【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXVI

1001 回覆
8 Like 1 Dislike

https://open.spotify.com/track/1Aa135WXz1xZCFMrwagfM8?si=vV-Ej0XMRP2PyCcB-brR7g

You're not feeling so good
But you don't talk about it
So that I won't have to tell you
That I don't know why I feel how I do

Keep on breathing through the pain
Don't hold on to the sorrow
I'm reaching up into the night
Just say we will make it 'til tomorrow
Just say we will make it 'til tomorrow
Blur’s Graham Coxon releases a special new single on Parlophone Records. Falling is a double A-side single which was written by the talented, but unknown song-writer and musician Luke Daniel. One side features Falling recorded by Graham and the other features Luke Daniel’s original recording of the same track. Proceeds from the sale of this single will be donated to CALM (the Campaign Against Living Miserably), an award-winning charity dedicated to preventing male suicide, the single biggest killer of men under the age of 45 in the UK
隻碟差唔多首首都係開頭冇乜嘢
但個情緒慢慢去到最後會好強烈
我覺得好勁
呢啲碟通常好襟聽
今晚冇買飛, 聽碟算

https://www.xiami.com/album/2103926641
Pale Air - Neo Shoegazer (2018)
有無人去睇snail mail
ed droste 喺香港

beyond 驚喜
#alternative rock

呢隻係beyond喺97年回歸後出嘅album
大部分歌探討中港關係
有對香港「回歸」後的擔憂《回家》、《驚喜》
同埋憤怒的《管我》
《霧》表面上係情歌,實則有弦外之音暗示香港對英國人離開的心情
dream pop +迷幻feel
《無事無事》諷刺中國當六四無發生過(有人解讀係日本篡改二戰歷史)

《緩慢》改編黃家駒作俾佢細佬家強嘅《冷雨夜》
編曲好過之前首《冷雨夜》,唱就…家強喺呢首《緩慢》扮得好似佢哥哥

最後首歌《不朽的傳說》又係家強懷緬哥哥

呢隻album黃貫中作曲嘅歌好過黃家強嗰幾首
黃家強連葉世榮首《無事無事》都鬥唔過
黃家強得首《深》叫做好少少,其他都麻麻地
冷雨夜你老母生癬唔係不嬲都係減弱唱嘅咩
啱啱聽左首緩慢
變左國語詞都改變唔到你老母生癬既事實
點改都洗唔到底
呢句野無撚厘頭得來太撚順口 真係改唔到
遲d買飛 beach house無哂飛啦

beyond 驚喜
#alternative rock

呢隻係beyond喺97年回歸後出嘅album
大部分歌探討中港關係
有對香港「回歸」後的擔憂《回家》、《驚喜》
同埋憤怒的《管我》
《霧》表面上係情歌,實則有弦外之音暗示香港對英國人離開的心情
dream pop +迷幻feel
《無事無事》諷刺中國當六四無發生過(有人解讀係日本篡改二戰歷史)

《緩慢》改編黃家駒作俾佢細佬家強嘅《冷雨夜》
編曲好過之前首《冷雨夜》,唱就…家強喺呢首《緩慢》扮得好似佢哥哥

最後首歌《不朽的傳說》又係家強懷緬哥哥

呢隻album黃貫中作曲嘅歌好過黃家強嗰幾首
黃家強連葉世榮首《無事無事》都鬥唔過
黃家強得首《深》叫做好少少,其他都麻麻地
冷雨夜你老母生癬唔係不嬲都係減弱唱嘅咩
啱啱聽左首緩慢
變左國語詞都改變唔到你老母生癬既事實
點改都洗唔到底
呢句野無撚厘頭得來太撚順口 真係改唔到

https://www.youtube.com/watch?v=2Ydo78YrMvI

kurt 後面d嘶叫聲唱法真係好好J
其實呢度有無人覺得nirvana既歌好普通,有過份吹捧既感覺?定得我一個會咁覺得
入心
聽到好辛苦
聽多咗jazz同classical我而家聽好多歌都好普通
sigur ros個鼓手俾人告metoo
唔好對好入座會舒服d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞