肯德基港澳全線分店 明天起停供膠飲管杯蓋

594 回覆
329 Like 1004 Dislike
自己唔改用其他物料
就迫人唔用
情願唔提供

理應源頭減, 唔係由消費者減
服務供應商應更改物料替代
而唔係慳成本唔比
無其他替代物料唔比先講得通
遲吓珍珠奶茶都冇飲管就好笑
我相信大部分人都同意環保個概念本身係好,但係班環保撚唔知想點,諗得出嘅方案擾民多過對症下藥,想解決一個問題,結果製造更多問題
你想源頭減廢唔用膠飲管,ok我贊成架,但係唔該你個政策唔好一味諗環保,考慮返其他因素,例如對市民造成不便、有冇替代方案及其可行性等等
一味ban膠飲管冇替代品唔會work,市民覺得有需要/唔方便一樣會要求餐廳提供/自備膠飲管,根本起唔到實際成效
幾個替代方案各有各問題,不鏽鋼飲管難清潔易積污垢塞住,既有衛生問題又搞著自己。紙飲管成本高質料亦較差,飲得唔夠快支飲管易淋之餘,班商家咁鍾意cut cost你覺得佢會唔僣咁好死提供啊嗱 。可食用飲管比紙飲管成本更高。
重有,海洋垃圾同用唔用膠飲管冇必然關係,一日有人唔妥善處理垃圾,一日都係會咁。
都重未講快餐店源頭減廢,與其一下cut飲管搞著市民,點解唔可以喺堂食度用返可重餐具呢?一個餐用少個紙兜膠羹用少對即棄筷子係咪有效過用少支飲管呀?駁我呀
大家估一日倒瀉幾多杯汽水
D炸雞好撚油
你老母冇飲管一飲落去成杯可樂油撚哂
d油浮哂係面 你係咪on9呀
我夠知飲到啦 你用你自己個乞衣兜裝撚住都飲到架
個問題係唔撚方便呀柒頭 環你老母個保咩
你當初唔叫你老母環保d唔好生你舊垃圾出黎呀嘛 淨係識做撚埋d無謂唔方便既野
唔主動俾 咁問佢拎係咪ok?
x2
其實點解kfc 香港同美國的服務態度可以差咁遠? 香港嗰間自己買個名返黎做?
睇左幾頁
大部分人反對
香港 有時令人好無力

我唸唔明點解,教育做得差?民族性?

人類,最自私的生物。
油咪油
食得炸雞怕咩油
本身d野已經難食,又等得耐
拎埋去kfc賣 1蚊支
商機無限
環保撚又羸
有同感
環保又俾人屌 唔環保又俾人屌
有冰又點?
會唔會為左地球要我走冰/少冰呀?
咪玩啦
我應該叫佢比多個膠杯我 一個裝野飲 一個裝冰先岩呀
收到 我一定會用多D不可分解膠杯 碗碟 餐具
直情減少埋生意額添
你班人個個都鬼咁嘈
睇黎都唔會再買kfc
kfc 真為你擔憂
無力? 你性無能咋下話
環保係要人自願 唔係迫尻人環保呀
你明唔明呀? 你愈迫人 人地咪愈反抗囉
我之後一定會用多D膠 你老味 等你把環保撚D努力白廢哂佢
放毒氣殺死人類最環保
咁應該用咩物料呢
有咩高見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞