【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXVI

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
Apple個approach一向都係情願部機熱
都唔想部機太嘈(風扇轉慢啲冇咁嘈,但air flow會少咗,所以部機會熱)
所以你部機如果太熱嘅話
可以試下裝Macs Fan Control改快把風扇

不過如果部機唔係熱到你完全做唔到嘢嘅話就由佢啦
搞錯嘢整死機仲大鑊
我部MacBook長期70度都係咁
做咩先
做文書長70同壞左散熱冇分別
文書+幾十個chrome tab+成堆app喺background長著
新嗰部mbp個thermal solution散唔到第八代U啲熱
但一用app夾硬谷大把風扇其實係降到溫
揺らぎ - STILL DREAMING, STILL DEAFENING

https://www.youtube.com/watch?v=uV1vdm6EE-8

Shoegaze

寫書原來好難
我只係上連登同天文台
好聽
今日聽左 pavement - brighten the corners

car seat headrest - twin fantasy

打風聽好爽

一聽愛上

Low - Double Negative

想上去睇tim

尤其係最後一段
二千年係emo俾主流收割濫用嘅黑暗時代
雖然我都好鍾意The Used/ Finch/ Underoath etc.
但成個scene都唔係真正延續緊八九十年代由Ian MacKaye/ Fugazi/ Sunny Day Real Estate/ Cap n’ Jazz/ American Football etc 所做緊嘅音樂,反而underground emo scene 仲承傳得好啲
同女睇幾好
第一隻碟好浪漫
OKKYUNG LEE - NOISY LOVE SONGS

Modern Classical/ Free Improvisation

https://itunes.apple.com/album/noisy-love-songs/1189661011
https://www.youtube.com/watch?v=_cHYrOl4oo0
麻麻地呢隻碟但friend of the night
呢張碟幾浪漫, 好多位都似聽以前既grimes
香港人係咪真係奴性重到咁...

我唔信有咁多打工仔份工都係urgent要on time返到, 或者真係需要盡早返到
如果份工性質唔係需要咁樣, 咁見港鐵多人成咁都仲走去逼係咩意思?
你返到去都lunch hour啦
就算你好熱愛返工,都要諗下有冇效益架
係咪話比人聽自己逼餐懵, 公司會加你分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞