【港鐵斷臂】推信用卡「嘟」入閘 八達通壟斷瓦解 CEO:唔鍾意都要做

121 回覆
164 Like 7 Dislike
掃code兩下都係offline
(同八達通原理一樣)
理論上要等到佢有時間就會放資料上網收你錢
但實際應用上係你出閘
幾秒至分零鐘就會upload
要讓路俾支付佬就係壟斷,幾時郁地産?
放八達通入google pay/apple pay
咪可以慳返三億 仲要唔使等2020
又唔使換閘機
到底有冇腦
定係其實換閘機又借d依加價
又有商業利益 又貪污洗錢
總之如果想要同v7/支那寶玩 麻煩唔好同八達通同一條隊
而家APPLEPAY咪信用卡,不過係用部電話傳送落部機,然後部機一樣要上網,上次個7-11店員先同我講條線整緊CANCEL我ORDER焗用八達通。
而家APPLEPAY咪信用卡,不過係用部電話傳送落部機,然後部機一樣要上網,上次個7-11店員先同我講條線整緊CANCEL我ORDER焗用八達通。

你而家碌機都要人地商戶部卡機連到線啦,會唔會你一知半解咋?
除非你係手碌卡,連機都無先可能唔連線,咁你張卡唔得就會即時REJECT你,同樣你APPLE PAY每次都要連線完成到個交易,唔係你準備第二D PAYMENT METHOD啦。
屌你咁講 你部電話壞左夠嘟唔到啦,你去7仔買野佢要俾返單你佢梗係要部機ver啦,而家係講緊NFC,如果將來啲閘機俾你用Apple Pay但要連住個網先ver你俾你入閘,要等既,咁做黎把撚呀
不過深圳地鐵QR入閘反應真係好快
咁未來既野我唔知啦,但而家D APPLEPAY就係要咁用。
我喺廣州地鐵直接用 Tap&Go 張銀聯卡嘟入閘,都好方便
拿,而家人人都係用用寬頻線囉!
地鐵係唔係秒入無人寫包單架,而家係咩人做管理層?
線上支付入閘起碼等多5秒,到時阻到我真係會指住黎屌,人哋國家推乜乜pay又點,都做唔到八達通個效率,依家推返轉頭根本本末倒置
香港有班傻閪專支持8達通嘛
電子支付2018年仲未流行
過隧道仲係用8達通
又話咩手機冇電 開app慢
一堆狗屁藉口
咁跌左銀包都幾係野 剩係去7仔嘟煙 嘟到你老母閪on鳩鳩 如果要pw指紋等等 就失去左一嘟搞掂既用途 所以 都係入少少錢係八達通到用好過啦 越高科技越麻煩
suica
西瓜係日本既啦
其實點解仲講緊online? apple pay一早support offline payment啦,真落後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞