肯德基港澳全線分店 明天起停供膠飲管杯蓋

594 回覆
329 Like 1004 Dislike
全球每年千萬噸塑膠垃圾倒海洋 中國印尼「貢獻」最多

全世界每年向海洋傾倒了達480萬至1270萬噸塑膠垃圾,等於全球海岸線每30公分就有5個裝滿塑膠垃圾的購物袋,對海洋生物造成嚴重的傷害。報告指出,在這個問題上表現最惡劣的前5個國家是:中國、印尼、菲律賓、越南和斯里蘭卡,美國名列第20位。

https://www.thenewslens.com/article/12892

想踩港揚支唔該收收皮
自從公司附近開咗MAID CAFE都係貪有優惠先間唔中食一次KFC
而家可以永久唔食
叫外賣堂食
走飲管啊拿

罷食KFC ARE YOU READY?

陣間就拎杯可樂過kfc
連登得小學生係咁 未出黎社會做野 唔會識為人諗下 有老豆老母養就靜係識諗自己 唔洗同佢地勞氣架
佢地圍爐圍埋班小學雞發洩9up再自我排擠下就一日 得閒去下金鐘聚影下大合照 沉陶係自己世界 反正佢地做既野又唔會影響到d乜
你老母就真係盲撚左 奇就奇在生著你都盲埋 完全不會提供 同 不會主動提供 係咪唔撚識分 中文有冇咁差呀
每次外賣都拎一堆手套 用一隻 其他墊枱
但其實佢平時有杯蓋
買個外賣返屋企都唔知點解可以漏1/5杯出嚟
屌你老母陷家趁地淋啦
根本搞屎棍就係你地班環保撚
人地日本,可燃同不可燃垃圾分得幾清楚
如果擺錯左,係唔收你袋垃圾
你睇下你地香港呢班環保撚
做撚過啲乜撚野出黎?
最撚興 cut膠袋,cut冷氣,cut飲筒
屌你老母個臭系,一唔讚成你地
你地班撚屌就係度單單打打,四圍撩鳩人
我肯撚定屌鳩你地環保撚既一半人
都係因為你地自身既存在

重有,講乜鳩海洋多膠
你地唔識得叫政府 叫全球搭船唔比帶膠飲筒 膠製品上船?呢啲重直接影響個海啦,黎手扔落海
正正因為呢班人有錢,你地屌唔到
咪搞鳩我地呢啲小市民
平時香港環保回收箱又小
就算扔完落去 都唔肯定收垃圾既有無做分類
屌你老母你呢啲又唔去抗議叫監管?
而家環保/回收公司賺到笑 咪又係同你地班環保撚高層打龍通
屌你老咪環保撚
環保撚垃圾都閪
又唔推廣下用較環保物料

好似由泡泡紙轉用呢款Geami 包裝你件貨
以後唔食 KFC
加埋動保
知唔知大快活用咩杯?kfc用咩杯?
仲有動保啊屌佢老母
中國做緊關我撚事?
我屌緊乜你又唔撚知好心縮返入你老母個西到算啦
me too
屌你如果kfc真係咁環保既
做乜仲用即棄杯碟
根本係想慳成本又攞光環
唔覺得你行為好小學雞咩

拎環境來出氣,到時d污染就好似強國咁
連登仔同d高官一樣, 都係唔想自己既得利益被損害
一刀切唔比飲管,唔用蓋真係on99。
原來一路舒舒服服咁,個環境就會變好
係香港人先會咁自私, 情願無數動物死, 都唔肯比d汽水同牙增加接觸

舒服既生活真係會令人墮落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞