iPhone XS / XS Max 被指定價過高? Tim Cook:iPhone 已取代相機等產品

137 回覆
11 Like 167 Dislike
Login

Apple 於上星期正式推出 3 款新機,當中定價最高的 512 GB iPhone XS Max 更要價港幣 HK$ 12,499 ,讓不少用家抱怨定價過高。而 Apple CEO Tim Cook 接受 ABC 電視台訪問時,就為他們公司的定價策略辯護,指 iPhone 已取代用家的相機及影音播放器,用家已毋須額外購買其他電子產品。

Tim Cook 在訪問中表示,用家希望在iphone裡載有各項最先進功能,因此開發成本高企,所以 iPhone 售價一直高踞不下。他亦強調,新 iPhone 採用先進的處理器及鏡頭,用家更可透過景深控制功能取代專業大光圈鏡頭。而他亦重申, Apple 的目標從來不是以銷量最高為目標,而是以做出最好的產品為目標。

談及中美之間的貿易戰, Tim Cook 亦表示貿易是以雙方互惠為前提才能成立,因此相信兩國會在不久將來取得共識。當主持人指出, Apple 不少產品都獲得關稅豁免時, Tim Cook 解釋, Apple 產品雖然於中國組裝,但採用來自世界各地的原料,而且開發過程更只在美國進行,強調 Apple 是一間美國公司,將會繼續為美國國民服務。
用家更可透過景深控制功能取代專業大光圈鏡頭

笑死
而他亦重申, Apple 的目標從來不是以銷量最高為目標,而是以做出最好的產品為目標。

Gay cook, 你好意思講出口咩,你條仆街接手到依家做過啲咩
信徒落疊咪得囉
佢又講得岩wo

好多人因為iPhone
相機係用少左
淨係講長時間曝光影光軌都做唔到啦
取代相機同影音播放器
True
以前去旅行會帶部大機同一部dc仔影snap shot
而家唔係有乜特別景想影,成程一部iphone算
取代ipod
咁人哋 s9, note 都取代咗,又唔見咁貴
陳年舊物都好意思講出來比較
iOS 係 Apple 自己編寫

Android 係 Samsung 攞人哋嘢改少少就出
取代咗計數機 +$100
指南針 +$10
咁係咪都取代咗影相先
人地講緊硬件,關ios咩事
取代鬧鐘 +70
取代天文台 +1000
取代各國地圖 +650
咁一部三四千an機夠做到你d野啦on9仔
取代ipod+4000
iPhone 3GS 既時侯已經已取代相機 mp3 啦戇鳩.
呢個係鳩你賣咁貴既理由咩
total -$5820

咁樣 XS MAX 都唔係貴
係基佬玩市場定位問題。問心如果我仲係學生,都覺得iphone xs系列太貴,就算買得起都唔會買。
人哋強國牌子電話(國際版本),功能都秒殺生果牌
佢講價錢問題,我咪指出其中一個貴嘅原因喺邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞