[觀察者系列]《混沌虛無》(5) [本季完]

1001 回覆
668 Like 6 Dislike
出文係唔係都係system話事
歐仔=>先生>>>>>>>system
我話事
想問下子爭點解有次魔門中人殺入魯山殺左好多弟子 到搞到萬箭棵樹佢先出手
但又講佢好重視宗門,為左保護宗門而放棄係域界戰場到變強既機會既
好似之前問過係話俾機會d弟子透過戰鬥去成長
橫掂佢係後面睇住控制到個局面
多謝巴打解答
sorry平時成日追故模式
今日打風,子爭有無專心寫故?
剛剛先喺大陸返香港
東鐡塞到爆炸
戇撚尻,好心就搞好交通先叫人返工
其實就應該上午比人搞下啲路同比緊急車輛行,下午先返工
文呢
台灣相思好慘,死一棵無一棵,上水樹路完了
幾時有文啊
我生活冇左娛樂啦
亂之章006:魔王們的顧慮

大陰次元。

徐丹青木無表情地站在城堡的陽台,看著下方勤勞工作的吸血鬼。

「丹青,你做咩喺度發吽哣呀?」陳可兒(大波妹)從後抱著徐丹青。

徐丹青的後背被兩團肉球壓著,邪火在頃刻間燃燒心房,那份衝動讓他胯下之物昂然而起,兩眼紅筋暴現。

「可兒!」徐丹青轉身就把陳可兒推倒在地,雙手已熟練地揉搓著她胸前的軟熟肉團。

雖然陳可兒那引以為傲的身材已經被徐丹青玩弄過不下萬遍,但是她仍然羞愧得臉頰通紅。

畢竟,他們正身處在陽台啊!

徐丹青看著那發燙的臉,忍不住用力地親在紅透的臉蛋上。

陽光普照,城堡的陽台正上演著一套讓人血脈僨張的春宮劇。

良久,令人心猿意馬的叫喊聲終於停下,城堡下的觀眾們終於能夠繼續專心工作。

徐丹青臥在陽台上,把一絲不掛的陳可兒抱在懷中。

「你記唔記得我早兩日去咗邊?」徐丹青問道。

「我記得好似係同頌恩姐去咗尚夏佐度拎『返祖血劑』?」陳可兒爬起身,側著頭說。

「……嗯。」徐丹青站起身,心念一動,從神國中取出褲子並穿上,「我要出一出去,幫我同其他人講聲我好快會返。」

「知道。」

* * * * *

大陰次元,某個飄浮在一片血海上的堡壘。

徐丹青拍動背上肉翅,降落在堡壘上。

「你嚟咗嗱?」尚夏佐道。

「係。」

「除咗懶惰之外,所有人都到齊。」

「噉我哋入去。」

堡壘內有不同的房間,位於最高層的房間是一個會議室,會議室內擺放了一張樸實的圓桌,除此之外沒有其他特別的擺設和傢俱。

除了懶惰和不隸屬他們陣營的傲慢外,七宗罪都已坐在圓桌邊。

兩位「憤怒」——商文煌和商文浩齊聲道:『你哋都感應到?』

其他魔王點了點頭。

妒忌觸摸額上的長角,「時間逆轉咗。」

「時間係唔可能逆轉。」貪婪——尚夏佐道。

色慾——徐丹青皺起眉,眼睛滾來滾去道:「除非係佢。」

「佢都無可能做到依個程度。」尚夏佐按著桌面道。

徐丹青人往後靠,抱胸道:「加埋佢呢?」

「加埋佢應該可以,不過點解佢哋要咁做?」

「唔知道。」徐丹青人往前移,雙手放在桌面抬著下巴。「不過佢噉樣做,一定係有原因。」

暴食站起來,「若然佢有能力將成個三千世界逆轉,噉樣我哋嘅計劃咪就等同小朋友玩泥沙,只要佢高興嘅話大可以喺我哋成功一刻逆轉時空。」

尚夏佐搖頭道:「唔可能,就算佢已經超脫於System,都唔可以隨意影響成個世界。」

『一定要付出相應代價……』商氏兄弟齊聲道。

「代價?唔好唔記得佢有『無間』。」徐丹青冷冷道。

眾魔王陷入一片沉默。

「哼,唔通我哋要永遠都生活係佢嘅陰影之下!?」妒忌咬牙拍檯道。

「唔係,我哋所揀嘅路本來就唔易行,就算面前有乜嘢難關都阻止唔到我。」徐丹青緊握兩手道。

眾魔王的眼裡都燃起。

* * * * *

System大千世界,某個亂流空間中,有座宏偉的宮殿正在飄浮。

英靈殿內,江河閉目打座,意識投映在自己的神國之中。

在江河神國的一片草地上,江河正揮動無刃,練習把靈異力融入劍招之中。

見他正在施展《雪嶺劍法》中的「飛雪漫天」,手執「無刃」上挑,一道道五光十色的彩光暴現,劍光灑落在地,爆發出飛石、流水、疾風、烈焰等不同的元素。接著劍招一轉,《太虛劍法》完美接上,在地上還在爆發出各種元素同時,一招「虛空無明」已往前刺,在前方刺出一道虛空之路,把前方中的元素光點歸於虛無。

「呼……」江河收劍稍息。

在天上盤旋的翡翠降落在江河的肩上。

「唔錯。」翔拍手道。

「喔?你都過咗嚟?」

翔搧著手中鐵扇,「你覺得點?」

「乜嘢點?」

「先生佢哋所做嘅嘢。」

江河挽了兩個劍花,再把無刃收進神國的儲物空間,「佢認為我未夠強,所以唔再堅持要我做救世主。」

「我諗依個唔係主要原因。」翔收起鐵扇。

「你意思係?」

「先生已經決定唔再干預我哋,或者係佢計劃有變,或者係佢本來計劃就係噉。」

「我唔明。」

「你由始至終都唔係救世主,佢亦都無辦法令你變成救世主,所以佢要修改之前嘅決定。」

江河皺著眉,抱胸道:「不過發生咗嘅事就係發生咗,就算佢哋令到世界嘅『時間』逆流,所留下嘅痕跡都依然存在,就好似我依家嘅力量。」

江河朝前方揮出一拳,竟引起一道亂流,把眼前的草地攪成碎片。

翔點點頭,「所以其中一個可能性係先生噉做,其實係為咗幫我哋爭取時間……亦都有可能係補償,如果我無估錯依個英靈殿應該係位於三大主要次元附近嘅亂流空間,就算魔王完成滅世連鎖,只要我哋唔離開依度都可以避開一劫。」

江河沉默不語,他走到一旁的樹下,看著前方一望無際的草原,「即係佢想交畀我哋自己決定……事到如今,只可以做最好嘅準備。」

「係,我會繼續觀察事情發展。」翔取出《探天卷》。「你真係唔再需要佢?」

江河搖頭,「唔需要,佢係你手上面可以發揮出更加好嘅作用,而且我相信靠我自己都可以繼續變強,我隱若覺得已經觸摸到神明五階嘅門檻。」

神明五階,若沒有大氣運之物加身,沒有生物可以單憑自己跨進五階。

翔瞪大眼睛,「嗯……噉我哋繼續各自嘅修練。」

「去畫呢?」江河感覺到梁去畫已離他的神國。

「佢出咗神國,佢應該係想離開英靈殿。」

「報仇……如果,如果佢需要幫手,我一定會幫佢。」江河張開右手,幾個元素球在掌上轉動,「不過起碼要到達神明五階,噉樣先至有挑戰魔王嘅本錢,先至有選擇嘅權利。」

「無錯。」翔笑道。

* * * * *

英靈殿的某堵牆。

梁去畫手執血矛,不斷刺向牢不可破的石壁。

「嘭!嘭!嘭!」

血矛刺血牆身,牽起道道氣流,要是有神階以下的生物身處亂流之中,恐怕馬上就會被撕成碎片。

久攻無功,他鬆開右手,任由血矛跌在地上,接著血矛化成一陣血霧飄入他的身體。

「我好快就會破開禁制!徐丹青,我一定要親手殺死你!!」梁去畫咬牙切齒道。

他右手張開,血水在掌心湧出,化成血霧,再凝聚成一把血劍。

「喝!!!」他握著血劍,繼續劈向那石壁之上。
江河靠自己上神5
幾時有新一季
成材
其實先生既諗法係點?
滅唔滅到世對佢係咪唔重要?
我地係唔係要十年後先可以知
滅唔滅到世對佢唔重要, 因為佢都有方法可以令家人回歸遠吉大千世界
江河
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞