異度神劍2 / 異度神劍2: 黃金之國伊拉 集中討論區(6)

497 回覆
2 Like 1 Dislike
學技能開咗 取消戰技 果個先
打起上嚟爽快好多
一次攻擊打幾多隻 視乎招式範圍

走位問題 睇你角色係咪拉咗仇恨 同埋對方招式範圍

唔想畀怪追餐死 可以升高啲lv 等佢唔敢挑你 或者 喺設定熄咗自動索敵 至少唔洗驚啲雜魚追殺 勁高lv嗰啲冇得救 當潛行驚咁玩

啱啱開始 技能唔齊 劍唔齊 戰鬥系統又未開曬 係玩唔到咩花臣 冇法
推返上黎先
終於玩到第4章
每日得少少時間玩玩得好慢
戰鬥系統大致上明白點玩
不過始終感覺上打一隻怪都真係幾慢
行行下路比怪打就係要返佢拖

最後都想問下幾個問題
1. D支線任務有冇需要打?
其實有時我都想解下
不過有D好似幾麻煩
要收集野既 又要搵邊到先有
D支線又會唔會好似nier咁解左會了解多D世界觀咁?

2. 整新神劍方面
D普通核心水晶係咪唔整都罷?
勇氣 悲哀 D LV又有咩特別?
基本上係咪用稀有度高D既就得?
到而家整咁多隻都係得2隻有高D稀有度

3. 最重要既問題
幾時同埋點先有黑絲光
1.你主線唔夠打果陣未做吓支線拎經驗,再去訓覺升lv
啲支線有部分係主線嘅延伸
例如你第三章整爛咗人隻船,個造船佬會想跳海自殺,個支線任就係幫佢再整多隻船

2.僱兵團唔夠人用嘅話可以用普通core開啲黑人出嚟用
佢地啲場景技能(火屬性之力,農學etc..)過障礙同收集材料會有用,最好就練
心相影響抽劍果陣出咩屬性多
勇氣最高=火水 正義最高=光暗
level好似只係機率再高啲咁解
姐係你想抽全game最難出嘅光屬kos-mos
就最好比正義心相最高嘅人抽劍

3.去商會甲板應該會有
搵個頭頂有獎盃icon嘅嗼嗼嗼
新手繼續留名 我岩岩有個發動+ 既系統一齊用大招

部機屎忽㾗買左 都係唯一一個game 入面好多物品都唔識用 睇攻略一章章咁去 好驚戲透,入面啲過場動畫無飛過 當動畫睇。 有無乜野要注意

同埋我抽核心水晶,史詩水晶未抽過 仲係dlc送個盒野度。應該有邊個可以留低 有邊啲劍可以唔洗留?
暫時未解過支線。同埋農場隻甲獸幾時開始餵佢好?

另外我睇 攻略佢話有十一個金幣寶箱 係咪一定要拎齊 新手太多野問sorr

之後仲有話要餵飽神劍。... 啲主角/神劍升級點數 我都係鳩加 會唔會對日後有影響?
古拉牛要養到lv99先可以刷,否則隻牛死左唔會復活
刷史詩水晶你可以上網搵下一大堆攻略,
大致要lv6x先可以開始刷,
原理係每出一次4連擊(破防->猛擊)隻怪會噴一次寶,
但基於要穩定快速出4連擊,需要既裝要後期先會打到,
所以前中期有水晶就先比妮雅用(建議),或者其他人都得,但盡量唔好比主角,前中期故事發展主角會拎到啲劍都夠佢用

劍主啲技能建議開左y,b技,跟住開取消戰技

記憶中就應該得隻古拉牛之外,
無乜野係做先做後會對遊戲有影響,
既然你捱得過頭幾章就盡情玩啦
咁我買dlc送左五粒史詩應唔應該拎出來首抽左佢先。
我準備到攻略快速刷黃金氣瓶一百萬教學了。有人生第一桶金買乜野好?
但連擊方面,我而家都係等隻奶破防,然後主角倒地,等浮空,第四招技係咪要轉刀 連出來?
有冇買online 有就backup咗先去抽

其實冇咩一定要買 去古拉洗50萬買核心 然後買啲甜品 同樂器 自動儲劍技同必殺技 個人覺得會打得爽快啲
最後一步連擊 如你有劍係有猛擊 梗要轉佢出嚟用嗰招 冇就等隊友幫你出 男主一周嚟講應該得兩把有猛擊 一把你劇情應該已經有喇 另一把dlc送嘅 op到會破壞遊戲體驗 建議遲啲先開嚟用
啱啱打完第4章又有一個新問題

最後打boos 弁慶同佐田
我就打左幾次先過到
打人力水係有
但係有幾次都係比人一招範圍技就團滅左
有時又比人打到浮空之後又秒左
D NPC又唔知做乜唔識救我就比人打打下死埋
想知咁比人團滅法係裝定其他野有問題定點?
仲有浮空 倒地之類狀態有冇得解除?

再一次多謝每次解答我問題既巴打
浮空倒地吹飛呢啲無得解除,
但好似可以裝道具減輕定無效

我自己玩法啦,初玩只睇少量攻略(搵路卡關),
無特別花時間刷野升lv,
隊伍有打手、補師、坦好好分工,
通常係到尾段boss瀕血爆seed先會輸
跟住我就轉easy mode過左佢算,
到可以用黃金瓶刷錢就買啲道具,武器呀野食果啲,
再轉返normal繼續推
一開始乜都唔齊就乜都妮雅抽
主控佢做補師破防
隊友做埋個三連擊 咁就推得好順心
我都冇特別去升lv
其他打boss個時同boss d lv 都係咁上下
隻game 又冇得避技
所以咁樣比人秒真係覺得奇怪咁
我個人執著應該唔會轉難度
怕boss大技就留返cut in 神劍技 姐係一用鏡頭會大頭個d
用個時會無敵 避左招

雙飛人Rex
みなさん!
『ゼノブレイド2』と『黄金の国イーラ』のビジュアル資料をおさめた書籍「ゼノブレイド2 オフィシャルアートワークス アルスト・レコード」が、2月2日に発売されますも!
大ジュージツの内容については、コチラをご覧くださいも!
https://www.famitsu.com/news/201901/15170424.html
亞馬遜訂左
屌你老母個結局
要睇埋credit
會唔會難買過係game入面抽
打完第5章
話說明明男主 妮雅 寅係最常用
但係LV後期加入既梅蕾芙 齊格仲高正唔正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞