【港鐵斷臂】推信用卡「嘟」入閘 八達通壟斷瓦解 CEO:唔鍾意都要做

121 回覆
164 Like 7 Dislike
到時visa/apple pay會收單程票價
八達通依然平啲
所有人最後咪用返八達通
google就有答案啦
喜歡與否,香港同日本一樣,手機以 iPhone 為主,唔支援 iPhone 的,要成功唔係唔得,不過難啲咁
拍卡
八達通已經好慘無錢賺,但求平平地打個和
On99
一早唔撚搞二維碼,根本唔會有輿論話要用埋信用卡/Apple pay咁
就算有都算小眾聲音
根本佢地自己挖個坑比自己跳
仆街啦今鋪,死廢老同女人係部入閘機面前揚下揚下,揚足十年都未入閘。
而家APPLEPAY都要等上網,會唔夠八達通快
八達通又快又穩定,真係諗唔到自己會轉用其他方式比錢
主要係佢一日霸住廢老兩蚊 小童半價
佢一日都會係最多人用果個
都係個句,自作孽。

當初揀個 19 三線韓星諗住求其交下功課,點知仲要貼錢幫人宣傳,用家又得個兩、三隻,依家連親娘都改嫁了,個孤兒仔繼續發夢,同自己講:無事嘅,嚇我唔到嘅。

科技嘅野,今日唔知聽日事,今日兩秒,明天可以一秒,後天就追過了。隻魷魚嘅市場規模在今天仍有絕對優勢,但明年今日是不是仍然如是,就睇佢係咪仍然自甘墮落了。
有幾on9
明明有張卡可以group埋直接比錢,點解要多此一舉
香港人成日做新野都要就班廢老

點解全世界嘅老人都冇學習障礙淨係香港廢老有?

佢地成日喺度扮傻,到有着數佢學得仲快過你
依家繁忙時間地鐵出閘入閘,前面未行完後面果個已經可以拍卡扣錢,接住咁出閘,如果其他付款方式做唔到依個效率既話就唔搞好過搞
要等上網嘅係信用卡呀
APPLE WATCH 比錢不是夢
「本報向八達通行政總裁張耀堂查詢,他提到open payment(開放支付系統)是全球大趨勢,「倫敦都有,你鐘意好唔鐘意好,呢件事都會繼續發生。」會否對八達通不公平?張僅說八達通是服務提供者,而港鐵則是八達通母公司。」

早排俾人問ApplePay得唔得 唔係好撚串咁講無可能咩
以財力同技術黎講 VISA應該無得輸喇掛
拎張卡出黎嘟同add落電話度一樣咁用
大陸就係落後就係唔安全

Qr code咁唔安全都用,香港用八達請就唔同了
信用咭比錢?
張月結單咪長撚到屙

DLLM 我要既係八達通支援APPLE PAY 呀
未用過唔好鳩up... ApplePay用NFC係唔需要internet ....你碌卡都唔會即刻扣數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞