IT界討論區(43)傻人有傻福,IT狗無

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
中秋過後,大把屎等你班IT9執
我就嘆個嗌個After Mid-Autumn Festival靚扒餐
鋸著雞扒啜著凍啡

覆你地班IT狗POST, 聽朝9點見。
打下曲吹下水又一日
又到年尾準備叫老細加人工
根本business係需要IT SKILL
或者咁講,係2018年IT = BUSINESS

利申 bba
至係碼你BBA有女屌, 讀IT淨係可以玩棍撞棍
所以咪話,有人唔做做狗
或者咁講,係2018年最搵到錢既 BUSINESS = IT
擺低100個task都冇用
反正啲tasks排到2046
日日準時收工

大中小企都做過
Department head,無論邊個部門,都唔敢俾面色我睇
一個ba可以head到乜

BA識嘅大部分我都識
我識嘅BA大部分都唔識

都係嗰句,互相尊重咪幫下你
擺款嗰啲留返俾佢自己做
再唔係叫佢打贏哂咁多個department 再黎搵我

成間公司我最俾面就係admin同清潔大姐
教FG第一件事就係準時收工
逼自己分配好時間做唔同tasks+休息

OT個效率會下降,長期OT只會養個廢人出黎
用兩日做原本只需半日做嘅嘢

俾條deadline佢,唔得就早啲出聲
返工打機冇問題,你交到貨就得
唔好好似我公司而家個廢人咁
人地做7個man day做完
佢用咗50個man day連模都冇

所以有乜老唔老定,我用一個man day做緊其他人做兩三日嘅嘢

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞