[年經]一人一篇百看不厭潮文

182 回覆
685 Like 16 Dislike
是咁的,小弟呢幾日每晚都好夜訓
加上無窮既壓力,燥熱,令到我生左好多好多暗瘡,面上生成點唔講啦
唯獨是有一粒真係好撚狡猾
面上有地方你唔生
頭到有地方你唔生
頸到有地方你唔生
屎忽都大把地方你唔方
點解偏偏要生係粒lin隔離?
ok,我明白你感受,你想出眾嘛,你睇唔起其他暗瘡嘛,你想上位嘛
但係點解你要生到成粒lin頭咁?
我一除衫照鏡自己都嚇左跳,點解我會有三粒lin既?
作為你既宿主,我真係要同你講「位唔是咁上的」
生暗瘡呢d野好平常,我接受到
話說有日同朋友去踢波,約左6個,黎左5個,仲有一個係途中
踢到咁上下覺得熱咪除左件衫囉,點知班仆街指住我粒lin黎笑,話係連生lin
隔離玩緊個班小朋友見到呢到咁歡笑,就走過黎,見到我心口就問佢地老母「媽媽,佢有三粒架,點解我得兩粒既??」,點知佢老母答佢「個哥哥壞人黎,偷左人地個粒,佢咪有三粒囉,唔準睇唔準睇!」

之後個個遲到既朋友黎左,見到班fd笑到咁開心,問咩事,我冇理啦咪繼續飲水
點知條友突然衝埋黎,捉住我,話我偷左佢粒lin,佢都痴撚線
原來之前佢去踢波個陣冇著衫,入左波之後學d足球員。。。
到左今日佢仲煩住我要我比返粒lin佢,我話「個粒暗瘡黎,已經消左啦,唔信你睇下」之後除左件衫比佢,佢都係唔信,仲話我收埋左佢粒lin,佢都on99
所以大家如果生左粒好似lin既暗瘡,快d 吱左佢
廠長英文潮文
呢篇達哥演繹得好正
diu ,no chinese

i diu le lo mo chow hi

u want do what seven??

if you want 1on1 ,u come

i fight,u,u know??

my power powerful

KO you,you sun of bitch
佢就係原來
本來今日條女生日 比佢話事揀去邊到食飯 今次仲要係我請
條仆街就揀左間好撚貴既西餐廳 我都唔撚識讀間餐廳既名 我見一塊死人扒都成幾百蚊
但見條女生日 好 今日我忍9你

入到去 我就同女朋友坐左係個卡位到 個WAITER(鬼佬)走埋黎問:what can I help you?

雖然我英文真係中一二程度 不過喱句都唔算難到我
我女朋友用英文話 想要拎個MENU睇睇
由於入面全部英文我都唔多識 所以我就話跟女朋友點餐 佢要咩我要咩就算

個鬼佬又走番埋黎問左句野 我剩係聽到:what xxxxxxxxxxxxxxxx like?

我女友就點左2個DINNER SPECIAL 之後個鬼佬又問:what xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx?

我仍然係聽唔明 女友就同佢講:WELL DONE!

我聽到喱到我大約就GET到 我估個鬼佬問佢覺得喱間餐廳既質素/員工服務/態度點 因為我見女友都讚佢

個鬼佬轉另轉頭問我:whatxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx?

我好自豪 充滿自信 大大聲答: GOOD JOB!!

個鬼佬就呆哂 唔明我無啦啦做乜講GOOD JOB咁

女友見到 即刻幫我答:WELL DONE

個鬼佬點點頭 就行左去 我其實到而家都唔明白 到底讚外國人係咪一定要用WELL DONE?

點解講GOOD JOB佢反而又呆哂又聽唔到咁既??? 有冇巴打可以幫幫手教我
有一年情人節,室友和女朋友約會去了。我一個人在房間裏。我把浴室的燈燈開,把熱水燈開,浴室裏就霧氣騰騰透出光亮,像一個神跡顯現。我在隔著一個客廳的房間裏上網,寫日誌,發微博,假裝自己正在等一個女人洗完澡,出來陪我做愛,但其實水是我開的,浴室裏沒人。

我的室友回來了,帶著一個女孩,他很吃驚的看著浴室,

“你帶了人回來嗎?”

我本應該誠實,但真相太可悲了,我回復的是:“恩,我帶了人回來。”

他拍拍我,說好小子,真看不出來呀,那就不打擾你了,便神色隱秘的一笑,和他的女友鑽進他的房間了。

但其實浴室裏沒有人,水是我開的,過了一會,我覺得這樣很浪費,就把水關了回到自己的房間睡著了。

後來我的室友就跟人說,我有一個女友。別人就一問我,你有一個女友嗎。我怎麼說呢。我只能說是,恩,我有女朋友。

因為我不能告訴他們水是我開的,臥室裏沒有人。

所以我度過了一段麻煩的日子。我不能和機油們出去了,因為他們聽說,我有個女友。

“去陪你的小情人吧”,他們一群人哄著趕走了我。

工頭福利發電影票,他們給了我兩張,我裝作很感謝的樣子,可是我從哪兒找另一個人陪我去看電影呢。所以我一個人,旁邊的位置上放著我的爆米花。

“你和你的女朋友吵架嗎?”他們問我,我該怎麼回答呢。我說,不經常吵,這是真的,恩,我們沒吵過架。

有些時候他們見不到我的女朋友,就很奇怪,為什麼見不到你的女朋友呢。而且有些心直口快的女孩說,你從不給你的女朋友買東西,還說,不吵架,就是冷戰了,分手了。所以我被她們拉著買了一些女人的小玩意,有些東西真的不錯,我想,在我送給她的時候,她會很高興吧。

後來他們還是沒有見過我的女朋友,一直都沒有。我怎麼辦?告訴他們浴室裏沒有人,水是我開的?不行,我說不出口。沒有辦法,我買了一些衛生巾,不常見的型號,還有唇膏,一些粉底。

有人走進我的房間,說這些東西是誰的。

“那些是我女朋友的,因為她有時候在我這裏過夜,所以我為她準備了一些常用品,比如衛生巾,這個是她特別用的那種。”

女人聽完淚眼婆娑,揪她男友的袖子,你看看人家的男噴油!他身邊的男人露出了不好意思的神色。

誰會不信我呢?誰會不信我有個女友呢。只是她性格怪異,不愛見人而已。

我隔三差下給衛生巾滴上可樂,扔進廁所的垃圾桶裏,我上班前在粉底上揩一下,抹在臉上。要是有一部相機留下每天我臥室內的照片,那些東西部在一天天減少,看起來就好像有個隱形女友一樣。反正人人都相信我有個女朋友,沒人會發覺浴室裏其實沒有人,水是我開的。

又過了很長時間,工頭找我去辦公室,面帶關切,莫名其妙給了我一天假,隔壁桌的兩個女孩面帶同情的看著我,鼓勵我,像我這麼好的男人,肯定能找到更好的。我才知道有人看到我一個人去看電影了,還看到我一個人坐了兩個人的位子,在電影中間哭。

哦,原來我是失戀了,雖然那部片子很感人啊!

我簡直想痛駡自己一頓,這是早就可以通往解脫的一條路,我早就該這麼說啊!衛生巾和粉底太貴了,化妝品我都買了Chanel的。我不知不覺這麼過了好長時間,都沒有錢付房租了!

我揪著自己的頭髮,很痛苦的樣子,我看見她們又捂著嘴,用手護住鼻樑兩邊,向眼睛裏扇風,背過頭。終於,還是有一個人忍不住還哭了。

我沒哭,我跟我女友沒什麼感清。

我又單身了,吃過兩頓安慰飯之後,一切又回歸了生活的平靜,有女孩要給我介紹女朋友。

“他為她女友買專用的衛生巾呢!”她們不厭其煩的說,講了很多我部不知道的癡情故事。是嗎?那個介紹來的女孩偏過頭來看一眼我

我怎麼辦,我只能說,是啊,難道要我告訴她,浴室裏沒有人,水是我開的。

我跟那個女孩出去了兩次,後來她委婉的把這事分了

“你的心裏空落落的,我感覺你還愛著她,我沒信心取代這個位置。“她眼紅紅的。臨走,還給我一擁抱。

這姑娘真有意思。我沒有女朋友,浴室的水是我開的。但我不能告訴他。

後來就沒人給我介紹女朋友了

經她這麼一點撥,我開始想念起我的前女友來,然後我想起來,我沒有一個前女友啊,浴室裏沒有人,水是我開的。

又到了一年情人節,還是那個室友,和一個不同的姑娘出去了,我一個人在屋裏上網

我那時候想,不知道那一年情人節,我究竟是因為什麼把浴室裏的熱水燈開呢?我一個人點著一根煙,在昏暗的燈光裏,感覺很靜,想了很久,突然想起來,原來我是在想像有一個女孩是屬於我的。

沒有抗拒這誘惑力,我打開燈,扭開熱水,浴室裏就霧氣騰騰透出光亮,像一個神跡顯現。這時候,我的室友摟著那個女孩回來了,他看著浴室,先是好奇,接著露出了驚訝和欣喜的神色

“是她回來了?”

他旁邊的女孩看起來高興極了,對我室友說:“是你跟我說的那個嗎,是他以前那個女朋友嗎?”

兩個人調子都變了,在客廳裏高興的又蹦跳,好像約瑟和馬利亞。

不,我說。

浴室裏沒有人,水是我開的。
十九年了!終於鍊成了腎者之石!!
仲要聽達叔講再加黎特畫圖既片

同埋公屋潮文

睇幾多次都覺得好好睇
四五千點投資好
講真,四五千話多唔多話少唔少,我建議你上大陸搞生意,香港已經冇咩發展空間喇。你先去買兩張廣州直通車飛,就400蚊,再去信和買1000蚊咸碟,同佢講大量買打個折,應該買到50隻以上,要買鬼妹同日本妹的,唔好買其他,理由下面再講。

坐到上廣州你手上仲有100蚊,去買包雲煙5蚊,然後係車站旁邊睇下邊個蛇頭鼠眼,打個眼色比佢佢就知你想唱假人仔,90蚊唱500蚊番黎,同佢講要唱散唔要100蚊紙。唱完拎包煙出黎問佢食唔食,佢見你幫襯佢就有計傾,你打蛇隨棍上問下邊到賣咸碟好。

將淨低果5蚊打散,用1蚊搭巴士入城,搵佢講既地方。然後搵間士多買罐可樂,比唱番黎既假50蚊佢,找番47蚊真人仔,袋好準備最後用。

等到日落你就開始擺地攤,乜都唔洗,只要擺一塊黃布企係隔黎人地就知咩事。大陸憤青最憎架仔,暴發戶又媚外,你d架妹同鬼妹碟勁好賣。d碟唔係跟身,搵條後巷收好,有人黎就帶佢去收貨,一隻賣佢100蚊,一路賣一收收錢之餘一路將你d假人仔唱番晒出去。

賣完50隻,你應該已經賺到5000蚊,連埋你本身果47蚊+4蚊,已有5052蚊,你既利潤100%,冇野好搵得過咁。如是這你重複50,你既複利率收益已過億,可以買張武漢高鐵飛坐去溫州,用現金收購就黎執既廠,再請人造名牌手袋當真賣,不出3個月可翻10倍,到時應該有正牌注意到你,同你打官司,你就比5000萬個官庭外和解,跟住執左間廠,渣住9500萬番黎香港準備買殼股上市。

上市後洗人去蒙古做假新聞,話你間野挖到地下有稀土,即時炒起隻股,3日內再賺10倍,然後配股比基金佬配到自己既股份唔夠5%,你就正式引退,求其捐1000萬比仁濟醫院拎個名人身份黎做,再洗100萬登7張報紙支持政改同起高鐵,等特區政府頒大紫荊比你。

最後一步,就係等,等咩野?等天災。你最後需要既係一個機會,一有大型天災係內地發生,你捐會副身家上去,然後係街執垃圾比香港傳媒影到,舉世讚美你,1年內就做人大。

做人大後你有得選舉共產黨既常委,選自己,呢個時候唔好忘記你當初留低既47蚊+4蚊,去搵萬里,佢係中共前朝唯一未死既大佬,你拎呢52蚊出黎話係你全副身家,佢會深受感動,重拾共產黨當年起義既激情,結果拉人隊幫拖投你,以佢既影響你你足到被委任為黨主席,去到呢步,唔洗再講啦...
仲未有渣 ga 渣 ga
兒登仔冇人識潮文
有無人搵得番大家樂食飯要廿幾蚊個潮文
啲人話香港係文化沙漠
依家咁睇啾根本係無稽之談
大家對文字嘅熱愛係超越世上任何一種情感
就算喺一個講女人嘅post都可以一張圖都無
單純咁去用文字嚟交流
好純真好超脫
想當年我仲讀緊BAND 3中學

有條MK撚狗咁撚我, 話約我隻揪
佢以為自己有腹肌就好撚好打

(但其實我當時己經舉左兩三年鐵,一直有飲奶粉
不過我BULK緊, 即係夜神起義 Bane 果種大隻型
所以D肌肉線條未現到出黎)

我D 毒撚FD 嚇撚到標尿
「唔好同佢打呀, 佢有腹肌架」
「你痴左線咩, 你見唔見到佢幾咁FIT 呀」

我心諗話你怕你嬲
有腹肌唔等於有力量
我笑笑口咁答應左條MK 放學去籃球場打過

fast forward 去到決戰時間
成班同學企哂係側邊睇
佢就除左件校服
成個小丑咁係到谷佢果幾舊腹肌仔
見到成班以為佢好好打果個情景,我真係快忍不住笑

雖然最後佢打到我仆街, 牙都甩埋
但完全同腹肌冇關
中秋蓮蓉屎潮文
知吾知自己好撚戇鳩?
我都忍左你好撚耐
日日扮撚哂大家姐
認真講 係F.1女仔最壞係我同凱婷
你要扮我地吾會阻止
哈 點知你越扮越衰
有啲野我同凱婷都未出聲
有時連班男既都未出聲啦
幾時輪到你出聲呀?
有啲野心照架
壞學生?你做到咩?
吸煙飲酒介手就代表壞囉
你連扣分 係學校搞事都吾敢啦
點做壞學生呀? 小姐
你想學我地咋嘛
入黑社囉 係學校搞事呀!
最好學理我負分都要比人繼續扣
你敢?你連續兩支煙都食吾撚到啦
學我地?!算把啦 傻系
岩岩打邊爐,阿媽唔知做乜買辣底
算la,我照食,真係頂唔順
跟住沖左d滾水
我老豆猛係度話我渣渣渣
對話:
仆:渣ga
我:咁我唔食得辣a ma
隔左一陣
仆:乜咁渣ga
我: ---->忍緊
仆:惺咁渣ga
我:屌,我係食唔到ga,la洗唔洗嗌我渣a(好大聲咁講)
跟住佢惡過我
仲想打我,屌
我韾韾地
返入房打呢編野
過左一陣,我阿媽同我講+滾水比我繼續食
我話唔要,
之後條仆街又嘈
仆:由得佢la,岩岩咁大聲同我講野,想聲巴佢
阿媽幫口話講笑
我又忍唔9住
我:你講笑就得,我講笑你就韾
跟住佢又話,你真係以為唔驚我打你,依家你係老豆定我係老豆
我又同佢講,你咪a你,我報警tim a
跟住佢冇出聲
痴線
lm
梳li囉
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?message=3245257

我發現最近有個趨勢,d男仔好多時都鐘意走入廁格痾尿 我覺得呢個風氣好差。咁樣做唔單止唔衛生(容易淝濕個廁板),最重要既係,喪失左男性既尊嚴 做男人既,痾尿一定要響尿兜痾,你一入廁格,就表示你係懦夫
從古到今,痾尿都係男人之間既較量 如果你同朋友一齊落bar,坐坐下佢突然同你講︰「痾番篤尿先。」 佢其實響度挑釁緊你 係呢個時候,如果你答︰「我又去。」 即係接受佢既挑戰 但係如果你唔出聲,又或者話︰「我都唔急。」 你就即係認輸,今晚個場d女,你無資格溝
唔駛講,入到廁所,梗係唔可以入廁格痾 入廁格痾尿,一世都抬唔起頭做人 有自信既,應該揀最出果個尿兜,至於邊個為之最出,要視乎個別廁所既格局 我去過最正既場,一開門就會見到個尿兜,而且個女廁係正男廁隔離,成班囡囡響出面排隊去廁所,一有人開門入黎,係最出個尿兜痾緊尿既人就會俾出面d人見到哂 係得呢個尿兜痾尿既,都係男人中既男人

不過家陣已經好少呢d場,依家d廁所唔知做乜,硬係要響尿兜同尿兜之間加塊野遮住,一下唔留神真係以為入錯左女廁 有次我個鬼佬朋友黎香港,一見到我地d廁所咁既格局,就冷笑左一聲 我知佢個心一定係諗緊「東亞病夫」四個字,我覺得好羞恥 果晚我含淚寫左封信去康文署,要求佢移除公廁入面果塊死人板 其實一個「真正既男廁」,尿兜同尿兜之間果塊板根本就唔應該存在 入得黎痾尿既,就預左要同人較量,痾尿痾到遮遮掩掩,不如鴨尿片算喇
男人之間既較量,通常睇三點︰
1外觀 外觀包括大小、形狀同色澤。有d小朋友以為果度愈大愈好。其實大錯特錯。大而拙者,笨柒也。除左size,我地仲要睇形狀。至於點為之好既形狀,確實大有文章,不宜在這裡詳談。簡單講,頭與身既比例要恰當,唔好頭大身細或身大頭小。顏色方面,一般既標準係愈黑愈好,黑表示你身經百戰;淺色表示你乃初哥一名,俗語有云︰青頭仔是也
2射程 愈遠愈好,如果你企得前過隔離條友,你就輸喇。但係記住要量力而為,無咁遠射程就唔好企咁後,行規規定,滴左落地既要乃番
3水柱既勁度 尿柱開义果d就擺到明係腎虧,即敗。好既尿柱一定係夠集中,集中得黎仲要夠粗。如果你既尿柱係有力既話,打落個尿兜度,聲音係清脆既,就好似d鑽石互相碰撞咁
另外,我有一段時間好鐘意入女廁痾屎 事先聲明,我唔係變態佬,我唔會執佢地用過d m巾黎聞,亦都唔會響入面打飛機 我入去真係為左痾屎,不過我既痾法有小小特別 我入到去唔會即刻痾,我會等有人入黎先開始痾 聽到有人入黎之後,我會好用力咁爆d屎出黎 唔知點解,我好鐘意俾人聽到我放屁痾屎既聲,一諗起佢地聽到我屎眼發出既聲音,我就會痾得好舒暢

再講多次,我唔係變態,我只係鐘意痾屎俾人聽,就好似有d人鐘意唱歌俾人聽一樣 不過我已經好耐無入女廁,因為驚俾人捉到以為我係變態佬 依家我痾屎既時候會求其打個電話,然後痾俾電話入面既人聽 如果你接過d電話,一聽就砵砵聲既話,好有可能係我打黎
割扒Jer Jer聲
我不知道該回什麼,只好貼上乳酪蛋糕做法 自己做健康又好吃 準備所有材料。低筋麵粉過篩,奶油放入耐熱容器裡,隔水加熱使其融化。檸檬清洗乾淨外皮再刨絲及榨汁備用。先將奶油乳酪放置於室溫軟化。 製作餅皮,餅乾放入較厚的食物袋中,用桿麵棍敲碎。 製作餅皮,餅乾放入較厚的食物袋中,用桿麵棍敲碎。 將融化的奶油稍微冷卻後備用。 將融化的奶油稍微冷卻後備用。 將奶油倒入餅乾袋裡,攪拌混合。 將奶油倒入餅乾袋裡,攪拌混合。 將做法4.倒入模型中,用杯子或湯匙等工具輕壓,使其鋪滿模型底部,然後放入冰箱冷藏定型。冷藏約30分鐘以上即可。 將做法4.倒入模型中,用杯子或湯匙等工具輕壓,使其鋪滿模型底部,然後放入冰箱冷藏定型。冷藏約30分鐘以上即可。 將香草豆莢剖半,用刀片刮下香草豆莢籽。 將香草豆莢剖半,用刀片刮下香草豆莢籽。 製作起司蛋糕的麵糊,將軟化的奶油乳酪用橡皮刮刀攪拌,並加入酸奶及2/3的細砂糖攪拌混合。 製作起司蛋糕的麵糊,將軟化的奶油乳酪用橡皮刮刀攪拌,並加入酸奶及2/3的細砂糖攪拌混合。 均勻混合後,加入蛋黃攪拌至表面光滑(這時可改用打蛋攪拌器),接著加入鮮奶油同樣攪拌至表面光滑。 均勻混合後,加入蛋黃攪拌至表面光滑(這時可改用打蛋攪拌器),接著加入鮮奶油同樣攪拌至表面光滑。 加入香草籽及過篩的低筋麵粉一起攪拌均勻。 加入香草籽及過篩的低筋麵粉一起攪拌均勻。 再加入檸檬汁及檸檬皮(絲)混合。 再加入檸檬汁及檸檬皮(絲)混合。 使用一個乾淨的調理碗加入蛋白,剩餘的細砂糖分兩次倒入,並同時用電動攪拌器攪拌,打發至蛋白霜的尖端會往下低垂的柔軟程度。 使用一個乾淨的調理碗加入蛋白,剩餘的細砂糖分兩次倒入,並同時用電動攪拌器攪拌,打發至蛋白霜的尖端會往下低垂的柔軟程度。 加入一半的蛋白霜至起司蛋糕糊中攪拌均勻。再將起司蛋糕糊全部倒回剩下的蛋白霜裡攪拌均勻,動作快速而輕巧。 加入一半的蛋白霜至起司蛋糕糊中攪拌均勻。再將起司蛋糕糊全部倒回剩下的蛋白霜裡攪拌均勻,動作快速而輕巧。 在模型底部包上錫箔紙,(避免隔水加熱時水份會流進模型裡)接著倒入麵糊,用橡皮刮刀將麵糊表面刮平整。 在模型底部包上錫箔紙,(避免隔水加熱時水份會流進模型裡)接著倒入麵糊,用橡皮刮刀將麵糊表面刮平整。 烤箱先預熱170度c備用。烤模放入大烤盤裡,注入約2cm高度的熱水,放進烤箱以170度c烘烤40分鐘,接著再用160度c繼續烘烤10-15分鐘。搖動模型時,蛋糕表面會像布丁般緩緩搖動的半熟狀態,即代表完成。請依各家烤箱的不同,烘烤時間可做調整。 烤箱先預熱170度c備用。烤模放入大烤盤裡,注入約2cm高度的熱水,放進烤箱以170度c烘烤40分鐘,接著再用160度c繼續烘烤10-15分鐘。搖動模型時,蛋糕表面會像布丁般緩緩搖動的半熟狀態,即代表完成。請依各家烤箱的不同,烘烤時間可做調整。 蛋糕出爐先冷卻後,再放入冰箱冷藏1個小時以上。用刀子沿著模型輕輕劃一圈,取下蛋糕即完成。 蛋糕出爐先冷卻後,再放入冰箱冷藏1個小時以上。用刀子沿著模型輕輕劃一圈,取下蛋糕即完成。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞