[觀察者系列]《混沌虛無》(5) [本季完]

1001 回覆
668 Like 6 Dislike
咩呀。。。嗰個唔係小美嚟嫁咩
呀, 你岩, 搞亂左2條女
小美嗰下太深刻啦。。
小美看著高速接近的汽車,她大可以加快腳步閃開,但是她沒有做,她一動不動的站在路中心。

「小心啊!」

「撞啦!」

「啊!!!!!!!」

兩旁的路人比小美還要緊張,小美的腦海中只有一個念頭,就是死。

也許只有死才能夠讓小美忘記徐丹青。

一位繫上馬尾,穿了一身跑步服的年輕少女,突兀的出現在小美身旁,只見少女眼牟中出現時鐘圖案,整個空間的時間就靜止不動。

「時間河流。」

整個世界除了少女之外,所有東西都靜止不動,就像被凍結似的。

少女用憐憫的眼神看著小美,然後大喊一聲:「廖遠吉!!!!!!!」

她身旁的空間頓時出現一道空間裂縫,一位短衫短褲的年輕人慢步而出,睡眼惺忪。

「呵欠……乜嘢事?」

「你睇你!」

「吓?」

「你睇下你做咗啲乜?你明明知道『妒忌』改寫咗徐丹青嘅記憶,搞到佢唔記得咗細個嘅淑盈,個陣你又唔出手阻止,唔係,件事一定係你安排嘅!好嘞,依家又搞到小美佢生無可戀,你咁做到底想點啊?」

廖遠吉用天真爛漫的表情笑著說:「完全唔關我事嫁喎,或者我有默許妒忌咁樣做,但係依個係佢自己嘅決定,話說回來,徐丹青的確做出令到小美失望嘅事,你連依件事都賴落我度未免有啲不近人情。」

少女一手拍在廖遠吉的肩膀上,「我唔理,快啲幫我搞掂佢。」

廖遠吉按著手臂,搖頭輕嘆,「你都已經步入神明七階嘅第七階-不生不滅,點解仲咁關注依堆螻蟻嘅生死?」

廖遠吉單手捏一法訣,包括小美在內的三人,去到一個混沌空間。

小美進入昏迷狀態,在二人中間飄浮。

廖遠吉打了一個響指,一面大鏡出現在他們身旁,大鏡顯示著一個小鎮。

「人類係大千世界入面,只係好渺小嘅生物……」

廖遠吉雙手一拍,鏡中的小鎮就被天火燒毀。

「好輕易就會被抹殺,」他並出劍指往鏡面虛點,小鎮又回復原貌,「又可以好輕易創造,佢哋根本就唔知依個世界發生緊乜嘢事。」

「咪講咁多嘢啦你,快啲搞掂佢。」少女怒道。

廖遠吉深深嘆了一口氣,「好好好,搞就搞。」

廖遠吉的一雙眼牟,各出現一個陰陽魚圖案。

「混沌。」

一陣黑氣包圍小美,把小美的部份記憶封印。

廖遠吉取出一枚銅幣,扔上上方,「逆天幣,因果破壞。」

銅幣發出光芒,照射在小美的身上。

「搞掂。」廖遠吉拍拍雙手道。

「嘿,咁我放返佢返去啦。」少女提起小美。

「放啦……」廖遠吉合指一算,「放佢返去美國,放返佢家人身邊。」

「OK,無問題。」
有文未
輕輕一推
推到子爭巴返嚟更文
btw 幾時講嫁?
我記得早排子爭講嘅
無直接講過好似
今年內出唔出文
應該出吓話,依家先10月
我記得有人問,之後你話有
唔知你休季休幾耐
唔係對上一篇亂之章有句旁白唔直接提過吓?
可能佢地當左個句野係你直接講
唔記得啦
好想睇故
子爭不如出住外傳 小篇等等果啲啦....

好想睇單春
而家起碼知道今年內會有文
真?
睇#638
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞