[技能發動] 樓下執咗隻貓...

349 回覆
562 Like 17 Dislike
樓主好有愛心 好人有好報祝福你一生平安
希望貓仔健健康康
冇强硬要佢走就得
耍住佢地先
笑左 樓主加油
真係緣份黎架
快d帶佢睇左醫生
家人敢摸佢同佢玩應該就會冇咁抗拒
加油
睇左醫生先再加睇下有冇掃到晶片先 一步一步黎
佢哋唔識分嗲叫
又要出門 今晩去借外出袋

貓貓係都唔肯食驅蟲藥,餵咗入口㩒咗個口好耐都無郁,一放手就吐出嚟
可以點做?
試下左手細力「cool」住佢個口既兩側, 右手拇指食指夾住粒藥, 中指了開佢個口, 一下塞粒藥入去(盡量直入但唔好太粗暴), 左手再禁住個口唔比佢吐, 同時右手R下佢條頸睇下識唔識食
放心樓主兩星期後你屋企人會錫佢多過錫你
信我
吹吹個鼻 佢會被動吞口水吞埋
餵咗入口 之後Cool住個咀 跟住吹佢個鼻
有冇餵藥棒?

無呢個
試吓其他巴絲講既吹耳方法先
點先算吞咗?
佢好用力抵抗,我唔敢夾硬嚟
又到咗放工剷屎餵食後嘅治癒時間

佢成日係咁伸吓伸吓手揸吓揸吓咁,勁得意
而家咕咕聲住咁喺我腳上面訓著咗

今日家人都係喺度話隻貓成日係咁叫好似精神有問題,快d送走去
我話佢係撒嬌嚟,叫佢地摸,又唔摸...

條路仲有d長

聽朝勁早起身去睇獸醫,已經book好咗,仲借咗貓袋,希望一切順利

夜晩會去拎個好dd嘅砂盆
巴打加油
直程示範俾屋企人睇摸完就唔會叫嘛
一行開想去沖涼就係咁叫,又嘈醒家人

樓主可以試下用手秤起佢後頸
聽講後頸有個off制
秤起佢後貓貓就會靜落黎
幅圖既主人都係咁先可以餵到佢食藥
得唔得就唔知
但我諗可以一試
老老實實 樓主你唔捨得隻貓係正常
但都要考慮下屋企人
你個心係準備好哂養貓 但屋企人唔係 佢地對貓毫無理解 亦都唔願意主動親近
雖則話有啲父母會過多兩星期錫貓多過錫你
亦都見唔少係屋企人趁佢唔係度 扔咗隻貓或者俾其他人
勸你同屋企人傾清楚 你打算點做 例如俾啲時間大家試下 唔得就搵其他人接收 同埋你都要解決隻貓叫嘅問題 佢都明顯地有分離焦慮 要諗辦法點解決 你無理由24小時陪係佢身邊 或者要屋企人長期摸佢
我明要送走隻貓係困難同難受 但要諗下萬一屋企人送佢去一個你未知嘅地方 呢種感覺係難受十倍
當然希望你屋企人係願意接受隻貓 但你都要認真同屋企人去傾 試下站係對方立場去諗 再講清楚
祝福你同貓貓
老一輩對貓既認識, 認知係比較奇怪
如果樓主你經濟上, 生活上許可就的起心肝長養啦
都可以試吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞