IT界討論區(43)傻人有傻福,IT狗無

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
除左呢D仲有大把柒野,香港做IT無專嚴比人當狗使
如果做正間閪公司,除時完project完撚哂炒撚左你又得
你貴人工又要擔心比人炒既風險,炒左個高人工,換個新人番黎呢D經常發生
所以做IT想做得好D 千其間公司個時睇路
同人傾計
到時會有好多女同事撩你
你毒既話就唔好做呢行了
咁呢個認真答你,比人非專科真係算係高
但IT慘就慘係實在太撚多cert出左黎,加下呢行生態臭哂,狗屎垃圾又話做IT
學好啲英文,求其學少少 SQL,做一兩年轉去吹水位,開始撚吓狗每個月袋幾皮
生態臭晒都冇計
最緊要係自己份工唔臭就得

另外一個好處就係interview唔洗睇HR面色,做夠一年唔review唔加人工就跳走
至少暫時都係咁,個人舒服啲
求撚其學下Frontend 啲framework
入到去就日日溝marketing 女女
一兩年之後拎著啲experience 扮識野去做PM
騎撚著班P仔,屌佢地點解咁都唔識
求生之道
識做真係咁做
如果做code狗,做到高職都係,離唔開個狗字,咩都係比人點
係香港係咁啫
IT真係有好多唔同範疇嘅嘢同technology
但係香港做真係需要學咁多咩,一間公司點會無啦啦將自己套system 大改
就算vendor 都無會無啦啦由J2EE 變成 php㗎
唔係睇你識乜,而係睇你識扮啲乜
週街都係依啲 PM 喎

如果我之後做到 PM,咁我咪算唔係嗰個囉
UI, UX, Design 先最易俾人捽
啲屄客乜屄都唔識指住叫你改都仲得

code 狗算好少少
講起UI UX,
UI UX簡直係IT狗既天敵,平時整到個閪design 雀咁撚樣,
老闆一buy就做撚死IT狗
所以我識少少 Photoshop 同 AI,得閒接吓垃圾 site 會講埋啲字要 outline
點可以成為一支有人用嘅針
唔太理解,出嚟做嘢咁耐,無論打自己工定幫人打工,都未試過 handle 咁多人事關係嘅環境。

都係獨揼揼多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞