【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXVI

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
idles搞埋artwork exhibition. 隻碟真係好正

My 2018 Top 10 album ready
top 1 for me, 因為今年聽得太少新碟, 唔知有冇十隻
好難數10 隻
Amen Dunes - Freedom
Deafheaven - Ordinary Corrupt Human Love
Death Grips - Year of the Snitch
Mac Miller - Swimming
Devon Welsh - Dream Songs
Idles - Joy As an Act of Resistance
Kali Uchis - Isolation
serpentwithfeet - soil
Sophie - Oil of Every Pearl’s Un-insides
Snail Mail - Lush
AAL - 2012-2017
Gaika - Basic Volume
Yves Tumor - Safe in the Hands of Love
Noname - Room 25

我暫時會喺呢堆度選10隻
但講真得兩三隻我覺得真係有年度嘅感覺
我唔撚識揀
年年選完好快已經唔記得自己選咗啲乜
今年我最深刻嗰隻可能係Mac Miller
因為佢出完隻碟冇耐就死咗
隻olafur arnalds 今日先到
送俾你賀中秋
AAL會係我既年度頭三
今年唔多記得聽咗啲乜
好唔鍾意電話影相
一係無viewfinder
二係個比例硬係唔係3:2
慾望把眼前的地板鋪滿
你用緊勁相機梗係睇唔上眼smartphone嘅攝影質素
今年係好眼花繚亂嘅一年
呢啲年份一係過多幾年之後就冇人記得
一係就孕育到好多未來之星/新方向
好撚耐冇聽
而且冇乜印象

但聽返又覺得熟口熟面, 有親切感

唔知三五七年後聽而家聽既野會點呢
Low新碟真係好正,正式入坑
完全唔關事
係使用習慣問題

Iphone影啲相幾靚都好我都覺得唔就手

巴打有無多d呢種jazz piano介紹下 中曬毒
graham cock神 應該係我等咗最耐嘅show, 我以為呢世都唔會睇到佢

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞