,有得比我簡,我一撚做就轉行
日日對撚住堆code,想唔自閉都幾撚難
加上你估真係唔撚大壓力既咩
有bug起身又趕,個人都急起身,
咩撚野慢性胃病都發作啦
唔差在啦,都得返半條命

而家做 in-house 都係俾人撚吓,唔洗點 OT。

食抗抑鬱藥都食咗成十年,差唔多啦。

依世人都係賤㗎啦

以前真係好有心學㗎,由初中玩 Flash 開始,都算攞過吓獎。

一心諗住大個做專才,入 Google, Facebook。

而家幾好呀,做咗隻狗

當年冇錢過美國讀,係咁㗎啦,埋土出嚟,咪入大公司做狗囉

窮命冇得怨嘅
今年其實先 24,如果死得真係有排捱,望都望快啲死,下世投胎去矽谷
我好似得 7 日,不過冇關係,我都唔放假,除咗睇精神科
最實用就係佢既multi threads
因為佢係黎自Erlang
佢處理大量thread 既能力好好
18 fg 做左三左月已經開始出白頭髮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞