iPhone XS / XS Max 被指定價過高? Tim Cook:iPhone 已取代相機等產品

137 回覆
11 Like 167 Dislike
咁係你姐
唔通真係拎部iPhone 去影拳賽球賽咩
好似每次創新高價都係apple
iphone影相2年前仲可以話最靚,但 ip7 g年代已被追平,而家被反吸咗好耐
Tim Cook 瞓醒未
利申(an + iphone)用家
影相好過pixel 2先再吹啦
仲要pixel 3都黎緊
你新機連轉接線都冇點取代ipod
冇行貨
成個相機市場每年都萎縮緊
大部份人都用唔到你講果D MF/FF sensor, manual mode, 淺景深野

Apple 唔係要追DSLR level, 佢基本上只要做到 DC 9成野, 影出黎o既野係 good enough 已經夠做. 你睇DC 出貨量就知, 同10年前比真係無得比.....

手機影相最殺食o既功能係可以即時 upload 上 social media, 依樣野傳統相機好難俾到消費者.
同意既......
但佢話自己取代大光圈鏡頭......
Same here 成手Nikon 鏡
自從有左人像mode 支50.4已無出動過
雖然Tim Cock擺到明係賺錢至上
但我覺得佢又錯唔哂
一部smartphone的確取代到好多portable devices
大家都願意將以前分散買好多部機嘅錢谷哂落一部smartphone度
佢直接講個 Face ID, 7nm CPU 個 Development Cost 好大咪得 ... 再賣下廣告講個 iOS Development 同 After Purchase 既 Service.

已取代相機等產品係幾年前已經做左啦
用蘋果用左咁多年
今次咁貴 真係撐唔落
唔係無錢買 係個定價
破左自己對電話價格個心理關口

取代相機就笑左出黎
影開相都小會用電話影相啦
呢啲嘢一般人邊會聽得明/有興趣(除咗Face ID)
但佢話影相靚、打機順、聽歌睇片視聽享受一流、取代電腦呢啲大家覺得同自己有關
咁就會埋單
其他廠都做到佢既野,憑乜貴人幾千蚊?
依家好多 android 機影相都好好..
駛唔駛俾 1 雞野買你 apple
apple logo
如果無左M字額無埋突出鏡頭條氣會順D
外型要扣錢

哦 代替了甚麼
錢都算 冇左指紋UNLOCK真係狗都不屌
唔放大就可以囉
咁iPhone仲有OS穩定性/ecosystem/售後呢啲嘢嘅
呢啲都係錢
當然個logo都值錢
用 windows 都係呢 D 人
都唔係今日嘅事
點解釋今日先訂呢個價先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞